Aproape jumătate dintre persoanele infectate cu COVID-19 în România s-au vindecat – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că din 15 mai devine obligatorie purtarea măştii în spaţii închise. Pentru deplasarea în interiorul localităţilor nu este necesară o declaraţie, dar va fi necesară pentru deplasarea în provincie, astfel de deplasări putând fi făcute pentru anumite motive. Iohannis a anunţat şi că, într-o primă fază, serviciile religioase cu credincioşi vor fi reluate doar în aer liber, cu purtarea măştii şi cu păstrarea distanţei. (News.ro)

2. Aproape jumătate dintre persoanele infectate cu COVID-19 în România s-au vindecat, arată cele mai recente date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică. Potrivit celui mai recent bilanț, până acum au fost infectate în România 15.778 de persoane. Dintre acestea, 7.685 au fost declarate vindecate și externate. (Link)

3. Hotelurile de la mare vor pierde, după 1 iunie, peste 30 de milioane de euro pentru fiecare zi în care rămân închise, potrivit reprezentanților patronatelor de pe litora. Aceștia solicită o întâlnire cu Guvernul până pe 15 mai, în care să lămurească modul în care va funcționa turismul dincolo de această perioadă, iar dacă nu primesc răspuns amenință cu greve și cu nedeschiderea hotelurilor în acest sezon. (Profit.ro)

4. Câştigul salarial mediu nominal net a crescut în luna martie cu 2,9%, la 3.294 lei, faţă de februarie, în timp ce câştigul salarial mediu nominal brut a fost 5.386 lei, în creştere cu 2,7%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Bitcoin a trecut într-o nouă fază, după un “halving” programat, care a scăzut valoarea recompenselor pentru minare de la 12.5 BTC la 6.25 BTC pentru un bloc. Halving-ul are loc la fiecare 4 ani. Aceasta este a treia oară când se trece prin acest proces, primul având loc în 2012, când valoarea recompenselor a scăzut de la 50 BTC la 25 BTC. (CoinDesk)

5. Epidemiologul Anthony Fauci, personaj central în celula de criză anticoronavirus de la Casa Albă, a avertizat azi despre consecințele „foarte grave” ale unei redeschideri economice excesiv de pripite. Faucii a mai spus că numărul deceselor din Statele Unite poate fi „mai mare” decât cel anunțat oficial de autorități. (Hotnews)

6. Numărul contribuabililor care au ales, în timpul pandemiei, să-şi deschidă conturi online pentru a gestiona relaţia cu administraţiile locale a crescut de şase ori, faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Numărul de operaţiuni realizate prin intermediul platformelor informatice care deservesc administraţiile este de 12 ori mai mare. (News.ro)

7. Ministerul Transporturilor a stabilit reguli suplimentare de prevenire a transmiterii bolilor în aeroporturi și avioane. În ceea ce este acum parcarea vor fi instalate 6 corturi imense, unde pasagerii vor aștepta. Vor avea și ecrane pe care se afișează programul zborurilor. De aici, după aplicarea unor măsuri de siguranță, precum verificarea temperaturii, vor fi conduși, în grupuri, în incinta aeroportului. (Profit.ro)

8. Oraşul Wuhan din China, locul de unde s-a răspândit noul virus, se pregăteşte să-şi testeze populația pe o perioadă de zece zile, potrivit unor surse apropiate dosarului şi unui document pe care Reuters scrie că l-a putut consulta. (News.ro)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Numărul cazurilor noi în SUA a scăzut sub 20.000, pentru prima oară de la instituirea, în martie, a măsurilor de izolare. Numărul testelor a ajuns la aproape 400.000 pe zi, doar 4% dintre cei testați fiind pozitivi. (Link)

9. După două luni de stare de urgenţă, 63% dintre angajaţii români au reuşit să pună bani deoparte în această perioadă, iar cei mai mulţi nu intenţionează să renunţe la acest obicei nici după 15 mai. 60% dintre cei care au răspuns la sondaj au spus că primul lucru pe care au în plan să-l facă după terminarea stării de urgenţă este să plece într-o scurtă vacanţă în ţară sau în străinătate. (News.ro)

10. La 6 luni de când a fost lansat Facebook News, publicațiile spun că impactul acestuia este minim. Și asta din cauză că Facebook se concentrează acum pe alte aspecte. Serviciul este disponibil doar în Statele Unite, iar Facebook spune că acesta are milioane de utilizatori. (Digiday)

Fotografia serii vine de la conferința de presă organizată ieri de președintele Trump. Drew Angerer/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – 5 miliarde de dolari amenda pentru Google de la Comisia Europeana
Încrederea în economia României e la cel mai ridicat nivel de la izbucnirea pandemiei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău