Românii au o putere de cumpărare peste cea a grecilor, a ungurilor și a bulgarilor – Cronica serii

1. Românii au o putere de cumpărare peste cea a grecilor, a ungurilor și a bulgarilor, conform celor mai recente estimări privind consumul individual efectiv, publicate de Eurostat. Conform sursei citate, în aul 2020, România avea un consum anual efectiv situat la 79% din media UE. (StartupCafe)

2. Poliția din România ocupă locul doi privind mita și corupția în percepția oamenilor, în UE, la egalitate cu Croația. Clasamentul este condus de Bulgaria, potrivit studiului Transparency Internațional, finanțat de Uniunea Europeană. (Profit.ro)

3. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunţă că a început consultări pentru modificarea legislaţiei astfel încât autorităţile locale să poată interveni în cel mult 24 de ore de la un atac al unui urs pentru îndepărtarea pericolului, prin sedarea sau împuşcarea animalului. (News.ro)

Din Sinteza Săptămânii: Românii sunt pe primul loc în topul UE al mitei date pentru asistență medicală în pandemie, listele de așteptare pentru internări au ajuns cu programările până în septembrie, la Spitalul Județean Arad este anchetă după ce s-a descoperit un consum uriaș de morfină, iar managerul Spitalului Judeţean Braşov lucrează part time şi la o clinică privată, chiar dacă legea prevedea incompatibilitatea în funcție.

4. Germania susţine ”pe deplin” un nou pact al Uniunii Europene (UE) privind migraţia care promovează redistribuirea refugiaţilor şi împărţirea poverii financiare. Ministrul de externe Heiko Maas a cerut ca acordul UE cu Turcia privind refugiaţii să fie actualizat. (Hotnews)

5. Facebook și-a lansat astăzi serviciul de chat audio care copiază modelul Clubhouse. (Reuters)

6. Organizatorii Jocurilor Olimpice 2020 de la Tokyo au anunțat că vor permite prezența a maxim 10.000 de spectatori pentru fiecare loc de desfășurare a competițiilor din cadrul jocurilor. Anunțul vine după ce experții în sănătate consultați de guvernul nipon au recomandat ca jocurile să se desfășoare fără spectatori. (WSJ)

O știre din Cronica Externă: Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni, la Barcelona, că Guvernul său urmează să dea marţi undă verde unei graţiei controversate a nouă lideri separatişti catalani condamnaţi la închisoare cu privire la secesiunea eşuată a Cataloniei din toamna lui 2017. (News.ro)

7. Fostul președinte american Donald Trump a acordat cel puțin 22 de interviuri pentru 17 cărți diferite de când a plecat de la Casa Albă. Cinci autori au avut parte de două interviuri cu Trump. Cărțile vor apărea în următoarele 18 ani, prima dintre ele urmând a avea lansarea luna viitoare. (Axios)

8. 2020 a adus o creștere masivă a infracțiunilor sexuale digitale în Coreea de Sud. Față de 2019, numărul capturilor video și de imagini realizate și distribuite ilegal a crescut cu 70%. Coreea de Sud are și cel mai mare procent de posesori de smartphone-uri, care există în 99,5% din locuințe. (FT)

9. Anumite companii de energie din Texas au început să regleze automat, de la distanță, termostatele inteligente ale utilizatorilor înscriși (fără să-și dea seama) în programele de economisire a energiei. Astfel, în plin val de căldură, termostatele au crescut și mai mult temperatura. (Business Insider)

O știre din Cronica de Tehnologie: Șomerii din SUA se plâng că nu primesc ajutoarele sociale din cauză că sistemul de recunoaștere facială folosit la înregistrare nu reușește să-i identifice. De cealaltă parte, CEO-ul companiei care a furnizat sistemul, ID.me, neagă problemele, susținând că acesta are o rată de acuratețe de 99,9%. (Vice)

10. O rețea de boți este folosită pentru a crește relevanța articolelor despre schimbările climatice. Boții fac click pe linkurile care fac reclamă acestor articole astfel încât să crească relevanța în căutări. (Gizmodo)

Ți-ar mai putea plăcea
Anul trecut România a avut cel mai mic număr de insolvențe din istorie – Cronica serii
Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi, un critic dur al lui Putin, a murit în închisoare – Cronica serii
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău