Astăzi au loc alegeri prezidențiale în SUA – Cronica dimineții

1. Astăzi au loc alegeri prezidențiale în SUA, principalii candidați fiind actualul președinte, Donald Trump, și fostul vicepreședinte din mandatul lui Barack Obama, democratul Joe Biden. Campania electorală s-a terminat așa cum a început, cu Biden favorit în sondaje și cu două teme majore pentru electorat, starea economiei și pandemia. Ținând cont de sistemul american, cu electori pe fiecare stat, este posibil ca la închiderea urnelor să nu știm cine va fi președinte. Prezența la vot, ca procent din populația cu drept de vot, poate fi cea mai ridicată din ultimii 100 de ani.

2. Americanii au votat deja în număr foarte mare pentru alegerile prezidențiale, la secțiile special deschise sau prin poștă. Până ieri se înregistraseră 71% din numărul total de voturi de la alegerile din 2016, iar în două state, Hawaii și Texas, s-a depășit procentul de 100%. (Axios)

3. Masca de protecție devine obligatorie în toate județele în care rata de incidență a cazurilor de COVID-19 depășește 1,5 la mia de locuitori, a decis luni seară Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă. (Hotnews)

Una din Cronica de Business: BCR a înregistrat un profit net de 845,8 milioane de lei în primele 9 luni din 2020, față de 348,8 milioane de lei în perioada similară din 2019, în creștere cu 142%. (Profit.ro)

4. Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care aveau şi boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, arată o analiză realizată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile privind factorii de risc pentru deces la cazurile de COVID-19. În cazul femeilor, imunitatea compromisă se află pe primul loc între factorii de risc, urmând bolile renale cronice şi cele cardiovasculare. La bărbaţi, bolile cardiovasculare sunt pe primul lor, urmate de cancer şi bolile hepatice cronice. (News.ro)

5. Doar 36% dintre actualii senatori şi deputaţi PSD au prins loc eligibil pentru alegerile parlamentare din decembrie, arată o analiză realizată de „Adevărul“. Liderul PSD Marcel Ciolacu a lăsat pe dinafară parlamentari cu probleme de imagine şi apropiaţi ai lui Liviu Dragnea, care, pe fondul pandemiei, au fost înlocuiţi cu nume sonore din medicină. (Link)

Promo: AdvertisementVrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

6. Până la 500.000 de locuitori din Liverpool vor fi testați, într-o încercare a guvernului britanic de a vedea în ce măsură testarea în număr mare și urmărirea cazurilor pozitive pot fi o soluție pentru combaterea pandemiei. Testele vor începe vineri, iar persoanele pozitive ar putea rămâne în izolare 7, nu 14 zile. (TheGuardian)

7. Autorităţile franceze din sectorul sănătăţii au raportat luni 52.518 cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore, stabilind un nou record al cazurilor zilnice de la declanşarea epidemiei. (News.ro)

8. Grupul chinez Huawei a reclamat la Comisia Europeană faptul că România și Polonia încalcă legislația UE privind sistemul 5G, prin faptul că vor „să excludă furnizorii pe baza unor criterii părtinitoare și ambigue care vizează anumiți furnizori 5G din cauza originii geografice a acestora”. „Huawei se opune acestor propuneri legislative care sunt contrare principiilor fundamentale ale UE”, a scris compania către Bruxelles. (Profit.ro)

Una din Cronica Sportivă: A început, la Paris, ultimul turneu de Masters în circuitul masculin de tenis. Principalii favoriți sunt Rafael Nadal (care nu a câștigat niciodată acest turneu indoor), Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev și Alexander Zverev. Liderul mondial, Novak Djokovic, nu va juca la Paris, pregătindu-se pentru Turneul Campionilor de la Londra.(Treizecizero)

9. „Baby Shark”, cântecul pentru copii înregistrat de compania sud-coreeană Pinkfong, a devenit cel mai urmărit videoclip pe YouTube din toate timpurile. Cu 7,04 miliarde de vizualizări, a depăşit „Despacito”, single-ul din 2017 cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee. (News.ro)

10. Un american de 21 de ani și-a anunțat mama că nu o mai consideră părintele său după ce aceasta l-a anunțat că votează cu Donald Trump. (Reuters)

Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna viitoare a reviste The New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu australian: Persoanele infectate cu Covid-19 au o memorie imună care le protejează timp de cel puțin 8 luni de o nouă infecție – Cronica dimineții
1.279.000 de cetățeni români au revenit în țară din 23 februarie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău