Astăzi Parlamentul va vota moțiunea de cenzură inițiată de PSD împotriva guvernului Orban – Cronica dimineții

1. Astăzi va fi votată moțiunea de cenzură inițiată de PSD și UDMR împotriva guvernului Orban. Cele două partide au 234 de parlamentari, numărul minim de voturi necesar pentru adoptarea moțiunii fiind de 233. (News.ro)

2. Ieri, cu o zi înainte de votul pe moțiunea de cenzură, Guvernul Orban a ținut o ședință maraton, care s-a terminat spre miezul nopții, fiind adoptate 25 de ordonanțe de urgență. Este un număr record de ordonanțe de urgență adoptate într-o singură ședință de Guvern. (Hotnews)

3. Guvernul a aprobat ordonanța de urgență care le permite cetățenilor să acceseze servicii din partea spitalelor private finanțate din programele de sănătate ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. În baza ordonanței, pacienții cu boli cronice, care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale de sănătate, se vor putea trata, la alegere, atât la stat, cât și la spitale și clinici private. (Profit.ro)

4. Numărul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 490 în China. Oficialitățile au confirmat 24.394 persoane infectate din care de 3.219 sunt într-o stare gravă. (Bloomberg)

5. Democrații americani au anunțat primele rezultate pentru alegerile din Iowa. După numărarea a 62% din voturi, Pete Buttigieg conduce cu 26.9%, urmat de Bernie Sanders, cu 25.1%. Elizabeth Warren este a treia, cu 18,3%, iar Joe Biden se află pe patru, cu 15,6% din voturi. (WSJ)

Una din Cronica de Tehnologie: Nu se vor mai produce telefoane BlackBerry după 31 august. TCL, compania care deține licența brandului, nu o va mai extinde după expirare. Serviciile de reparații și garanție vor mai fi disponibile încă 2 ani. (Profit.ro)

6. România a avut, în decembrie, a treia mare creștere a prețurilor producției industriale din Uniunea Europeană. (Profit.ro)

7. Curtea Constituţională a României a decis că interceptările SRI, pe mandate de siguranță națională, nu mai pot fi folosite ca probe în procesele penale. (Hotnews)

8. Procentul americanilor care aprobă activitatea președintelui Trump a ajuns la 49%. Este cel mai ridicat nivel înregistrat de la preluarea mandatului. Sondajul a fost efectuat între 16 și 29 ianuarie, în plin proces de demitere a președintelui. (Axios)

9. Guvernul a reglementat circulaţia cu trotineta electrică. Potrivit prevederilor adoptate aceasta poate fi condusă doar de persoane de cel puţin 14 ani, pe pistele pentru biciclete şi pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50km/h. (News.ro)

10. Disney a anunțat oficial numărul de abonați pentru platforma Disney+: 28,6 milioane, la finalul lunii ianuarie. Analiștii estimau că se vor atinge 20 de milioane de abonați la finalul acestui an. (TheVerge)

Fotografia dimineții – Șefa democraților din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, rupe o copie a discursului despre Starea Națiunii, ținut în această dimineață de președintele Trump. Mark Wilson/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ludovic Orban: Obiectivul Guvernului este ca economia să fie afectată cât mai puţin posibil – Cronica dimineții
Băncile străine se așteaptă ca euro să treacă de pragul de 4,9 lei în primul trimestru al anului următor

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău