Astronomii au observat o erupție vulcanică pe o cometă – Cronica Spațială

1. Capsula Orion fără echipaj uman se află în continuare în drum spre Pământ după încheierea cu succes a misiunii de a ajunge pe orbita Lunii. Amerizarea capsulei în Oceanul Pacific este programată pentru duminică la ora 19:40, ora României. (Hotnews)

2. Astronomii au observat o erupție vulcanică pe cometa 29P, care orbitează Soarele o dată la fiecare 15 ani. Potrivit estimărilor, evenimentul a produs emiterea în spațiu a peste un milion de tone de material înghețat format din hidrocarburi lichide, un material din care este posibil să provină inclusiv formele originare de viață de pe Pământ. Cometa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și a fost descoperită în 1927. (Futurism)

3. O echipă formată din 70 de cercetători de la o universitate din Sydney a reușit să calculeze masa unei stele înainte ca aceasta să formeze nebuloasa Southern Ring prin eliminarea de gaze și praf stelar. Datele arată că steaua respectivă avea o masă de 3 ori mai mare decât Soarele înainte să înceapă eliminarea gazelor și prafului stelar, în timp ce în prezent are o masă de 60% din cea a Soarelui. Aceste calcule sunt importante pentru că permit cercetătorilor să reconstruiască modul în care s-a format nebuloasa. (NASA)

4. Astronomii au identificat o serie de detalii despre exoplaneta 55 Cancri e aflată la 40 de ani-lumină de Pământ, despre care până acum se știa doar că are o temperatură de peste 2.000 de grade Celsius și că un an în jurul stelei pe care o orbitează durează numai 18 ore. Pe baza datelor obținute cu un telescop din Arizona, astronomii au ajuns la concluzia că exoplaneta s-a format inițial la o distanță mult mai mare de stea, dar ca apoi a fost atrasă gravitațional spre aceasta. (Space)

5. O echipă de astronomi a identificat două exoplanete de tip SuperEarth care orbitează o pitică roșie la o distanță de circa 114 ani-lumină. Astronomii susțin că steaua pitică este a doua cea mai rece dintre cele identificate până acum care găzduiesc exoplanete și că una dintre exoplanete are caracteristici care indică faptul că ar putea avea o zonă prielnică dezvoltării vieții. (Universe Today)

6. Rover-ul Perseverance de pe planeta Marte a colectat două noi mostre de material, care au fost introduse în tuburi de colectare. Noile mostre sunt de regolit, adică din roci sparte și praf, iar acestea au potențialul de a oferi informații despre procesele geologice de pe Marte. Până acum, Perseverance a colectat 15 probe de rocă. (NASA)

7. Fizicienii de la institutul american MIT susțin că datele pe care se bazează cercetătorii în prezent nu sunt suficient de detaliate pentru a permite identificarea modului în care se formează găurile negre. Actualele modele de predicții bazate pe date pot avea în multe cazuri rezultate contradictorii, motiv pentru care cercetătorii afirmă că au nevoie de mai multe date. (MIT News)

8. China a actualizat planurile primei sale misiuni spațiale prin care va încerca să devieze traiectoria unui asteroid. Misiunea va începe în 2025 și va include două probe spațiale. Una dintre ele va avea rolul de a se prăbuși pe asteroidul 2020 PN1 cu un diametru de 40 de metri, în timp ce o a doua probă va analiza suprafața asteroidului atât înainte, cât și după impact. Misiunea este asemănătoare cu proiectul DART realizat de NASA în acest an, însă include în plus și analizarea asteroidului după impact. (Space)

9. NASA a acordat unei companii americane un contract de 57 de milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologii care vor fi folosite pentru a construi habitate și drumuri pe Lună. Agenția americană pregătește astfel terenul pentru misiunile cu echipaj uman din cadrul programului Artemis, care cel mai probabil vor avea loc spre finalul acestui deceniu. (NASA)

10. China a anunțat că analizează opțiunea de a extinde Stația Spațială Chineză, formată în prezent din 3 module asamblate în formă literei T. Cercetătorii se gândesc să extindă stația cu un nou modul central care să ofere un mediu de lucru mai spațios pentru astronauți, dar și un mediu mai prolific pentru diverse cercetări științifice. (SpaceNews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit molecule organice în craterul Jezero de pe Marte – Cronica Spațială
Rover-ul chinez Zhurong a ajuns sâmbătă pe planeta Marte – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău