Au apărut primele imagini cu muniția românească primită de soldații ucraineni – Cronica serii

1. O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că soldații ucraineni au primit obuze fabricate în România de Romarm în 2022. Autoritățile de la București au refuzat constant să precizeze ce muniție și armament au trimis Ucrainei. (Hotnews)

2. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafilă, anunţă că sistemul de distribuire către populaţie a comprimatelor cu iodură de potasiu produse în contextul războiului din Ucraina este „perfect funcţional”. Alexandru Rafila face apel la populaţia eligibilă, toate persoanele cu vârsta până în 40 de ani, să ia de la medicii de familie reţetele în baza cărora medicamentul se eliberează gratuit în farmacii. (Libertatea)

3. Federația Medicilor de Familie din România a criticat dur anunțul ministrului sănătății, Alexandru Rafila, care i-a îndemnat pe toți cei cu vârsta sub 40 de ani să meargă la medicul de familie pentru a primi pastile de iodură de potasiu, necesare în cazul unui eveniment nuclear cu eliberare de iod radioactiv. Medicii de familie avertizează că perioadele de așteptare pentru persoanele cu probleme de sănătate curente „este posibil” să crească cu zile sau săptămâni pentru că vor avea prioritate persoanele care vor să primească rețeta pentru iodură de potasiu. (Digi24)

4. Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a anunţat că încasările lunii iulie au fost de 37,14 miliarde de lei, mai mult cu peste 6 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Heiuş a menţionat că ANAF a dus rambursările de TVA la zero zile întârziere. (News.ro)

Din Cronica de Business: Cinci bănci turcești au adoptat sistemul rusesc de plăți Mir, a anunțat președintele Erdogan la întoarcerea de la Soci, unde s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. (Bloomberg)

5. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că rotativa guvernamentală este un angajament luat de partid la formarea coaliţiei, iar PNL îşi respectă angajamentele. Stroe adaugă că un subiect de o asemenea importanţă trebuie discutat în coaliţie, înainte de orice fel de declaraţii publice. Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru a declarat, referindu-se la problema rotativei din 2023, când funcţia de premier ar urma să fie preluată de PSD, că a schimba un premier cu un an înainte de alegeri, când ai război la graniţe, nu ar fi un semnal bun. (News.ro)

6. Fondul forestier național ocupa, la sfârșitul anului 2021, o suprafață de 6,607 milioane hectare, respectiv 27,7% din suprafața țării, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică. Suprafața fondului forestier la 31 decembrie 2021, comparativ cu aceeași dată a anului 2020, a înregistrat o creștere de aproximativ 0,05% (Profit.ro)

7. Kremlinul a declarat luni că nu există nicio bază pentru o întâlnire între președinții rus și ucrainean în acest moment. Întrebat despre intențiile președintelui turc Recep Erdogan de a intermedia discuțiile de pace dintre cei doi lideri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat jurnaliștilor că Vladimir Putin și Volodimir Zelenski s-ar putea întâlni numai după ce echipele de negociatorii și-au „făcut temele”. (Digi24)

8. Armata chineză a anunțat noi exerciții militare în spațiul aerian și maritim din jurul Taiwanului. Anunțul vine la o zi după ce s-au terminat cele mai mari exerciții militare întreprinse vreodată de armata Chinei, care au început, în semn de protest, după vizita în Taiwan a președintei Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi. (Reuters)

Din Cronica de Tehnologie: Cercetătorii coreeni au creat un dispozitiv de mici dimensiuni, care ia forma unui tatuaj și poate fi folosit pentru monitorizarea stării de sănătate. Creat din metal lichid și nanotuburi de carbon, acesta funcționează ca un bioelectrod și se conectează la un biosenzor pentru a transmite informații despre funcțiile vitale ale organismului. (Reuters)

9. Partidul de guvernământ polonez Lege şi Justiţie (PiS) a avertizat luni că îşi va exercita dreptul de veto pentru a bloca iniţiative ale Uniunii Europene, în cazul în care Comisia Europeană nu va debloca fondurile destinate Poloniei în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă. (G4Media)

10. Şeful ANAF, Lucian Heiuş, a afirmat, referindu-se la datoriile pe care senatorul Diana Şoşoacă le are la bugetul de stat, că aceasta are un comportament ca orice alt contribuabil rău platnic,că inventează duşmani şi lansează scenarii fanteziste că cineva are ceva cu dumneaei. Heiuş a precizat că în cazul lui Şoşoacă a început executarea silită prin poprirea conturilor bancare şi emiterea unei adrese către Senat prin care i se solicită să i se reţină, aşa cum prevede legea, o treime din indemnizaţie şi că impozitele şi taxele nu au culoare politică. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
38 de candidați eligibili au probleme de integritate conform Inițiativă România – Cronica serii
Cronica serii – Românii ar vota pentru rămânerea țării în Uniunea Europeană

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău