Austria respinge apelul Ursulei von der Leyen de a accepta aderarea României și Bulgariei la Schengen – Cronica serii

1. Austria se împotriveşte în continuare aderării României şi respinge apelul Ursulei von der Leyen de a accepta aderarea României și Bulgarie. Ministrul austriac de Externe a declarat că „extinderea spaţiului Schengen nu are sens”. (News.ro)

2. Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a declarat că salariul minim va crește de la 1 octombrie de la 3.000 de lei la 3.300 de lei și în construcții de la 4.000 de lei la 4.500 de lei. El a mai arătat că Guvernul își propune ca noua lege a pensiilor să fie gata la 1 ianuarie 2024 iar prioritatea este eliminarea inechităților din sistem. (Profit.ro)

3. Plafonarea facturilor la electricitate și gaze a costat până acum peste 20,5 miliarde de lei din bugetul statului. (Hotnews)

4. Ucraina va purta discuții cu Ungaria și România pentru a debloca negocierile de aderare la UE. În timpul negocierilor respective, se va discuta despre educația în limbile minorităților naționale în școlile ucrainene – a declarat vicepremierul ucrainean pentru integrarea europeană și euro-atlantică, Olha Stefanişina. (G4Media)

Din Cronica de Tehnologie: WhatsApp a lansat la nivel global funcționalitatea Channels, care va fi disponibilă celor peste două miliarde de utilizatori în următoarele săptămâni. Aceasta copiază funcționalitatea similară din Telegram, constituind un mediu de comunicare ce poate fi folosit de organizații, branduri sau creatori de conținut. Secțiunea dedicată include un director de canale, filtrate inclusiv după țară. (Profit.ro)

5. Europarlamentarii români Eugen Tomac şi Vlad Botoş au transmis miercuri o scrisoare oficială responsabilului european cu implementarea sancţiunilor UE, David O’Sullivan, în care cer Comisiei Europene să iniţieze o anchetă cu privire la respectarea de către Austria a sancţiunilor împotriva Rusiei şi a direcţiei politice a Uniunii Europene. (Digi24)

6. Prețul barilului de petrol american a ajuns la $90 pentru prima oară din noiembrie 2022. (CNBC)

7. Banca Centrală Europeană (BCE) a decis o nouă majorare a dobânzii de referință, cea de a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituției. (WSJ)

8. Veniturile din tranzacții cu criptomonede identificate de inspectorii Antifraudă, în urma verificărilor făcute începând din 2021, au trecut de un miliard de lei. Din această sumă, circa 357 milioane de lei sunt venituri care au fost omise la declarare, parțial sau integral, de către persoane fizice și firme. (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: Aeroportul din Helsinki a devenit primul aeroport din lume unde pasagerii pot folosi o versiune digitală a pașaportului stocată pe telefon. Călătorii trebuie să aibă o metodă de deblocare a telefonului, să descarce o aplicație pe telefon și să se înregistreze ca testeri. Cu 4 – 36 de ore înainte de zbor, pasagerii trimit datele stocate în aplicație către poliția de frontieră, iar sistemul funcționează ca în cazul unui boarding pass digital. Pentru început, sistemul este disponibil doar pentru cetățenii finlandezi care călătoresc spre Londra, Manchester sau Edinburgh. (The Mayor)

9. 22% dintre lucrătorii din SUA se tem că locurile lor de muncă vor disparea în viitorul apropiat din cauza tehnologiei, arată un sondaj Gallup. Procentul este in crestere cu 7% fata de 2021. (Axios)

10. Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a publicat astăzi motivarea integrală a deciziei de a o suspenda pe Simona Halep vreme de 4 ani, ca urmare a încălcării regulamentului anti-doping. În cadrul acesteia, este dezvăluit numele persoanei care i-a recomandat sportivei să ia suplimentul contaminat pe care Halep dă vina pentru testul pozitiv: fizioterapeuta Candice Gohier de la Academia Mouratoglou. (GSP)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – ONU: Până la un milion de specii vor dispărea de pe Pământ
România are cea mai mare rată din UE a copiilor ce provin din familii care se confruntă cu lipsuri materiale – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău