Azi va fi inaugurată magistrala de metrou M5 din cartierul Drumul Taberei – Cronica dimineții

1. Azi, de la ora 12:00, va fi inaugurată magistrala de metrou M5 din cartierul Drumul Taberei. M5 Râul Doamnei – Eroilor 2, cu extensia la Valea Ialomiței și depou, este prima magistrală de metrou din București construită de la zero după Revoluție și devine cea mai scumpă lucrare de infrastructură urbană finalizată din țară. (Hotnews)

2. Doi secretari de stat din Ministerul Educației, dintre care unul este secretarul responsabil cu învățământul preuniversitar, sunt în concediu pentru a-și promova candidaturile în alegerile locale. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Monica Anisie, care a ezitat să răspundă dacă i-a cerut lui Ludovic Orban demiterea sau înlocuirea celor doi. (G4Media)

3. În localitatea Isaccea, judeţul Tulcea, mai mulţi elevi vor învăţa în capela mortuară a oraşului, deoarece ambele clădiri ale instituţiilor de învăţământ din localitate se află în reabilitare. (Tulceanoastră)

4. Vânzările din retailul chinez au crescut în august cu 0,5%, comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Este pentru prima oară în acest an când vânzările înregistrează o creștere. Pe primele 8 luni, minusul, comparativ pe perioada similară din 2019, este de 8,6%. (CNBC)

5. Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a reluat procedura privind achiziţionarea de dispozivite conectate la internet. Contractul vizează cumpărarea, prin negociere directă, a peste 167.000 de dispozitive, iar ofertele se depun până vineri, la ora 12.00. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Amazon va angaja încă 100.000 de persoane în Canada și SUA, apropiindu-se astfel de un milion de angajați la nivel global. (Financial Times)

6. Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni de 235,7 milioane de lei, peste suma programată și la dobânzi în scădere. Băncile și alți investitori au depus oferte de circa 366 de milioane de lei pentru obligațiunile scadente în octombrie 2030, față de un prospect de 100 de milioane de lei. Finanțele au împrumutat, în cele din urmă, 235,7 milioane de lei la un randament mediu de 3,85% pe an. (Profit.ro)

7. Traian Băsescu a declarat, întrebat despre raportul Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) care arată că România a fost campioană în 2019 la fraudarea fondurilor europene, că situaţia privind corupţia în statele membre ale UE trebuie văzută mai amplu. Băsescu a adăugat că un studiu realizat în legătură cu fraudare TVA făcut la nivelul UE constată că ţara noastră are cel mai înalt nivel procentual de fraudare – 30%, care înseamnă circa şase miliarde de euro. “Râsul lumii este că la totalul UE fraudarea TVA este 360 de miliarde, din care României îi revin doar şase miliarde”. (News.ro)

8. Primarul Capitalei, Gabriela Firea, si sotul sau, primarul orasului Voluntari, Florentin Pandele, sunt cercetati de politistii ilfoveni dupa ce, in ciuda normelor emise in contextul pandemiei de coronavirus, au ales sa isi conduca personal copiii in sala de curs in prima zi a acestui an scolar. (Ziare)

9. Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat acordarea, de către Rusia, a unui împrumut de $1,5 miliarde de dolari Belarusului, într-un gest de susţinere a preşedintelui Alexandr Lukaşenko. Acesta a solicitat sprijinul liderului de la Kremlin după cinci săptămâni de proteste în care i se cere demisia. (News.ro)

10. În Indonesia, 8 persoane au fost puse să sape mormintele celor decedați din cauza Covid-19, ca pedeapsa pentru că nu au purtat masca de protecție în public. (Link)

Fotografia dimineții – Fostul premier italian Silvio Berlusconi anunțând că s-a vindecat de Covid-19. Piero Cruciatti/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 12,76 miliarde lei (1,14% din PIB), după primele două luni – Cronica dimineții
Elon Musk: Scăderea populației, cea mai mare problemă a următorilor 20 de ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău