România este țara UE cu cea mai mică pondere de angajați care au lucrat de acasă – Cronica dimineții

1. România este țara UE cu cea mai mică pondere de angajați care au lucrat de acasă, ca urmare a riscului generat de noul coronavirus, conform unui raport al Eurofound ce prezintă primele constatări referitoare la piața muncii din Uniune în perioada pandemiei de Covid-19. Este singurul stat membru cu procent al telemuncii sub 20% din totalul salariaților, deși România figurează pe primele locuri în clasamentele mondiale ale vitezei internetului. (Cursdeguvernare)

2. Necesarul de împrumut al statului pentru anul 2020 a urcat la 120 miliarde de lei (24,7 miliarde euro), o sumă record, echivalentă cu peste 10% din PIB. Guvernul a revizuit ținta de deficit bugetar de la 3,6%, cât anticipa anterior, la 6,7%, în contextul în care statul alocă tot mai multe resurse pentru sistemul de sănătate și pentru sprijinirea economiei, iar veniturile scad din cauza restricțiilor impuse pentru a limita răspândirea coronavirusului. (Profit.ro)

3. Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, dacă numărul de cazuri noi de îmbolnăvire cu coronavirus va continua să scadă sau dacă va exista un număr constant mic, se poate ajunge la deschiderea teraselor de la 1 iunie, iar din 15 iunie s-ar putea deschide plajele. Tătaru a mai spus că restaurantele se vor deschide ”într-un timp doi”, în funcţie de cum va putea fi gestionată deschiderea teraselor. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Guvernul german a ajuns la o înțelegere pentru a salva Lufthansa, cu o injecție de €9 miliarde. Statul va prelua 20% din acțiunile companiei aeriene. (Financial Times)

4. „Analiștii vorbesc de multă vreme despre sfârșitul unui sistem (mondial) condus de Statele Unite și de emergența unui secol asiatic. Ceea ce e pe cale să se producă sub ochii noștri”, a afirmat luni șeful diplomației europene, Josep Borrell. „Aceasta este într-adevăr prima criză din decenii în care Statele Unite nu au preluat conducerea în răspunsul internațional. Poate că nu doresc acest lucru, dar vedem tensiuni tot mai mari peste tot, în special, între Statele Unite și China.” „Trăim într-o lume fără un lider clar, în care Asia ocupă din ce în ce mai mult spațiu, din punct de vedere al economiei, securității și tehnologiei. Dacă secolul 21 ar fi să fie” secolul asiatic „ca al XX-lea a fost „secolul american”, s-ar putea constata că pandemia va fi pivotul acestei schimbări, a adăugat spaniolul. (Hotnews)

5. Viteza medie cu care se poate circula pe infrastructura feroviară din România este de 68,86 km/h, iar la data de 30 august 2019 se înregistrau 1.236 restricții de viteză permanentă cu o lungime totală de 1.335 km, se arată în raportul Corpului de control al primului-ministru, efectuat la Compania Națională de Căi Ferate „CFR” – S.A. (Profit.ro)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/

6. Liderul Interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că este normal să existe concurenţă într-un partid mare înaintea unor alegeri interne, dar susţine că nu există tensiuni în interiorul PSD. Întrebat, însă, dacă consideră că sunt oameni care ar trebui să facă un pas în spate, Ciolacu a spus: ”Trebuie să înţeleagă odată că acest partid nu mai poate fi confiscat pentru nişte interese mici de grup”. Liderul interimar al social-democraţilor doreşte un congres cât mai rapid şi crearea unui pol de stânga important în România alături de alte partide ca Pro România şi ALDE. (News.ro)

7. Peste 9 milioane din cei 11 milioane de locuitori ai orașului Wuhan din China, locul de unde a pornit epidemia, au fost testați în ultimele 10 zile. (WSJ)

8. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat luni că a suspendat „temporar” testele clinice cu hidroclorochină pe care le coordonează cu parteneri din mai multe ţări, ca măsură de precauţie. Această decizie vine ca urmare a publicării, vineri, a unui studiu în revista medicală The Lancet, care consideră ineficientă sau chiar dăunătoare utilizarea clorochinei sau a derivaţilor acesteia, cum ar fi hidroxiclorochina împotriva Covid-19. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Aripa progresistă a Partidului Democrat dorește ca Elisabeth Warren să devină partenera lui Joe Biden în cursa prezidențială, pentru a dovedi că planurile acestuia au acoperire în realitate. (CNN)

9. Virgin Orbit, compania lui Richard Branson, a încercat fără succes să lanseze o rachetă deasupra Oceanului Pacific. Virgin Orbit încearcă să intre pe piața lansării de sateliți de mici dimensiuni pe orbită. (BBC)

10. Scurtmetrajul „Out”, semnat Pixar şi realizat de Steven Clay Hunter, care a lucrat la filmele de animaţie „Hercule” şi „Toy Story 4”, aduce în prim-plan un personaj homosexual, o premieră pentru studio. „Out” este disponibil pe platforma Disney +. (News.ro)

Fotografia dimineții – Prima apariție publică a lui Joe Biden, candidatul democraților la alegerile prezidențiale din toamnă, după 10 săptămâni de izolare:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Simona Halep joaca astazi finala de la Rogers Cup
PNL câștigă alegerile europarlamentare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău