BCR: Așteptăm o depreciere de 2-3% pe an a leului – Cronica dimineții

Credincioşii îl prăznuiesc azi pe Sfântul Apostol Andrei, creştinătorul neamului românesc. Ziua de 30 noiembrie este, totodată, sărbătoare bisericească naţională.

1. Banca Comercială Română a redus de la 4,5% la 4% prognoza de creștere economică pentru 2019 și de la 3,8% la 3,5% estimarea pentru 2020. Deficitul bugetar va ajunge la 4% din PIB anul viitor și riscă să sară la 4-5% în 2021, după creșterile de salarii și pensii adoptate, “nivel extrem de greu de finanțat și care va reclama oricum o corecție”. BCR se mai așteaptă și la o depreciere a leului cu 2-3% pe an și arată că în ultimele săptămâni moneda a fost susținută de Banca Națională. (Profit.ro)

2. Liderul PLUS, Dacian Cioloş, a declarat că a discutat cu premierul Ludovic Orban despre alegerile anticipate. „Încerca să-mi explice că e un lucru greu de realizat, însă i-am explicat că toată lumea are de pierdut dacă prelungim această agonie”. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Cumpărăturile online de Black Friday în America sunt așteptate să depășească pragul de $7,4 miliarde în acest an. (CNBC)

3. Fostul președinte Traian Băsescu susţine că „pensiile speciale trebuiau tăiate din prima şedinţă de guvern şi trecut la pensie funcţie de contributivitate”. El a mai susținut că deficitul de pensii era știut și că este foarte importantă folosirea fondurilor europene pentru a compensa împrumuturile necesare plății pensiilor. “Trebuie trecut de bănoasa fază a studiilor de fezabilitate şi ajuns la fazele de proiectare şi execuţie.” (News.ro)

4. Autoritatea americană care reglementează aviația analizează dacă spațiul dintre scaunele unui avion, precum și dimensiunea scaunelor, afectează evacuarea aeronavei în cazuri de urgență. (WashingtonPost)

5. Comisia Europeană a publicat un raport care arată că eliminarea în iunie 2017 a tarifelor de roaming a adus beneficii considerabile călătorilor din întreaga UE. ”Utilizarea datelor mobile în timpul călătoriilor în UE a crescut de 10 ori (de 12 ori în perioada vacanţelor) faţă de anul precedent introducerii roamingului la tarifele de pe piaţa naţională”. (News.ro)

6. O asociație a consumatorilor din Marea Britanie a descoperit că 61% dintre produsele promovate de Black Friday au fost mai ieftine, sau la același preț, în alte promoții. (AP)

7. Jack Dorsey, CEO-ul Twitter, a anunțat că anul viitor se va muta în Africa pentru 3-6 luni. Dorsey consideră că Africa va influența viitorul, în special pentru bitcoin. (Link)

Una din Cronica de Divertisment: Duminică, 1 decembrie, începând cu ora 19:00, Orchestra Filarmonicii de Stat din Sibiu va susține un concert la Ateneul Român din București cu ocazia Zilei Naționale a României. Orchestra Filarmonicii va fi dirijată de Cristian Lupeș și îi va avea ca soliști pe Sorin Petrescu (pian) și Doru Roman (percuție). Biletele la eveniment costă 100 de lei. (România Muzical)

8. Un copil în vârstă de 8 ani a murit în urmă cu două zile în Grecia din cauza difteriei, boală considerată eradicată de acum 30 de ani. Copilul nu era vaccinat împotriva bolii, iar vestea a șocat comunitatea medicală din Grecia. În Grecia, ultimul deces al unui copil din cauza difteriei s-a înregistrat în urmă cu 30 de ani. (Euractiv)

9. Washington Post a publicat cele mai bune cărți ale acestui an (Link). Mai multe despre cărți în Cronica de Carte pe care o vom publica duminică.

10. Iulian Şerban Sănducu, şoferul unui Volkswagen Touareg care în 2015 a şicanat şi a lovit în trafic un autoturism Dacia Logan, în zona fântânii Mioriţa din Capitală, a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la cinci ani închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat. Inițial, el fusese achitat. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Ceremonie la Curtea Constituțională pentru validarea celui de-al doilea mandat al președintelui Iohannis. Octav Ganea, Inquam Photos:

Ți-ar mai putea plăcea
Coordonator campanie vaccinare: Şcolile s-ar putea redeschide în siguranţă la început de aprilie – Cronica dimineții
László Tőkés i-a cerut premierului ungar Viktor Orbán să susţină aspiraţiile de autonomie ale Ţinutului Secuiesc – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău