Biden, mesaj pentru Rusia: „Nici să nu vă gândiți să pășiți un centimetru pe teritoriul NATO” – Cronica dimineții

1. „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a declarat Joe Biden, într-un discurs la Varşovia referitor la invazia rusă din Ucraina şi la liderul rus Vladimir Putin. Imediat însă Casa Albă a nuanţat şi a subliniat că Biden nu se referea la o schimbare a regimului de la Moscova. Kremlinul a subliniat că decizia unei eventuale schimbări aparţine poporului rus. (News.ro)

2. Președintele american Joe Biden și-a început discursul de la Varșovia făcând referire la mesajul Papei polonez Ioan Paul al II-lea către Uniunea Sovietică în 1979.„Nu vă fie frică”, a spus el. Președintele SUA a transmis un mesaj ferm către Rusia în privința apărării partenerilor NATO: „Nici să nu vă gândiți să pășiți un centimetru pe teritoriul NATO”. (Hotnews)

3. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că evoluţia infecţiilor respiratorii în această perioadă nu este „o situaţie neaşteptată”, el arătând că „la sfârşitul iernii nu este nimic neobişnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii”. Medicul precizează că rămâne valabilă recomandarea privind purtarea măştii sanitare de protecţie în spaţii interioare aglomerate şi în mijloacele de transport în comun. (News.ro)

Din Cronica de Mediu: Clima și sănătatea mintală: mai mult de două treimi dintre americani spun că sunt îngrijorați de încălzirea globală. Ei simt durere, furie și lipsă de speranță. Un sondaj efectuat în rândul persoanelor între 16 și 25 de ani din 10 țări, publicat în The Lancet, a constatat că trei sferturi erau speriați de viitor. Mai mult de jumătate au spus că omenirea a fost condamnată. Unii se simt trădați de generațiile mai în vârstă și de lideri. Ei spun că se simt furioși, dar neputincioși, în timp ce văd că oamenii de la putere nu reușesc să acționeze rapid. (nytimes.com)

4. Statele Unite au dat asigurări Kievului că nu au „nicio obiecţie” legată de un eventual transfer de avioane de luptă poloneze în Ucraina, susține ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba. (Digi24)

5. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) organizează, duminică, un Congres extraordinar pentru alegerea noii sale conduceri. La congresul care va avea loc la Palatul Parlamentului vor participa 867 de delegaţi cu drept de vot. George Simion candidează pentru funcţia de preşedinte, el avându-l contracandidat pe Dănuţ Aelenei. Din echipa lui Simion mai candidează Claudiu-Richard Târziu, pentru funcţia de preşedinte CNC iar Sorin Lavric, pentru cea de preşedinte Senat AUR. (News.ro)

6. Oligarhii, băncile şi companiile ruse ar putea avea sancţiunile ridicate dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pune capăt invaziei Ucrainei şi se angajează să „nu mai agreseze”, a declarat ministrul de Externe al Marii Britanii, Liz Truss. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Astronomii au confirmat până în prezent existența a peste 5.000 de exoplanete. Pragul psihologic a fost depășit în 21 martie după catalogarea unui nou set de 65 de exoplanete în Arhiva de Exoplanete gestionată de NASA. Printre cele 5.000 de exoplanete descoperite până în prezent se numără exoplanete mici asemănătoare cu Pământul, exoplanete gazoase gigant chiar mai mari decât Jupiter, dar și planete care orbitează două stele sau rămășițe ale unor stele moarte. (NASA)

7. Oligarhii ruşi pot continua să vină şi să facă afaceri în Turcia atât timp cât respectă legea turcă şi dreptul internaţional, a afirmat sâmbătă ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. Acesta a reconfirmat că țara sa, deși membră NATO, nu participă la sancțiunile internaționale decise după invadarea Ucrainei. (Digi24)

8. Încheierea unui acord în dosarul nuclear iranian, după mai multe luni de negocieri, la Viena, este o ”chestiune de zile”, a declarat Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell. (G4Media)

9. Noul ministru ucrainean al agriculturii, Mykola Solskyi, a declarat sâmbătă că abilitatea țării sale de a exporta cereale se înrăutățește pe zi ce trece și se va îmbunătăți doar dacă războiul cu Rusia se va încheia. Solskyi a spus că Ucraina, unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, ar fi trebuit să exporte în mod normal 4-5 milioane de tone de cereale pe lună – un volum care a scăzut la doar câteva sute de mii de tone. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Sergio Perez (Red Bull Racing) va pleca, duminică, pentru prima oară în carieră de pe prima poziţie a grilei de start a unei curse, la Marele Premiu al Arabiei Saudite, a doua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, programat pe circuitul de la Jeddah. În calificări, pe locul doi s-a clasat Charles Leclerc (Ferrari), pe trei Carlos Sainz (Ferrari), pe patru Max Verstappen (Red Bull Racing) şi pe cinci Esteban Ocon (Alpine). Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) nu a trecut de Q1.

10. Gazprom continuă să livreze gaze prin Ucraina către Europa, conform contractelor, spune compania într-un comunicat. Volumul de livrări comandat de clienții europeni sâmbătă a fost de 109,5 milioane de metri cubi, în creștere față de 105,1 milioane de metri cubi, cât au fost livrați vineri. (Hotnews)

Fotografia diminețiii – Un copil din Ucraina privește pe geamul autobuzului la Isaccea. Daniel Mihăilescu/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Proiect de plaformă online: Orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Guvern l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse – Cronica dimineții
Blocaje la granița de vest a României – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău