BNR: Anul acesta salariile din mediu privat vor crește moderat – Cronica dimineții

1. Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat că România nu se pregăteşte de război. „Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO”, susţine generalul, adăugând că publicul trebuie să fie „mai puţin sensibil la pregătirile pe care le face Armata” şi explicând că militarii îşi continuă exerciţiile conform programului de pregătire pe care îl au. (News.ro)

2. Banca Națională a României vede o creștere moderată a salariilor din mediu privat în acest an, în condițiile creșterii costurilor de producție ale firmelor și ale unei majorări modeste de lefuri la stat. Unele domenii, unde companiile nu găsesc personal, ar putea înregistra presiuni mai mari pe salarii. Salariul mediu net a crescut în martie cu 11% în termeni anuali, foarte ușor peste rata anuală a inflației la finele lunii martie, de 10,2%. (Profit.ro)

3. România este țara care oferă cele mai multe zile de concediu plătit de creștere a copilului, cu un total de 97,1 săptămâni de concediu oferite părinților, conform unui studiu realizat de o companie tech din domeniul resurselor umane. Mamele din România primesc puțin peste 2 ani de concediu cu 85% din salariu, în timp ce tații beneficiază de 5,3 săptămâni de concediu cu 87,8% din salariu. (StartupCafe)

4. 37% dintre români cred că președintele Klaus Iohannis nu este respectat de liderii țărilor occidentale, în timp ce 24% cred că este respectat iar 39% dintre cei intervievați nu au o părere formată, se arată într-un sondaj realizat de Avangarde. Sondajul măsoară percepția românilor pe diverse teme de politică externă. În topul țărilor percepute ca prietene se află Republica Moldova, Germania și Statele Unite, în timp ce Rusia este perceput ca stat inamic. China, Ungaria și Serbia sunt văzute mai degrabă ca state competitoare. (G4Media)

Din Cronica de Divertisment: HBO Max a publicat un teaser-trailer pentru al patrulea sezon al serialului “Westworld”, care va avea premiera pe platformă în 26 iunie. În noul sezon, care apare la doi ani după precedentul, vor reveni pe micile ecrane actori precum Evan Rachel Wood, Thandiwe Newton, Ed Harris, Jeffrey Wright, Tessa Thompson, Luke Hemsworth, Aaron Paul și Angela Sarafyan. Primele două sezoane ale serialului s-au bucurat de mult succes, însă al treilea nu a fost la fel de apreciat.

5. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri seară, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, conform căreia prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii, că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. „Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie”, a subliniat MAE. (News.ro)

6. Anul acesta, cresterea economică a Statelor Unite ar putea să fie mai mare decât cea a Chinei, pentru prima oară din 1976. Bloomberg Economics estimează că PIB-ul SUA va crește anul acesta cu 2,8% în timp ce creșterea PIB-ului Chinei va fi de 2%, din cauza blocajelor cauzate de pandemie. (Bloomberg)

7. Armata rusă a declarat vineri că a „eliberat în totalitate” uzina siderurgică Azovstal din orașul strategic Mariupol din sud-estul Ucrainei, după ce ultimii soldați ucraineni de acolo s-au predat. (Hotnews)

8. Analiștii băncii JPMorgan cred că prețul unui galon de benzină va ajunge, în SUA, la $6,20, în august, ceea ce înseamnă o creștere de peste 30%, comparativ cu prețul actual. Un alt studiu estimează că americanii vor plăti aproape $5000 pe combustibil, anul acesta, cu 70% mai mult decât plăteau în urmă cu un an. (CBSNews)

Din Cronica Sportivă: Sâmbătă, încep meciurile de baraj pentru promovarea/menţinerea în Liga 1 Casa Pariurilor. De la ora 15.30, se dispută partida Concordia Chiajna – Chindia Târgovişte, iar de la ora 20.30, Universitatea Cluj – FC Dinamo. Jocurile retur vor avea loc la 29 mai.

9. Hillary Clinton a aprobat personal un plan, în timpul campaniei pentru președinție, din 2016, pentru a prezenta presei teoria, acum discreditată, că serverele de la o compania a lui Donald Trump comunicau în secret cu o bancă rusă. Afirmația a fost făcută de fostul ei director de campanie, în fața unui juriu, în procesul în care fostul avocat de campanie al doamnei Clinton este acuzat că a mințit FBI-ul. (Bloomberg)

10. Nancy Pelosi, lideră Democraților din Camera Reprezentanților, nu se mai poate împărtăși deoarece susține dreptul la avort în timp ce își invocă public credința catolică, a declarat arhiepiscopul de San Francisco. Arhiepiscopul Salvatore Cordileone a scris, într-o scrisoare deschisă, că „poziția lui doamnei Pelosi cu privire la avort a devenit extremă de-a lungul anilor, accentuîndu-se mai ales în ultimele luni”. (Reuters)

Fotografia dimineții – Doi urși panda mănâncă bamboo într-un copac din Aba, China. Xu Jun/VCG/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Finanțelor: Investițiile de anul trecut ale statului au fost cele mai mari din ultimii 10 ani – Cronica dimineții
Nivelul de trai al românilor rămâne printre cele mai scăzute din UE – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău