BNR: Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a consemnat un minim istoric – Cronica serii

1. Volumul creditelor ipotecare în lei acordate de bănci s-a dublat în ultimele trei luni din 2023, raportat la situația înregistrată în perioada similară din 2022, și a depășit 10 miliarde de lei, potrivit celor mai noi date publicate de Banca Națională a României. (Profit.ro)

2. BNR: Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a consemnat un minim istoric. Rata creditelor neperformante (2,3%, decembrie 2023) și gradul de acoperire cu provizioane (65,5%, decembrie 2023) plasează sectorul bancar românesc într-o categorie de risc scăzut la nivelul UE. (Hotnews)

3. Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Strasbourg, că ar fi inadmisibil ca nicio poziție relevantă din UE să nu fie ocupată de o persoană din estul Europei, după alegerile europarlamentare din acest an, apreciind că în 2019 s-a greșit și acesta este unul dintre motivele pentru care mulți est-europeni se consideră lăsați deoparte. (G4Media)

4. Excedentul de lichiditate din piața interbancară atinge un nou record în ianuarie, depasind precedentul maxim atins în decembrie. Poziția medie zilnică a sectorului bancar în raport cu banca centrală a fost excedentară cu 60,7 miliarde de lei în ianuarie, față de 44,6 miliarde de lei în decembrie, în creștere cu 36%. (Profit.ro)

5. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că joi în coaliţie se va discuta despre comasarea alegerilor. El a precizat că în acest moment sunt 9 state UE care au comasat localele cu europarlamentarele, astfel că precedentele europene s-au creat. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Vision Pro este considerată o dezamăgire din punctul de vedere al productivității, cu un câmpul vizual îngust și un multitasking dificil. (Stratechery, review) Pe de altă parte, Apple va adăuga, printr-un update viitor, funcții de gestionare pentru enterprise, similare celor care există deja pe celelalte dispozitive ale companiei. (TechCrunch)

6. Hamas ar fi propus un plan de încetare a focului în Gaza timp de patru luni și jumătate, timp în care toți ostaticii vor fi eliberați, iar Israelul ar trebui să își retragă trupele din Fâșia Gaza și să înceapă discuțiile pentru un acord privind încheierea războiului. (Reuters)

7. Kremlinul a confirmat că președintele rus Vladimir Putin a fost intervievat de jurnalistul american de dreapta Tucker Carlson. Purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov a declarat că interviul a avut loc marti. „Interviul lui Putin cu Carlson va fi publicat atunci când jurnalistul va fi pregătit să îl publice”, a precizat agenția de presă de stat rusă TASS. (G4Media)

8. Alegerile primare republicane desfăşurate marţi în statul american Nevada s-au încheiat fără câştigător, deşi Nikki Haley nu avea practic niciun contracandidat. Scrutinul nu are o miză importantă, din cauza regulilor electorale stabilite de Partidul Republican, însă constituie o lovitură pentru fosta ambasadoare SUA la ONU. (Digi24)

9.Tesla a vândut in ianuarie o singură mașină electrică pe piața din Coreea de Sud, cererea fiind afectată de temerile privind siguranţa şi preţul, dar şi de lipsa infrastructurii de încărcare. (Bloomberg)

10. Utilizarea malițioasă a tehnologiei prin realizarea și difuzarea în mass-media și pe platforme online de conținut tip deepfake este interzisă dacă acel conținut nu este însoțit de un avertismentul ”Acest material conține ipostaze imaginare”, prevede un proiect de lege care ar urma să fie adoptat în perioada următoare în Parlamentul de la București. (Profit.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Florin Cîtu: Bugetul pe 2021 va fi construit cu un deficit în jur de 7% din PIB – Cronica serii
Director E.ON România: Furnizorii nu găsesc în piaţă energie cu livrare anul viitor şi astfel nu le pot transmite clienţilor lor cât va costa energia – Cronica serii
Un comentariu
  • LevSt.
    feb. 8,2024 la 2024-02-08T02:34:20+02:000000002029202402

    „… nicio pozitie relevanta… din Europa de Est…”__–__daca Eu. de Est este precum majoritatea Romaniei, nu cred ca cineva are prea multa incredere in a le oferi posturi importante, practic in Romania coruptia este qvasigenerala, iar rezutatele se vad peste tot, un singur oras mai este in afara „turmei”, Clujul…///Daca E.Boc este cinstit cu el insusi si se intreaba de ce Clujul este cel mai bun oras din tara, atunci raspunsul nu este in „genialitate”, etc., ci in CONTINUITATE, el-practic- este primar al Clujului de 20 ani, iar cand se face o planificare pe termen lung si nu este blocata de urmatorul primar, proiectele sunt transformate in realitate si inca la cele mai mici preturi…Asta este valabil chiar la orice nivel, inclusiv national, NUMAI CONTINUITATEA poate garanta o dezvoltare uniform crescanda si cu foloase pentru toata populatia, nu ca acum cand zeci si zeci de primarii din tara(inclusiv orasele), primesc bani de la buget pentru salarii si investitii, desi in mai toate localitatile se desfasoara ceva activitati economice, mai ales agricole( si chiar daca la scara mica), insa evaziunea fiscala este o meteahna bine impamantenita, chiar -si mai ales- in mintea celor de la primarie, care -deobicei- au ei insasi ceva afaceri in localitate, dar fenteaza din greu fiscul, care este o alta institutie fanariotica, adica spaguirea agentilor este norma…Banuiesc ca oricine intelege ce spun, adica Monarhia(= CONTINUITATE) pentru Romania este singura salvare, iar o Monarhie in alianta intima cu o alta Monarhie este ideala, la zi solutia este cu Spania, insa nimeni nu se gandeste la asa ceva, probabil ca vom pierde si acest tren…Poate ca E. Boc se indura si isi exprima punctul de vedere si in acest aspect, oricum ramas netransat, stiind ca -real- forma republica de conducere- in Romania-, este ilegala..

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău