Burduja: România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa – Cronica serii

1. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.300 lei lunar, fără indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri, începând cu data de 1 octombrie 2023, faţă de 3.000 lei în prezent. (News.ro)

2. România va deveni cel mai mare producător de gaze din Europa, odată cu exploatarea gazelor din Marea Neagră, iar toate aceste investiţii trebuie protejate şi ar trebui să existe un climat previzibil pentru investitori, a declarat, joi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. (Economica)

3. Guvernul a retras ordonanța privind majorarea salariului minim în construcții, pentru că unele salarii ar fi scăzut după introducerea contribuțiilor la sănătate. (Profit.ro)

4. Jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul unui Sondaj de opinie naţional realizat de INSCOP, la comanda News.ro, declară că în mod sigur ar merge la vot la alegerile parlamentare, PSD fiind pe primul loc în intenţiile de vot, cu 31%, urmat în ordine de PNL şi AUR. Diferenţa PNL-AUR este sub un procent. Aproape un sfert dintre respondenţi afirmă că în mod sigur nu ar merge să voteze. (News.ro)

Stirea Hope.ro: România se clasează anul acesta pe locul 14 mondial (13 în Europa), față de locul 34 în 2022, la calitatea vieții digitale. Europa continuă să domine clasamentul în ceea ce privește calitatea serviciilor digitale, ocupând 29 de locuri în topul 50 mondial.

5. Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că măsurile fiscale asumate de către Guvern apar în contextul unui deficit bugetar excesiv, dar că nu există pericolul suspendării fondurilor europene faţă de România, aşa cum se vehiculează. Aceasta mai spune că la nivelul Comisiei Europene se manifestă o flexibilitate pentru România în privința deficitului bugetar, ca urmare a sprijinului acordat Ucrainei de la debutul războiului. (Digi24)

6. România are la dispoziţie un termen legal de şase luni pentru a transmite un plan de acţiune privind aplicarea Deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care obligă ţara noastră să recunoască prin lege cuplurile de acelaşi sex care vor să devină oficial o familie, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului. (G4Media)

7. Numărul societăților comerciale și al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvență a scăzut cu 7,17% în primele opt luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 3.975 de insolvențe. (Profit.ro)

8. Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a salutat propunerea preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, de acordare a autonomiei pentru Corsica. Arpad, care este şi liderul UDMR Sfântu Gheorghe, a scris că secuii din „Ţinutul Secuiesc” doresc acelaşi lucru, şi anume recunoaşterea oficială – prin Constituție – a autonomiei regiunii în care trăiesc. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Google Search a indexat conversațiile utilizatorilor cu chatbot-ul Bard, care au ajuns să apară în paginile motorului de căutare. Problema apare în cazul conversațiilor pe care utilizatorii le-au partajat cu alte persoane. Compania spune că nu ar fi trebuit să se întâmple acest lucru și că lucrează la o rezolvare. (Fast Company)

9. Inflația în Germania a scăzut, în septembrie, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani. Prețurile de consum au crescut cu 4,3% în ritm anual, în scădere de la 6,4% cât a fost în august. (Bloomberg)

10. Ucraina este ”mai aproape de NATO ca niciodată”, a declarat joi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice Jens Stoltenberg în timpul unei vizite-surpriză în această ţară care luptă împotriva invaziei ruse din februarie 2022. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Românii au economisit peste 3 miliarde de euro în ultimele 12 luni – Cronica serii
Premieră istorică: Populația României a crescut pe baza imigranților veniți la muncă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău