Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană – Cronica serii

1. Copiii din România sunt cei mai expuși riscului de sărăcie și excluziune socială din Uniunea Europeană, conform datelor Eurostat. Aproape un sfert (24,2%) dintre copiii (sub 18 ani) din UE erau supuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială. Cea mai ridicată pondere a copiilor aflaţi în această situaţie este în România (41,5%), Bulgaria (36,2%), Spania (31,8%) şi Grecia (31,5%).

2. Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă depus de România a fost aprobat, joi, iar premierul interimar, Florin Cîţu, a anunţat că, în acest moment, implementarea programului depinde de România. ”Ar trebui în decembrie să avem primii bani”, a declarat Florin Cîţu. (News.ro)

3. Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat că drepturile şi libertăţile pot fi limitate numai prin lege. Asztălos Csaba a precizat că introducerea certificatului verde, în zona de HoReCă sau accesul în instituţii publice, printr-un act administrativ, cum este o Hotărâre de Guvern, este nelegală. (News.ro)

4. Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat că proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde de vaccinare la locul de muncă a fost scris prost şi că are mai multe probleme, inclusiv de discriminare între categorii sociale. Rafila i-a criticat pe inițiatori pentru că au venit cu o ”chestiune discreţionară”, inaplicabilă din start. El a precizat că, decât să amendezi proiectul, mai bine îl rescrii. El a spus că, dând exemplul sistemului medical, că aproximativ 20% din personal nu este vaccinat, adică aproape 40.000 de persoane. ”Eu nu cred că te poţi dispensa de 40.000 de lucrători. Mi se pare absolut intolerabil şi lucrul acesta nu putem să îl acceptăm”. (News.ro)

Din Cronica de Turism: Compania aeriană Tarom a introdus din 26 octombrie o nouă clasă tarifară Light care nu include bagaj de cală în prețul biletului. Clasele Saver, Optim și Flex, care includ bagaj de cală, rămân nemodificate. Potrivit unor simulări, un bilet la nouă clasă tarifară Light este cu circa 25 de euro mai ieftin decât un bilet la clasa tarifară Saver, care până acum era cea mai accesibilă din oferta companiei. Cei care cumpără un bilet la clasa tarifară Light și doresc să adauge și bagaj de cala plătesc în plus 45 de euro. (Boarding Pass)

5. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că în ultimele 24 de ore au fost vaccinate peste 126.000 de persoane, din care aproape 91.000 cu prima doză. Alte peste 23.000 de persoane s-au vaccinat cu doza a treia. (News.ro)

6. Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat că mandatul Partidului Naţional Liberal nu s-a flexibilizat fiind acelaşi, pentru un guvern minoritar PNL-UDMR şi a arătat că are încredere că săptămâna viitoare vom avea Guvern, în cursul zilei de astăzi urmând să se stabilească portofoliile celor de la UDMR în Executiv. De asemenea, PNL se va reuni, vineri, în BPN şi BEX, pentru finalizarea programului de guvernare şi a Cabinetului Ciucă. (News.ro)

7. Prețul energiei termice livrate de către unitățile de producție ale Electrocentrale București (ELCEN) către Termoenergetică, operatorul sistemului centralizat de încălzire din Capitală, a fost majorat cu peste 86% de la 1 noiembrie. Prețul a crescut de la 176,55 lei/MWh plus TVA la 329,41 lei/MWh plus TVA, potrivit deciziei în acest sens a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: O echipă internațională de oameni de știință a măsurat atmosfera unei planete aflate la o distanță de 340 de ani-lumină. Folosind telescopul de la Gemini Observatory, din Chile, s-a reușit, pentru prima oară, măsurarea cantităților de monoxid de carbon și apă ale unei planete din alt sistem solar. (Phys)

8. România va avea o reţea de 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4 – 5 ani, din banii de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna. (G4Media)

9. Creșterea economiei americane a încetinit în trimestrul 3. PIB-ul SUA a crescut cu 2%, ritm anual, mult sub nivelul din trimestrul 2 când creșterea a fost de 6,7%. (WSJ)

10. China a început să rămână fără motorină pentru camioane și o raționalizează. Stațiile de alimentare din mai multe părți ale țării au început să limiteze vânzarea carburantului. În cel mai fericit caz, șoferii pot să cumpere doar 100 de litri de motorină, adică 10 la sută din capacitatea rezervorului. În alte părți ale țării, rapoartele sugerează că rațiile sunt chiar mai stricte, șoferii având voie să cumpere până la 25 de litri. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Revocarea ministrului Sănătății a generat o criză în coaliția de guvernământ – Cronica serii
Economia Statelor Unite a intrat în recesiune după ce a scăzut pentru al doilea trimestru consecutiv – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău