Cei mai bogați 0,01% dețin aproximativ 11% din averea lumii – Cronica de Business

1. Cei mai bogați 0,01% dețin acum aproximativ 11% din averea lumii, comparativ cu puțin peste 10% cât aveau anul trecut, relevă „Raportului inegalității mondiale 2022”. (Axios)

2. Start-up-urile din Europa vor obține anul acesta o finanțare record de $121 de miliarde, potrivit unui raport al companiei de capital de risc Atomico. Suma este este de aproape 3 ori mai mare decât cea de anul trecut. Europa are acum 321 „unicorni”, companii care au o valoarea minimă de $1 miliard.
Dintre acesta 98 au atins acest status anul acesta. (CNBC)

3. Introducerea taxei de solidaritate penalizează exact acele categorii de companii care se conformează fiscal şi care au reuşit să performeze în condiţiile sanitare restrictive, se menţionează într-un comunicat remis marţi de Consiliul Investitorilor Străini (FIC). (G4Media)

4. „Taxa de solidaritate”, gândită de noii guvernanți pentru companiile cu cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro, ar lovi, dacă va fi și introdusă, în peste 330 de companii, în frunte cu Automobile Dacia, OMV Petrom, Lidl, Kaufland, Ford România, Rompetrol, Dedeman, Carrefour, aflate pe primele poziții ale ierarhiei, raportat la afacerile anuale actuale. (Profit.ro)

5. În ultimele 6 luni, 4 companii, Microsoft, Apple, Nvidia și Google, au generat aproape 70% din creșterea indicelui S&P 500 al bursei americane. (Link)

Din Cronica diminetii: Benzina și motorina se vor scumpi, de la 1 ianuarie, după ce Guvernul a majorat nivelul accizelor care vor fi practicate în 2022. (G4Media)

6. Guvernul vrea să reia acordarea de vouchere de vacanță în valoare de 1.450 lei începând de anul viitor până în 2026, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență aflat pe ordinea de zi a ședinței Executivului de miercuri. (G4Media)

7. Indicii bursieri de pe Wall Street au crescut puternic marți, continuând redresarea din declinul provocat de temerile legate de un posibil impact economic al variantei omicron a noului coronavirus. Indicele Dow Jones Industrial Average a crescut cu 1,1%, Nasdaq Composite cu 3%, iar S&P 500 cu 2%. (Profit.ro)

8. Preţurile petrolului au crescut marţi, continuând avansul de aproape 5% din ziua precedentă, ca urmare a relaxării îngrijorărilor legate de impactul variantei de coronavirus Omicron asupra cererii globale de combustibil. (News.ro)

9. Deficitul comercial al Statelor Unite a scăzut puternic în octombrie, pe fondul creşterii exporturilor la un nivel record, fiind posibil ca acestea să contribuie la creşterea economică în acest trimestru, pentru prima dată în mai mult de un an. (News.ro)

10. Criza COVID-19 a afectat economia europeană, reducând drastic activitatea unor companii, arată un studiu al Băncii Europene de Investitii. Cu toate acestea, acțiunile guvernelor din UE au contribuit la menținerea multor afaceri pe linia de plutire și au limitat creșterea șomajului, mai arată studiul. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica de business: Fondul suveran de investiții al Norvegiei a avansat cu $84 miliarde in T1
Împrumuturile Guvernului au ajuns la 70 de miliarde de lei în prima jumătate a anului – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău