Cei mai mulți copii traficați în UE provin din România – Cronica serii

1. Guvernul Ciucă discută în acest zile o eventuală decizie legată de încetarea actualului mecanism prin care compensează prețul la pompă al carburanților, au declarat surse guvernamentale. Decizia a ajuns pe masa guvernului după ce prețurile la motorină și benzină au scăzut semnificativ, ajungând chiar la nivelul de dinaintea invaziei ruse în Ucraina. (G4Media)

2. Ministrul Apararii din Ucraina, Oleksii Reznikov, a declarat într-un interviu pentru televiziunea naţională că partenerii occidentali lucrează pentru aprovizionarea cu armament a ţării sale şi deja au fost încheiate pentru 2023 numeroase contracte pentru furnizarea de arme şi muniţii, nominalizând între ţările care au primit astfel de comenzi şi România, relatează presa ucraineană. (News.ro)

3. Cei mai mulți copii traficați în UE provin din România. Peste jumătate din victimele înregistrate ale traficului cu oameni sunt cetățeni UE, iar cei mai mulți dintre ei sunt vânduți pentru sex, conform Comisei Europene (CE). Cam un sfert din totalul victimelor sunt copii, afirmă raportul CE, iar cei mai mulți dintre ei sunt înregistrați în România, urmată de Germania și Olanda. (EuObserver)

4. Terenul arabil s-a scumpit în România față de anul trecut și costă mai mult decât în alte țări UE, precum Bulgaria, Ungaria sau chiar Franța. Preţul mediu al unui hectar de teren arabil în Uniunea Europeană în anul 2021 varia între 3.661 de euro în Croaţia şi 47.290 de euro în Luxemburg, arată datele publicate miercuri de Eurostat. În cazul României, preţul mediu al unui hectar de teren arabil era de 7.601 euro anul trecut, în creştere faţă de 7.163 de euro în 2020. (Digi24)

Din Cronica de Turism: Localitatea Rășinari din județul Sibiu, situată la numai 8 kilometri de orașul Sibiu, se numără printre cele 32 de localități din întreaga lume care au câștigat competiția “Cele mai bune sate turistice din lume” realizată de Organizația Mondială a Turismului. Criteriile care au stat la baza selectării câștigătorilor sunt resursele culturale și naturale din destinație, promovarea și conservarea resurselor culturale, durabilitatea economică, socială și a mediului, dezvoltarea turismului și integrarea lanțului valoric, guvernanță și prioritizarea turismului, infrastructura și conectivitatea, sănătatea, siguranța și securitatea, precum și fotografiile și videoclipurile de prezentare. (Profit, Organizația Mondială a Turismului)

5. Compania de Drumuri a anunțat că reziliază toate contractele pe care le are pentru execuția de drumuri și autostrăzi cu constructorul italian Tirrena Scavi, „având în vedere slaba mobilizare și incapacitatea financiară a constructorului italian de a continua proiectele pe care le derulează”. Cele trei contracte cu Tirrena Scavi vizează primul tronson din Drumul Expres Craiova – Pitești, realizarea centurii Timișoara Sud, precum și modernizarea și lărgirea Centurii București între DN2 și A2. (Profit.ro)

6. Casa Albă a confirmat că președintele Joe Biden va anunța că Statele Unite vor trimite Ucrainei invadate de Rusia sisteme de apărare antiaerienă Patriot. Anunțul oficial va fi făcut de Biden după întâlnirea pe care o va avea, la Washington DC, cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. (TheGuardian)

7. O aeronavă militară americană a fost „implicată” în aducerea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, miercuri, la Washington, relatează CNN, care citează un oficial american, fără a detalia ce înseamnă această „implicare”. (News.ro)

8. Mii de angajați de pe ambulanțele din Anglia și Țara Galilor au intrat în grevă miercuri din cauza nemulțumirilor privind salariul, punând noi presiuni asupra sistemului public de sănătate din Marea Britanie după ce și asistentele medicale au luat aceeași măsură. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Tehnologiile implementate în timpul pandemiei sunt acum folosite pentru supravegherea oamenilor de regimuri precum cele din China, India, Israel și Australia. Acestea sunt folosite împotriva activiștilor, a comunităților minoritare și chiar a oamenilor simpli. (AP)

9. Mark Zuckerberg ar fi indus în eroare Congresul cu privire la cronologia scandalului Cambridge Analytica, conform documentelor SEC. Tot de aici reiese și că șeful Meta a vrut în 2017 să anunțe că Facebook investighează mai multe organizații, inclusiv Cambridge Analytica, însă, a fost sfătuit să nu o facă. (Engadget)

10. Hackerii ruși au accesat software-ul pentru taxiuri de la aeroportul JFK, cu ajutorul a doi bărbați din Queens, care riscă până la 10 ani de închisoare. Aceștia permiteau șoferilor să evite coada, care uneori ținea mai multe ore, pentru a lua pasageri, dacă plăteau $10. (The Record

Ți-ar mai putea plăcea
Transparency International: România rămâne una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană – Cronica serii
Cronica serii – România stă cel mai prost din regiune în cazul unei crize economice

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău