CEO-ul Citigroup: Europa se îndreaptă către o recesiune – Cronica de Business

1. Într-o postare pe blog, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a spus că economia globală se confruntă cu ”cel mai mare test de după cel de-al Doilea Război Mondial”, invazia Rusiei în Ucraina agravând efectele economice reziduale ale crizei Covid-19, trăgând în jos creşterea şi conducând inflaţia la maxime ale mai multor decenii. (News.ro)

2. Banca Centrală Europeană (BCE) va renunța, cel mai probabil, la ratele de dobândă negative până la sfârșitul lunii septembrie, a declarat președintele instituției Christine Lagarde. (Profit.ro)

3. Bursa americană a închis sesiunea pe plus, deși indicele S&P 500 a fost, la un moment dat, în zona bear market. S&P a închis cu un plus de 1,9% și se află acum la 17,2% de vârful înregistrat în ianuarie. Dow Jones Industrial a crescut cu 2%, iar Nasdaq Composite cu 1,6%. (WSJ)

4. CEO-ul Citigroup, Jane Fraser, a declarat luni că este convinsă de faptul că Europa se îndreaptă către o recesiune. Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, Fraser a spus că mai mulți factori, inclusiv războiul din Ucraina, a lăsat Europa vulnerabilă la recesiune. (CNBC)

Din Cronica diminetii: Datoria publică a României ar putea crește semnificativ în următorii zece ani, un scenariu al Comisiei Europene indicând un nivel de 73% din PIB în 2032, de la 51% în prezent. ”Această traiectorie a datoriei este sensibilă la posibile șocuri asupra indicatorilor fiscali, macroeconomici și financiari”, avertizează Comisia, simulările în acest sens determinându-i pe specialiștii europeni să concluzioneze că România se confruntă cu riscuri semnificative la adresa sustenabilității fiscale, în special pe termen mediu. (Cursdeguvernare)

5. Bugetul federal al Rusiei pe aprilie arată că vânzările de petrol și gaze au reprezentat 63% din venituri, cheltuielile pentru apărare s-au dublat comparativ cu martie, iar TVA-ul a scăzut cu o treime, comparativ cu luna precedentă, deși inflația a fost foarte mare. (Link)

6. SpaceX, compania fondată de Elon Musk, vrea să strângă $1,7 miliarde într-o rundă de investiții care au evaluă firma la $127 miliarde. (CNBC)

7. Prosus, acționarul majoritar al eMAG și OLX, caută cumpărători pentru Avito, cel mai mare site de anunțuri din Rusia, hotărând că se va retrage complet de pe această piață, la două luni după ce a decis să separe operațiunile Avito de grupul OLX. (Profit.ro)

8. Broadcom, producător de semiconductori, este în discuții pentru achiziția VMware, companie care furnizează servicii de cloud, într-o tranzacție de $60 miliarde, care ar fi una dintre cele mai mari ale acestui an. (WSJ)

9. Toate listările din China continentală vor fi eliminate până în această vară de pe platformă însă Airbnb va continua să mențină un birou în această țară pentru a putea servi chinezii care călătoresc în afara țării. (CNBC)

10. Lanţul de cafenele Starbucks, care şi-a închis temporar cele 130 de localuri care-i poartă numele în Rusia, după invazia Ucrainei, a anunţat luni că a decis să părăsească definitiv această ţară. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Activitatea comercială din zona euro a crescut cu cel mai slab ritm din ultimele cinci luni – Cronica de Business
Economia Chinei a crescut peste așteptări în primul trimestru – Cronica de Business
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău