Cercetătorii au descoperit că nucleul interior al Lunii este solid și are densitatea fierului – Cronica Spațială

1. Nucleul interior al Lunii este solid și are o densitate foarte apropiată de cea a fierului și de cea calculată pentru nucleul interior al Pământului, potrivit unui studiu publicat în revista Nature. De asemenea, nucleul Lunii are o rază de 258 de kilometri, adică circa 15% din raza Lunii, în timp ce nucleul exterior are o rază de 362 de kilometri. Datele au fost obținute prin analizarea informațiilor de la mai multe misiuni spațiale. (Nature)

2. Astronomii au observat pentru prima oară modul în care o stea aflată în plină expansiune “înghite” o exoplanetă din apropiere, întrucât un astfel de fenomen generează o creștere a luminozității stelei. Evenimentul s-a petrecut în apropiere de constelația Aquila, la circa 12.000 de ani-lumină distanță de Pământ. Se estimează că un astfel de fenomen va avea loc inclusiv în sistemul nostru solar peste aproximativ 5 miliarde de ani, când Soarele va “înghiți” planetele Mercur, Venus și Pământ. (MIT)

3. Cercetătorii au descoperit urme de materii chimice rămase după transformarea primelor stele din Univers în supernove. Rămășițele au fost descoperite în nori de gaz observați cu telescopul Very Large Telescope și provin de la stele formate imediat după Big Bang, cu 13,5 miliarde de ani în urmă. Primele stele din Univers erau foarte diferite de stele existente în prezent. (Universe Today)

4. Un studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona analizează posibilitatea ca asteroidul Kamo’oalewa descoperit în 2016 și care orbitează Pământul pe o orbită neobișnuită să fie o bucată desprinsă din Lună. Pentru moment, studiul nu a identificat o dovadă clară în acest sens, însă o astfel de descoperire ar genera un interes major pentru studierea asteroidului. (Universe Today)

5. Un studiu publicat în Nature Scientific Reports arată că prima misiune cu echipaj uman pe planeta Marte ar trebui să aibă în componență doar femei, din motive practice. Studiul scoate în evidență că un echipaj format integral din femei ar necesita cu 26% mai puține calorii, cu 29% mai puțin oxigen și cu 18% mai puțină apă decât un echipaj format din bărbați. În plus, statisticile arată că în grupurile alcătuite exclusiv din femei tind să existe mai puține conflicte sociale, un element crucial în contextul în care echipajul de pe Marte ar urma să locuiască într-un spațiu limitat timp de 2-3 ani. (ZME Science)

6. Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat prima imagine cu Pământul realizată de noul satelit meteo Meteosat Third Generation Imager, care a ajuns pe orbită în luna decembrie. Satelitul va oferi cele mai detaliate imagini cu Pământul de pe orbită, iar prima fotografie evidențiază Africa, Europa și Oceanul Atlantic. Satelitul va fi calibrat timp de 12 luni, iar ulterior imaginile vor fi furnizate serviciilor de meteorologie pentru îmbunătățirea prognozelor meteo. (ESA)

7. Antena RIME a sondei spațiale Juice care urmează să ajungă pe orbita planetei Jupiter nu s-a deschis complet după lansarea din 14 aprilie. Cercetătorii intenționează să folosească puterea motorului pentru a “zgâlțâi” sonda, care apoi va fi rotită de câteva ori, în speranța că antena se va deschide integral. Antena RIME este un radar capabil să “citească” prin gheață până la o adâncime de 9 kilometri și va analiza structura lunilor lui Jupiter, iar cercetătorii au două luni la dispoziție pentru a remedia problema. (ESA)

8. Agenția Spațială Chineză a publicat câteva imagini globale cu planeta Marte pe baza imaginilor care au fost realizate de sonda spațială Tianwen 1 între noiembrie 2021 și iulie 2022. În acest interval, sonda a completat 284 de orbite ale planetei și a realizat aproape 15.000 de imagini. Harta are o rezoluție spațială de 76 de metri pentru fiecare pixel. (Space)

9. China a anunțat că va lansa în mai 2024 misiunea Chang’e 6, care își propune să colecteze probe de roci de pe partea întunecată a Lunii. Chang’e 6 va colecta circa 2,2 kilograme de probe dintr-un crater de impact situat în bazinul South Pole-Aitken, cu un diametru de 2.500 de kilometri care acoperă aproape un sfert din partea întunecată a Lunii. Locul a fost ales pentru că în zona respectivă se crede că există materii excavate din crusta lunară. (Space)

10. Telescopul spațial James Webb va fi utilizat în perioada următoare pentru a descoperi cât de repede vor dispărea inelele planetei Saturn. Oamenii de știință au descoperit încă din anii ‘80 că rocile care formează inelele ajung în atmosfera superioară a planetei și se dezintegrează, însă până în prezent nu au reușit să stabilească în ce interval de timp vor dispărea toate inelele. (Futurism)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit în spațiu cation de metil, un compus de carbon esențial pentru viață – Cronica Spațială
NASA va testa în spațiu un motor nuclear de rachetă în 2027 – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău