Cercetătorii au detectat nori pe o exoplanetă gigant – Cronica Spațială

1. Astronomii europeni au descoperit o “cavitate” enormă în galaxia Calea Lactee, care este mascată de o așa-numită iluzie cosmică. Până acum, astronomii considerau că doi nori gazoși sunt unul lângă altul în galaxie, însă noi cercetări au scos în evidență existența unei luzii optice 3D, deși în realitate acești nori sunt la câteva sute de ani lumină distanță. Cercetările au fost efectuate cu ajutorul datelor transmise de telescopul european Gaia. (LiveScience)

2. Cercetătorii au descoperit că aurorele de pe lunile Io, Europa și Ganymede au o conexiune cu planeta Jupiter. Explicația este dată de interacțiunile dintre stratul superior al atmosferei planetei Jupiter (ionosfera) și magnetosfera puternică a lui Jupiter, care produce aurore pe lunile care orbitează pe “cerul” planetei. Datele au fost obținute cu instrumentul Jovian Infrared Auroral Mapper al sondei spațiale Juno. (Earth Sky)

3. Astronomii au detectat o gaură neagră intermediară care a “devorat” o stea ce s-a apropiat prea mult. Găurile negre intermediare au mase de până la 100.000 de ori mai mari decât Soarele și sunt mai dificil de identificat comparativ cu găurile negre supermasive, cu mase de până la 10 miliarde de ori mai mari decât Soarele. Gaura neagră în cauză a primit numele TDE J2150 și se află la o depărtare de 740 de milioane de ani lumină în direcția constelației Aquarius. (Universe Today)

4. Cercetătorii au preluat o serie de imagini cu steaua AG Carinae din galaxia Calea Lactee realizate de telescopul Hubble în anii 1994, 2014 și 2020. Imaginile scot în evidență că steaua emite periodic materie ca parte a unui lung proces de stabilizare, întrucât presiunea gravitații sale contra-balansează cu presiunea rezultată în urma fuziunii. (Universe Today)

5. Oamenii de știință au detectat nori pe o exo-planetă gigant aflată la o distanță de 620 de ani-lumină de Pământ. Observațiile au fost atât de clare încât au permis stabilirea altitudinii la care se aflau norii și structurii părții superioare a atmosferei. Exo-planeta în cauză se numește WASP-127b, a fost descoperită în 2016 și este de 1.3 ori mai mare decât Jupiter, dar are o masă de numai 0.16 din masa lui Jupiter. (Science Alert)

6. NASA a descoperit dovezi că regiunea Arabia Terra din partea de nord a planetei Marte a experimentat câteva mii de super-erupții vulcanice pe parcursul unei perioade de 500 de milioane de ani. Astfel de erupții sunt asemănătoare cu cele de pe Pământ, dar semnificativ mai puternice. Noile dovezi ar putea ajuta cercetătorii să stabilească dacă Marte este și în prezent o planetă activă din punct de vedere vulcanic. (ZME Science)

7. Un studiu publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences arată că planeta Marte ar putea fi prea mică pentru a fi capabilă să aibă la suprafață apă în cantități semnificative. Unul dintre cercetătorii implicați în studiu afirmă că există șanse mari ca planetele să aibă nevoie de dimensiuni mai mari decât Marte pentru a putea reține apă. (Futurity)

8. Inginerii de la Universitatea din Cincinnati încearcă să dezvolte noi metode prin care să transforme dioidul de carbon în metan. Scopul final este ca o viitoare misiune umană pe Marte să poată face această conversie pentru a obține astfel carburantul necesar pentru a reveni pe Pământ, în condițiile în care atmosfera lui Marte este compusă aproape integral din dioxid de carbon. La un astfel de proiect lucrează în prezent și NASA, prin intermediul unui instrument care echipează rover-ul Perseverance. (Phys)

9. NASA a stabilit locul aterizării pentru rover-ul lunar Volatiles Investigating Polar Exploration Rover (VIPER), care va cauta gheață pe satelitul natural al Pământului începând din 2023. Rover-ul își va desfășura activitățile în vestul craterului Nobile din apropierea polului sud și va fi lansat cu ajutorul unei rachete Falcon Heavy a celor de la SpaceX. (Live Science)

10. Inspiration4, prima misiune spațială integral civilă din istorie, s-a încheiat cu succes, după ce cei patru turiști spațiali au revenit cu succes pe Pământ la capătul a trei zile petrecute pe orbită în interiorul capsulei Crew Dragon dezvoltată de SpaceX. Capsula este complet autonomă, astfel că nu a necesitat niciun fel de intervenție umană în timpul călătoriei din partea celor patru membri ai echipajului. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Rusia și China au prezentat proiectul bazei lunare comune – Cronica Spațială
NASA încheie misiunea InSight, care a analizat cutremurele de pe Marte – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău