Cercetătorii cred că unii asteroizi au elemente care nu există în tabelul periodic al elementelor – Cronica Spațială

1. Cercetătorii anticipează că unii asteroizi din sistemul solar au o compoziție elemente “supergrele”, care nu există în tabelul periodic al elementelor. Un astfel de asteroid este Polyhymnia, situat în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, în cazul căruia cercetătorii au calculat ar putea avea în compoziție elemente cu număr atomic de circa 164 și o densitate cuprinsă între 36 – 68.4 grame pe centimetru cub. Densitatea calculată pentru asteroid este 75,28 grame pe centimetru cub, ceea ce înseamnă că elementele “supergrele” ar putea explica densitatea foarte mare a asteroidului. (Space)

2. Inginerii NASA vor trimite un update firware către sondele spațiale Voyager 1 și Voyager 2. Principalul obiectiv al update-ului este să prevină o nouă întrerupere a comunicațiilor, așa cum s-a întâmplat recent în cazul sondei Voyager 1, însă NASA atrage atenția că nu cunoaște exact cauza acelei probleme. În faza inițială, update-ul va fi trimis sondei Voyager 2 și, dacă acesta nu va genera erori, va fi transmis ulterior și sondei Voyager 1. Cele două sonde au fost lansate în 1977 și au ajuns în spațiul interstelar, iar Voyager se află la o distanță de 24 de miliarde de kilometri de Pământ. (Hackaday)

3. Elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte a efectuat zborul cu numărul 63. Dispozitivul a parcurs o distanță orizontală de 579 de metri, cea mai mare din 8 aprilie 2022 și până în prezent. Ultimul zbor a avut o durată de 143 de secunde, iar elicopterul a ajuns la o altitudine maximă de 12 metri și a înregistrat o viteză maximă de 22,7 km/h. (Space)

4. Sonda spațială Lucy, lansată în urmă cu circa doi ani, va face o vizită asteroidului Dinkinesh în 1 noiembrie, ocazie cu care inginerii NASA vor avea ocazia să testeze sistemele și dispozitivele sondei. Scopul principal al sonfei este să cerceteze asteroizii din apropiere de planeta Jupiter, iar durata totală a misiunii este de 12 ani. (Inverse)

5. NASA a dezvăluit că două dintre cele 35 de șuruburi folosite pentru sigilarea compartimentului principal al capsulei care conține roci de pe asteroidul Bennu sunt înțepenite, motiv pentru care capsula nu poate fi deschisă. Oficialii caută acum să certifice alte instrumente pentru a deschide compartimentul principal. NASA a obținut însă deja 70 de grame de roci înainte de deschiderea acestui compartiment, în contextul în care obiectivul era să colecteze cel puțin 60 de grame în total. (NASA)

6. O echipă de cercetători de la Universitatea din Glasgow a analizat probe de zircon colectate de pe Lună în cadrul misiunilor Apollo și susține că Luna are o vârstă cu circa 40 de milioane de ani mai mare decât se știa până acum. Acest lucru ar însemna că vârsta Lunii este de 4,46 miliarde de ani, comparativ cu vârsta de 4,54 miliarde de ani a Pământului. (Science Alert)

7. Telescopul spațial James Webb a surprins o coliziune între două stele neutronice care a generat o explozie puternică și în urma căreia au apărut elemente grele rar întâlnite. Datele obținute de telescop au scos în evidență în special prezența unui metal rar numit telur, care altfel este prea greu pentru a apărea în urma procesului clasic de fuziune nucleară. (Science Alert)

8. Cercetătorii au început să analizeze datele trimise de sondă spațială Junor cu satelitul Io al planetei Jupiter, iar primele rezultate încep deja să apară. Cercetătorii au identificat 266 de vulcani activi care sunt conectați la un ocean global cu magmă, o informație care până acum era doar bănuită, fără să fie dovedită. O marte parte din suprafața satelitului este acoperită de lavă. (Universe Today)

9. O echipă de astronomi a utilizat Dark Energy Spectroscopic Instrument (DEȘI) pentru a produce o hartă galactică cu toate datele obținute în perioada 2014-2017. Rezultatul se numește Siena Galaxy Atlas (SGA) și este o hartă ce include distanța, localizarea și profilul chimic pentru 380.000 de galaxii. (Universe Today)

10. Compania privată SpaceX a semnat un contract cu Agenția Spațială Europeană pentru a trimite pe orbită patru sateliți din cadrul sistemului de navigație Galileo dezvoltat de Uniunea Europeană. Contractul prevede două lansări de pe teritoriul Statelor Unite cu câte doi sateliți la bordul unor rachete Falcon 9 în cursul anului viitor. (The Verge)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au confirmat până acum existența a peste 5.000 de exoplanete – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit prima dovadă a existenței unor ingrediente de gaură neagră în prima parte a Universului – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău