Ciolacu: Anul viitor vor fi finalizați aproape 250 de kilometri de autostradă și drum expres – Cronica serii

1. Afacerile din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) s-au majorat cu 1,4%, ca serie brută, în primele nouă luni ale acestui an, comparativ cu intervalul similar din 2022. (Profit.ro)

2. Anul viitor vor fi finalizați aproape 250 de kilometri de autostradă și drum expres, a anunțat prim-ministrul Marcel Ciolacu. (Profit.ro)

3. Portul românesc Constanța de la Marea Neagră a expediat un volum record de 29,4 milioane de tone de cereale în primele 10 luni ale acestui an, iar livrările din Ucraina au reprezentat 40% din această cantitate, a declarat pentru Reuters autoritatea portuară. (Hotnews)

4. Maia Sandu a declarat, la Kiev, într-o conferință de presă comună cu Volodimir Zelenski și Charles Michel, că în situația în care Republica Moldova nu va putea deveni stat membru al UE din cauza conflictului transnistrean nerezolvat, atunci „Putin va avea drept de veto în Moldova”. Cu toate acestea, într-o declarație anterioară, Maia Sandu a spus că soluționarea diferendului nu se află printre condițiile impuse de Bruxelles pentru aderare. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Sam Altman revine la conducerea OpenAI, care va avea un nou consiliu, condus de Bret Taylor, din care mai fac parte Larry Summers și Adam D’Angelo. Compania va realiza și o investigație internă privind demiterea lui Altman și efectele acesteia. (WSJ)

5. Avioanele de luptă Eurofighter ale Forțelor Aeriene Germane au sosit la baza militară Mihail Kogălniceanu de lângă Constanța, a anunțat Ambasada Germaniei în România. (G4Media)

6. Vladimir Putin a anunțat, la G20, că Rusia este „pregătită pentru discuții” pentru a pune capăt „tragediei” războiului din Ucraina. El a dat însă vina pe Kiev pentru că ar refuza discuțiile de pace. (Digi24)

7. Trupele ucrainene se confruntă cu operaţiuni defensive „dificile” în unele părţi ale frontului de est, în condiţiile în care se instalează frigul aspru al iernii, dar forţele din sud continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, a afirmat miercuri preşedintele Volodimir Zelenski. (Hotnews)

8. Deficitul bugetar al Rusiei va fi de aproximativ 1% din PIB în 2023, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, marcând cea mai recentă îmbunătăţire a situaţiei fiscale a Moscovei, în contextul creşterii veniturilor bugetare. (Digi24)

Stirea Hope.ro: O adolescentă de 12 ani a inventat un detector de incendii care funcționează mai bine decât dispozitivele actuale.

9. Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a amenințat din nou că va bloca candidatura Ucrainei la aderarea la UE. Orban i-a scris președintelui Consiliului European, Charles Michel, argumentând că candidatura oficială recomandată la 8 noiembrie de Comisia Europeană nu ar trebui să fie aprobată de liderii UE. (Politico)

10. Un supraviețuitor Colectiv va fi candidatul REPER la Primăria Sectorului 5. Adrian Albu va candida împotriva lui Cristian Popescu Piedone, cel care a fost ales edil în 2020 și a revenit în 2023, după ce a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul Colectiv. (Libertatea)

Ți-ar mai putea plăcea
Grecia a intrat în lista roșie de risc epidemiologic – Cronica serii
Rata anuală a inflației a scăzut în septembrie la 8,8% – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău