Ciolacu nu exclude posibilitatea de a candida la președinția României, în tandem cu Nicolae Ciucă în funcția de premier – Cronica dimineții

1. Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, consideră că cea mai bună variantă pentru România este o coaliţie între PSD şi PNL. El susţine că cele două partide pot avea un viitor comun şi din 2024 în privinţa majorităţii parlamentare dacă vor face o alianţă politică. (News.ro). Ciolacu nu a exclus posibilitatea de a candida la președinția României, în tandem cu Nicolae Ciucă în funcția de premier. (G4Media)

2. Școlile nu vor mai putea organiza cursuri în mai mult de două schimburi, potrivit noului proiect de lege a educației. În București sunt nouă școli în care se învață în trei schimburi, însă în mai multe județe din țară unitățile de învățământ se confruntă cu problema aglomerării. (Libertatea)

3, Politica tragică și de coșmar a Germaniei în ceea de privește cooperarea ruso-germană, în domeniul gazelor, a făcut posibil atacul rusesc asupra Ucrainei, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu. (Link în poloneză)

4. Turcia şi preşedintele său, Recep Tayyip Erdogan, au luat decizia privind aderarea Finlandei la NATO, care va fi anunţată oficial vineri în timpul unei vizite a preşedintelui finlandez. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Amazon va lansa anul viitor primii sateliți din cadrul Project Kuiper și va începe să testeze un serviciu de internet prin satelit. Compania a prezentat prototipurile viitoarelor antene necesare conectării – vor exista trei tipuri de antene. Cea mai mică este doar puțin mai mare decât un Kindle și oferă viteze de până la 100 Mbps, în vreme ce cea mai mare antenă are 19 pe 30 de inch, dar va oferi viteze de 1Gbps. (Bloomberg)

5. O a treia bancă americană are probleme, după Silicon Valley Bank și Signature Bank. First Republic Bank, retrogradată miercuri la nivelul “Junk” de către S&P Global Ratings și Fitch Ratings, analizează toate opțiunile disponibile, inclusiv o posibilă vânzare. (Bloomberg)

6. Administrația Biden a cerut ca chinezii de la ByteDance să-și vândă acțiunile deținute la TikTok, în caz contrar riscând o interzicere a aplicației în Statele Unite. (WSJ)

7. O instanţă olandeză, care judecă un proces colectiv, a ajuns miercuri la concluzia că o filială europeană a companiei Meta, Facebook Ireland, a folosit în mod necorespunzător datele personale ale cetăţenilor olandezi în perioada 2010 – 2020, precizând că această companie „a încălcat legea”. (G4Media)

8. În China, un număr record de 7,7 milioane de persoane au susținut, anul acesta, examenul pentru a putea aplica la unul dintre cele peste 200.000 de locuri de muncă guvernamentale, la nivel național și provincial. Locurile de muncă guvernamentale sunt de obicei considerate stabile și prestigioase în China, mai ales într-o economie în care șomajul tinerilor a crescut la cote record. (CNBC)

9. Plăți de $5 milioane către fiecare adult Negru eligibil, eliminarea datoriilor personale și a taxelor, venituri anuale garantate de cel puțin $97.000 timp de 250 de ani și case în San Francisco pentru $1 per familie sunt câteva dintre cele peste 100 de recomandări făcute de o comisie numită de oraș, pentru a analiza cum să compenseze secolele de sclavie și rasism sistemic. Consiliul de Supraveghere din San Francisco și-a exprimat sprijinul entuziast pentru ideile enumerate, mai mulți membri spunând că banii nu ar trebui să împiedice orașul să facă ceea ce trebuie. (AP)

Din Cronica Sportivă: Atacantul Zlatan Ibrahimovic a fost convocat miercuri la echipa naţională de fotbal a Suediei. El are 41 de ani şi poate doborî recordul de longevitate stabilit de Dino Zoff, în 1983. News.ro

10. Elevii de clasa a XII- a din Kupang, capitala provinciei Nusa Tenggara de Est, din Indonezia, participă la un proiect pilot controversat care presupune ca școala să înceapă în fiecare zi la 5:30. Inițiativa i-a revoltat pe părinții liceenilor care susțin că în acest mod este pusă în pericol siguranța copiilor. (Digi24)

Fotografia dimineții – Snyggve, a.k.a. Bob Jr. și fratele său Tryggve, a.k.a. Marley, doi dintre cei mai fotogenici lei africani, au fost uciși de o bandă de lei rivali, mai tineri, în parcul național Serengeti, din Tanzania. Alex G Perez:

Ți-ar mai putea plăcea
Liberalii nu vor anula majorarea de 40% a pensiilor, din septembrie 2020 – Cronica dimineții
Peste 600 de localităţi din ţară sunt afectate în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, din cauza secetei – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău