Comisarul european pentru economie: Iarna următoare ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimele generaţii – Cronica dimineții

1. Dispecerul Energetic Național (DEN), din cadrul operatorului de transport și sistem Transelectrica, estimează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului României în iarna care vine, în orele de vârf de sarcină ale serii, în consecință și riscul de intrare a sistemului energetic în stare de alertă ca urmare a funcționării fără rezerve, va crește masiv față de prognozele de dinaintea sezonului rece anterior, de la 180 MW la 1.260 MW, în scenariul moderat elaborat de instituție, și de la 1.830 la 3.490 MW, în scenariul pesimist. DEN recomandă autorităților, printre altele, să îi pregătească pe consumatori pentru eventualitatea în care va fi nevoie de raționalizări, în ″situații previzibile de criză energetică″, și să relaxeze temporar restricțiile privind încălzirea cu lemne, pentru reducerea cererii de electricitate și gaze. (Profit.ro)

2. Premierul Nicolae Ciucă a declarat, întrebat fiind cu ce procent ar trebui majorate pensiile, că la nivelul Guvernului nu va fi înaintat un procent până în momentul nu vor fi cifrele pe masă şi proiectul de buget pe anul viitor. Referitor la propunerea lui Rareş Bogdan de mărire a pensiilor cu 16% şi remarcile acestuia la adresa ministrului Finanţelor Adrian Câciu, şeful Executivului a catalogat-o ca fiind probabil „o dispută între doi oameni politici”. (News.ro)

3. Iarna următoare ar putea fi una dintre cele mai dificile din ultimele generaţii, a avertizat miercuri comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. Preţul gazelor naturale era la finele lunii august de 15 ori mai mare decât era înaintea pandemiei de Covid-19 şi aproape s-a dublat comparativ cu nivelul la care era în luna iulie. „Perspectivele economice depind în mod esenţial de evoluţia pieţelor de energie, ele se vor degrada semnificativ comparativ cu scenariul nostru de bază în cazul unei întreruperi complete a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti”, a avertizat comisarul. (Digi24)

4. Uniunea Europeana, China si Turcia au importat cel mai mult combustibil fosil din Rusia în timpul războiului din Ucraina, relevă o analiză. Într-o perioadă de 6 luni, de la data de 24 februarie când a început războiul şi până la 24 august, valoarea exporturilor de combustibil fosil s-a ridicat la $158 de miliarde. Costurile totale ale invaziei Rusiei în Ucraina se presupune a se ridica la aproximativ $100 de miliarde. 85 de miliarde de dolari, echivalentul a 54% din exporturile de combustibil fosil ale Rusiei, reprezintă exporturile către ţările Uniunii Europene. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Un liceu din Sydney a instalat senzori de amprente în toalete, pentru a preveni vandalismul și a urmări deplasarea elevilor în campus. Decizia a atras criticile experților în protejarea intimității, care spun că este o măsură nerezonabilă și disproporționată. (The Guardian)

5. În județele Bistrița Năsăud și Giurgiu, 12% dintre acționarii și asociații societăților comerciale au până în 29 de ani. Este cel mai ridicat nivel de antreprenoriat tânăr la nivel național. La polul opus se află județele Brașov, Brăila, Caraș – Severin și Tulcea, unde doar 7% din asociații și acționarii firmelor au sub 29 de ani, potrivit datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului. În majoritatea județelor țării, patronii firmelor au, cel mai frecvent, vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani, adică sunt reprezentanți ai Generației X, născută în intervalul 1965-1980. Companiile fondate și conduse de Millenials (1981-1996) sunt dominante doar în Giurgiu și Gorj. (Panorama)

6. Potrivit unui reportaj publicat de The New York Times, țările din Europa Centrală și de Est profită de subvențiile oferite de Uniunea Europeană pentru arderea lemnului și recurg la tăierea pădurilor seculare pentru a produce energie prin arderea lemnului. Jurnaliștii au urmărit un transport de trunchiuri proaspăt tăiate de copaci din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș până în municipiul Gheorgheni, din județul Harghita. La periferia municipiului, o fabrică transformă trunchiurile tăiate în rumeguș, care mai apoi este prelucrat în peleți pentru încălzirea locuințelor. Uniunea Europeană consideră peleții drept o alternativă la consumul de energie pe gaz sau cărbune, cu un factor mai scăzut de poluare. Peleții produși prin defrișarea pădurilor românești și a altor state ajung la export către restul țărilor din UE pentru a-și îndeplini cotele de energie regenerabilă impuse pentru tranziția la energia verde. (EuropaLibera)

7. Amenințarea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice „nu poate fi ignorată” și o astfel de lovitură ar putea declanșa un război nuclear „limitat”, a declarat miercuri comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, într-un articol în care spune că baza rezistenței ucrainene o reprezintă asistența militară a partenerilor. (Hotnews)

8. Cu excepția situației în care virusul SARS-CoV-2 va avea o evoluție prea rapidă, autoritățile sanitare din Statele Unite au anunțat că doresc să organizeze în viitor o singură campanie de vaccinare anti-COVID-19 în fiecare an, după modelul vaccinării împotriva gripei sezoniere. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Bayern Munchen, Tottenham Hotspur, FC Barcelona  au obţinut victorii în meciurile disputate miercuri  în prima etapă a grupelor Champions League. Napoli a produs surpriza serii și a învins categoric Liverpool, scor 4-1.

9. Cea mai veche dovadă a unei amputări chirurgicale a fost descoperită la un schelet găsit într-o peşteră din Indonezia, conform unui studiu ce schimbă istoria medicinei. Până în prezent, cea mai veche dovadă a unei asemenea intervenţii chirurgicale data din urmă cu 7.000 de ani. (G4Media)

10. Un politician de extremă dreaptă a stârnit un val de furie în Italia, după ce a insinuat că partidul său va curăța străzile de romi, dacă va câștiga alegerile generale de la sfârșitul acestei luni. Alessia Di Giulio, consilier la Florența din partea Lega, a publicat un video în care se apropie de o femeie de etnie romă și spune, în fața camerei de filmat: „Votați Lega pe 25 septembrie și nu o veți mai vedea niciodată”. (Digi24)

Fotografia dimineții – Garda de onoare sârbă se pregătește pentru vizita președintelui Turciei Recep Tayyip Erdoğan. Andrej Čukić/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape 3 milioane de elevi și copii de grădiniță se întorc la cursuri – Cronica dimineții
Dăncilă: România va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror şef european – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău