Comisia Europeană a aprobat Planul de Redresare și Reziliență al României, în valoare de 29,2 miliarde EUR – Cronica serii

1. Comisia Europeană a adoptat astăzi, 27 septembrie, o evaluare pozitivă a Planului de redresare și reziliență al României, care va putea primi, astfel, din partea UE granturi în valoare de 14,2 miliarde EUR și împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde EUR în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență. (Hotnews)

2. Bugetul statului a înregistrat în primele opt luni un deficit de de 39,36 miliarde lei (3,35% din PIB), sumă cu care cheltuielile Guvernului au depășit veniturile și care trebuie împrumutată. În primele opt luni ale anului trecut, cu un impact economic mai sever al restricțiilor impuse pentru combaterea pandemiei, deficitul bugetar a fost de e 54,77 miliarde lei (5,19% din PIB). (Profit.ro)

3. Certificatul digital al UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, ar urma să devină obligatoriu pentru personalul medical, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, despre care ministrul Cseke Attila afirmă că se doreşte adoptarea în regim de urgenţă. Astfel, pentru personalul medical care nu prezintă certificatul digital se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. Suspendarea încetează atunci când angajatul prezintă certificatul digital. (News.ro)

4. Municipiul Timişoara şi comunele Giroc, Otelec, Parţa şi Şag vor intra în carantină de noapte în weekend, după ce au depăşit rata de infectare cu SARS-CoV-2 de 7 la mia de locuitori, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş a luat măsuri restrictive. (G4Media)

Din Cronica de Business: Prețul petrolul continua să crească, un baril West Texas Intermediate depășind $75, în timp ce barilul Brent a atins cea mai ridicată cotație din octombrie 2018, în condițiile în care stocurile din SUA au atins cel mai redus nivel din ultimii 3 ani. (Bloomberg)

5. Co-preşedintele USR PLUS, Dacian Cioloş, a declarat, într-o întâlnire online cu membrii din diaspora, că nu este interesat să devină ministru sau vicepremier dacă USR PLUS se va întoarce la guvernare. Dacian Cioloş a insistat că PNL trebuie să vină cu o altă propunere de premier pentru refacerea coaliţiei de guvernare, varianta Florin Cîţu fiind exclusă. (News.ro)

6. Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuț Moșteanu, a afirmat luni că formațiunea politică pe care o reprezintă va depune o nouă moţiune de cenzură alături de AUR, în cazul în care Curtea Constituţională a României (CCR) va decide că procedura depunerii moţiunii care este deja depusă în Parlament este declarată neconstituţională. (G4Media)

7. Pfizer anunță că a început să testeze noul său medicament cu administrare orală, care ar putea preveni Covid-19. (Reuters)

8. Datele privind înmatriculările de autovehicule din Europa poziționează pentru a doua lună consecutivă modelul Dacia Sandero pe primul loc, depășind VW Golf și Toyota Yaris. Duster urcă și el pe locul patru. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Administrația americană ia în calcul aplicarea unei legi de securitate națională din vremea Războiului Rece, pentru a obliga producătorii de semiconductori să furnizeze date despre stocuri și vânzări. Scopul este evitarea blocajelor, precum cel actual, care afectează deja mai multe industrii, în frunte cu cea auto. (Bloomberg)

9. După dezvăluirile din WSJ, care arătau că Instagram le generează probleme adolescenților, Facebook a anunțat că a oprit dezvoltarea la proiectul Instragram Kids. (WSJ)

10. Președintele sud-coreean Moon Jae-in a sugerat premierului că poate este momentul să interzică consumul de carne de câine – o practică tradițională în țara asiatică, însă criticată la nivel internațional. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Persoanele care au primit ambele doze de vaccin nu transmit aproape niciodată virusul – Cronica serii
Cronica serii – „Inflație” de autostrăzi, pe hârtie, votate astăzi de senatori