Comisia Europeană a recomandat tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere – Cronica serii

1. Moderna a anunţat luni că vaccinul său împotriva covid-19 produce anticorpi care neutralizează noile variante ale noului coronavirus descoperite în Regatul Unit şi Africa de Sud. Vaccinarea cu două doze de vaccin Moderna ar proteja de noile tulpini de SARS-CoV-2 descoprite până în prezent, dă asigurări compania americană. Experţi se aşteaptă ca vaccinul ”să protejeze împotriva variantelor detectate la această dată”, a anunţat compania la finalul unor teste. (News.ro)

2. România va fi a treia țară europeană, după Marea Britanie și Malta, care va atinge ținta de a-și vaccina 70% din populația adultă dacă ritmul actual de vaccinare se menține constant în toate țările, arată o proiecție realizată de Politico pe baza datelor publice. România ar urma să atingă ținta în luna decembrie 2022, în timp ce Marea Britanie ar imuniza 70% din populație în august acest an, iar Malta – în luna mai 2022. (G4Media)

3. Comisia Europeană a recomandat, luni, tuturor statelor membre ale UE să aplice controale mai stricte la frontiere, cerând celor care intră din terţe ţări să prezinte un test negativ la coronavirus efectuat prin metoda PCR cu maximum 72 de ore înainte de plecare. (Link)

Una din Sinteza Săptămânii: În București au revenit problemele poluării masive, depăşind chiar şi de 3 ori limitele normale, nu doar o dată. Ironic sau nu, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, spitalul unde se tratează boli de plămâni, s-a aflat la finalul din decembrie în zona cea mai poluată din România.

4. Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), la care cotizează 7,6 milioane de români, au realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, pe fondul revenirii parțiale a piețelor financiare, dublată de managementul și strategia de investiții a administratorilor. Pilonul II administrează în prezent active nete de peste 75 miliarde de lei (15,4 miliarde de euro) în numele a 7,6 milioane de participanți, iar fondurile au făcut deja plăți de 397 milioane de lei către 46.000 de beneficiari (participanți și moștenitori ai acestora). (Profit.ro)

5. Premierul Florin Cîţu a declarat că o decizie fermă va fi luată cu privire la redeschiderea şcolilor pe data de 2 februarie. El a adăugat că este urmărită până atunci situaţia epidemiologică din România, iar în funcţie de acest aspect va fi luată o hotărâre. (News.ro)

6. România a exportat energie electrică, în dimineața de luni, în pofida opririi controlate a reactorului 1 al centralei de la Cernavodă, deficitul creat pe partea de energie nucleară fiind compensat de parcurile eoliene, care au atins și un maxim de 2.703 MW. Parcurile eoliene conduc detașat în topul producției de energie la începutul acestei săptămâni. Luni, la ora 06:27, producția de energie eoliană a atins maximul zilei (2.703 MW), 40% din energia produsă în România (6.881 MW) fiind produsă de eoliene. (Profit.ro)

7. Rata șomajului înregistrat la nivel național a fost, la sfârșitul lunii decembrie 2020 de 3,38%, mai mare decât cea din luna anterioară cu 0,06 puncte procentuale. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural, dublu față de cei din mediul urban. Pe categorii de vârstă, cel mai mulți șomeri provin din grupa 40 – 49 de ani. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: iPhone 12 trebuie ținut la cel puțin 15 cm distanță (sau cel puțin 30 cm distanță când se încarcă wireless) de dispozitivele medicale implantate, precum defibrilatoarele și stimulatoarele cardiace. Apropierea poate crea interferențe, după cum a arătat un studiu de specialitate publicat recent. (Profit.ro)

8. Merck a anunțat că oprește dezvoltarea celor două vaccinuri anti Covid-19 după ce testele preliminare au arătat că anticorpii produși sunt mai puțini decât la persoanele care au avut boala sau decât vaccinurile deja autorizate. Este prima mare companie farma care iese din piața a vaccinurilor împotriva Covid-19. (WSJ)

9. Activitatea economică în zona euro a coborât, în ianuarie, la minimul ultimelor 2 luni, pe fondul noului val de restricții menite să țină sub control numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19. (Profit.ro)

10. Staţia Spaţială Internaţională se vede cu ochiul liber din Bucureşti, luni seară, între orele 19.00 şi 19.04, anunţă Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. De la ora 19.00, Staţia Spaţială Internaţională poate fi văzută cu ochiul liber înspre nord, nu foarte sus faţă de orizont. (News.ro)

Poziția virală a senatorului democrat Bernie Sanders, surprinsă la ceremonia de inaugurare a președintelui Joe Bideo, a fost desenată de artistul Jonas Never pe un perete din Culver City, California. Chris Delmas/AFP via Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
Economia României a crescut în primul trimestru – Cronica serii
PIB-ul României a fost, anul trecut, mai mare decât al Cehiei, Portugaliei sau Greciei – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău