Comisia Europeană a redus puternic estimarea de creștere pentru economia României în acest an – Cronica serii

1. Comisia Europeană a redus puternic estimarea de creștere pentru economia României în acest an, de la 3,2% la 2,2%. (Profit.ro)

2. România a depășit Ungaria la numărul de companii mari în Europa Centrală și de Est în funcție de cifra de afaceri. Acum ne aflăm pe locul al treilea și avem 60 de jucători în top. (Profit.ro)

3. Veniturile bugetare brute colectate în primele zece luni de acest an sunt de 346,48 miliarde de lei, cu 11,9% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform unui comunicat ANAF. (Economica)

4. 70% dintre români ar vota „da” la un nou referendum național pentru redefinirea în Constituție a familiei drept căsătoria între un bărbat și o femeie, conform unui sondaj. 20% spun că ar vota „nu” la un astfel de referendum”, 7% spun că nu pot aprecia, iar 3% nu au răspuns. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: China are între 10 și 20 de ani avans în fața Statelor Unite în ceea ce privește capacitatea de producție a bateriilor electrice pentru mașini, conform experților. China domină în prezent piața bateriilor, cu peste 75% din producție, în timp ce Statele Unite au produs sub 10% din baterii anul trecut. (CER)

5. Bucureștiul este cea mai ieftină capitală din UE pentru nomazii digitali, conform unei analize a publicației specializate Tourism Today. România înregistrează cele mai bune performanţe din UE pe baza comparării costurilor, iar Atena este al treilea cel mai ieftin oraș din Europa pentru găzduirea nomazilor digitali. (G4Media)

6. Consumul din SUA a scăzut, în octombrie, pentru prima oară din martie. Vânzările cu amănuntul din SUA au scăzut cu 0,1% în octombrie față de septembrie, a anunțat miercuri Departamentul de Comerț. Acesta este primul declin din martie și vine după o creștere de 0,9% în septembrie. (WSJ)

7. Premierul eston Kaja Kallas a anunţat că este interesată să preia conducerea NATO, după terminarea mandatului actualului secretar general, Jens Stoltenberg. (News.ro)

8. Justiţia franceză a emis, marţi, un mandat internaţional de arestare împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, acuzat de complicitate la crime împotriva umanităţii pentru atacurile cu arme chimice comise în vara anului 2013 în Siria. (Digi24)

Stirea Hope.ro: Organizația Mondială a Sănătății a declarat Maldive ca fiind prima țară care întrerupe răspândirea leprei. Ministerul Sănătății din Maldive a anunțat că 178 de insule din țară vor fi libere de lepră până la finele anului, conform unei evaluări făcute de Agenția pentru Protecția Sănătății.

9. Vaticanul a confirmat miercuri o interdicție privind intrarea catolicilor în francmasonerie, o societate cvasi-secretă pe care Biserica Catolică o privește cu ostilitate de secole. (Hotnews)

10. YouTube va cere creatorilor de conținut să specifice atunci când filmările postate beneficiază de pe urma folosirii inteligenței artificiale generative. Noua prevedere va intra în vigoare cândva anul viitor. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Din 10 februarie până în prezent au intrat în România 630.790 de cetăţeni ucraineni – Cronica serii
Ursula von der Leyen: Vaccinarea împotriva COVID-19 va începe în Uniunea Europeană în zilele de 27, 28 şi 29 decembrie – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău