Comisia Europeană: Economia României este estimată să scadă cu 6% în acest an – Cronica serii

1. Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind evoluția economiei României în 2020, citând impactul crizei provocate de pandemia de coronavirus. Economia României este estimată să scadă cu 6% în acest an, față de o creștere de 3,8% preconizată în februarie, înainte ca pandemia să își producă primele efecte asupra economiei. Deficitul bugetar ar urma să se adâncească la 9,25% din PIB, față de un deficit de 4,3% în 2019. (Profit.ro)

2. Un părinte va avea dreptul anul acesta la zile libere, plătite de la buget, pentru supravegeherea copilului, nu doar pe perioada stării de urgență, ci până la încheierea anului școlar, prevede un proiect de lege adoptat prin vot final în Camera Deputaților. După votul din Parlament, acordat în unanimitate, pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie promulgat de șeful statului. (Profit.ro)

3. Curtea Constituțională a admis parțial contestația făcută de Avocatul Poporului fată de OUG 36/2020 care stabileste amenzi pentru nerespectarea restrictiilor. Amenzile date ca urmare a nerespectării stării de urgență au fost declarate neconstituționale de către CCR. Legea nu este suficient de previzibilă si nu există criterii clare stabilite de lege care să impună cuantumul amenzilor, acestea fiind stabilite arbitrar de către forțele de ordine, potrivit judecătorilor CCR. Totuși, amenzile vor fi anulate doar după contestarea în Instanță.

4. Proiectul de lege, inițiat de PSD și senatorul Daniel Zamfir, care impune o limită dură pentru creditele acordate consumatorilor, a fost adoptat de Parlament. Băncile și instituțiile financiare nebancare ar putea fi obligate să acorde credite ipotecare cu o dobândă anuală efectivă de doar 4%, în condițiile în care marja va fi limitată la 2 puncte procentuale peste rata cheie a BNR. Dobânda la creditele de consum nu va putea depăși 17%. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie:  Procurorul General al statului California, împreună cu procurorii din Los Angeles, San Diego și San Francisco, au dat în judecată Uber și Lyft pentru dobândirea unui avantaj incorect în fața concurenței, prin clasificarea persoanelor angajate drept contractori independenți. (TechCrunch)

5. Comisia Europeană estimează că scăderea PIB-ul țărilor din Uniunea Europeană va fi anul acesta de 7,5%. Ar fi cea mai mare scădere înregistrată în Europa de la Marea Criză Economică de la finalul anilor ’20, începutul anilor ’30. (CNBC)

6. Rezerva Federală americană (Fed) a cumpărat în această perioadă, la nivelul unei zile, active cât cumpără într-o lună în criză economică din 2008. Estimările celor de la Bank of America Global Research arată că balanța Băncii Centrale Americane va crește cu $10000 miliarde anul acesta. Fed poate tipări dolari și cumpără active care intră automat în balanță. (Axios)

7. Comisia Europeană a respins din nou planul Germaniei de a permite operatorilor din turism să emită vouchere în schimbul returnării banilor pentru călătoriile anulate, conform unui document consultat de DPA. (Profit.ro)

8. Astronomii europeni au anunţat că au descoperit o gaură neagră la doar 1.000 de ani-lumină de Pământ, într-un sistem numit HR 6819, în constelaţia Telescopium. (News.ro)

9. Guvernul britanic a devenit cel mai important client de publicitate pentru presa britanică. Săptămâna trecută a fost lansată campania “All in, all together.” ce va rula în toate cotidienele britanice, centrale și regionale, în următoarele 3 luni, cu un buget estimat de $44 milioane. (Digiday)

10. Disney+ a ajuns la 54.5 milioane de abonați și este foarte aproape de pragul minim al obiectivului fixat pentru 2024. Compania își fixase ca obiectiv ajungerea până la finalului lui 2024 la 60 – 90 milioane de abonați. (Profit.ro)

Fotografia serii – Distanțarea socială în parcurile din Bangkok. Yuttachai Kongprasert/SOPA Images/REX/Shutterstock:

Ți-ar mai putea plăcea
Moderna a anunţat că vaccinul său împotriva covid-19 este eficient în proporţie de 94,5% în reducerea riscului îmbolnăvirii – Cronica serii
Echipa de Robotică a României a obţinut locul întâl la Campionatul Internaţional de la Chicago – Cronca serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău