BERD a revizuit puternic în scădere estimarea privind creșterea economiei României în 2022 – Cronica serii

1. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a revizuit puternic în scădere estimarea privind creșterea economiei României în 2022, în prima sa prognoză economică de la declanșarea războiului din Ucraina. BERD estimează acum un avans de doar 2,8% pentru economia României, comparativ cu o creștere de 4,4% preconizată în noiembrie. (Profit.ro)

2. România s-a situat anul trecut pe primul loc în UE la porumb boabe şi floarea soarelui, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată, arată datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică. (News.ro)

3. Creşterea preţurilor îi îngrijorează cel mai mult pe români, iar aceasta este urmată de frica de război, se arată într-un sondaj de opinie efectuat de IRES în luna martie, citat de Agerpres. Potrivit sondajului, 38% dintre respondenţi au indicat că cel mai mult îi îngrijorează în prezent creşterea preţurilor, 34% au spus frica de război. (Hotnews)

4. Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi are în lucru 44 de dosare în care sunt anchetate infracțiuni cu fonduri europene, plasându-se pe locul trei ca număr de dosare deschise după Italia (102) și Bulgaria (98). după cum rezultă din bilanțul instituției pe anul 2021. Potrivit documentului, prejudiciul total în aceste dosare se ridică la 1, 3 miliarde de euro. (G4Media)

Din Cronica de Business: Creditarea arăta semne bune pentru bănci în februarie, lună care a marcat însă începutul războiului din Ucraina. Împrumuturile noi pentru consum și locuințe și-au continuat creșterea începută anul trecut după criza COVID-19, în timp ce suma împrumuturilor noi pentru firme se menține aproape de maximele istorice. Creditele noi în lei au crescut în februarie față de ianuarie cu 6%, la circa 6,4 miliarde de lei. Segmentul împrumuturilor pentru populație a avansat cu un sfert la 4 miliarde de lei, la maximul ultimelor trei luni. (Profit.ro)

5. Toate „țările neprietenoase” – între care și România – care cumpără gaz din Rusia trebuie să plăteasă în ruble, începând de vineri, în caz contrar contractele urmând să fie oprite, conform unui decret semnat joi de către președintele rus Vladimir Putin. (Hotnews)

6. Întâlnirea decisivă pentru șefia PNL are loc joi în jurul la ora 18.00 la Vila Lac din București, au declarat surse liberale. Întâlnirea a fost convocată de cei patru prim-vicepreședinți al PNL, care îi vor cere lui Florin Cîțu să demisioneze din funcție. Ei vor prezenta o listă cu semnăturile majorității șefilor de organizații județene. Cei patru prim-vicepreședinți PNL sunt Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur și Iulian Dumitrescu. (G4Media)

7. Rusia este suspectată încă de anul trecut că a limitat oferta de gaze naturale în Europa pentru a provoca o creştere a preţurilor, creştere care s-a agravat odată cu lansarea ofensivei ruseşti în Ucraina, la sfârșitul lunii februarie. În aceste condiții, Comisia Europeană a demarat o anchetă împotriva companiei Gazprom pentru de abuz de poziție dominantă, iar în cadrul acestei investigații a efectuat o inspecție surpriză la birourile din Germania ale gigantului rus. (Digi24)

8. Preşedintele rus, Vladimir Putin, i-a spus premierului italian, Mario Draghi, că situaţia din Ucraina nu a ajuns la cel mai avansat stadiu pentru a fi decisă o încetare a focului, a declarat Draghi într-o conferinţă de presă joi, când a fost întrebat despre convorbirea telefonică cu liderul rus. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Waymo va oferi curse complet autonome în San Francisco, în cadrul celei mai recente extinderi a testelor pe care le desfășoară în prezent. Cursele vor fi lipsite de prezența unui șofer, fie și pentru a interveni în situații de urgență, semn că firma are încredere în propria tehnologie de condus autonom. (The Verge)

9. Fostul ministru Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica Bucureşti, a fost condamnat, joi, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii, pentru abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă. Costoiu a fost trimis în judecată în 2018, în dosarul privind Baza „Cutezătorii”. (News.ro)

10. Senatoarea Diana Șoșoacă, împreună cu alți trei parlamentari – deputat Dumitru Coarnă, deputat Mihai Lască și deputat Francisc Tobă – s-au întâlnit cu ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin. Întâlnirea delegației formată din 4 parlamentari și reprezentanții ambasadei Federației Ruse la București a avut ca tema Pacea de la București, Neutralitatea României. Ambasada Rusiei a precizat că întâlnirea a avut loc la solicitarea părții române. (Digi24)

Ți-ar mai putea plăcea
Iohannis: Din 8 februarie se vor deschide majoritatea școlilor – Cronica serii
Iohannis despre lockdown: „Ce facem? Închidem ţara două săptămâni? După care ce facem?” – Cronica serii