Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare: În fiecare zi până la 50.000 de persoane se înscriu pe lista de aşteptare pentru vaccinarea împotriva COVID-19 – Cronica dimineții

1. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că tinerii din România, cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, s-ar putea vaccina împotriva COVID-19 în cel de-al treilea trimestru al acestui an, cel mai probabil. (News.ro)

2. Elevii intră, vineri, în vacanţa de primăvară, prelungită printr-o modificare a structurii anului şcolar. Pentru cei mai mulţi dintre ei vacanţa se va încheia în 4 mai. Clasele terminale vor face cursuri online în perioada 12 aprilie – 29 aprilie. Decizia preelungirii vacanţei a fost luată de autorităţi în încercarea de a opri cel de-al treilea val al pandemiei de coronavirus. (News.ro)

3. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în fiecare zi până la 50.000 de persoane se înscriu pe lista de aşteptare pentru vaccinarea împotriva COVID-19. El spune că în perioada următoare ar trebui să se înscrie circa 100.000 de persoane zilnic. Totodată, din data de 10 aprilie pe platformă va fi afişat şi timpul de aşteptare. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Stocul total de spaţii comerciale moderne din România a ajuns la 4,03 milioane de metri pătraţi în 2020, din care 1,25 de milioane de mp în Bucureşti şi 2,81 milioane de mp în restul ţării. În următorii ani vor mai fi livraţi încă 366.500 mp, reiese din cele două rapoarte realizate de compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox. (News.ro)

4. Programatorii din România câștigă mai bine cu până la 25% comparativ cu specialiștii IT din statele vecine, însă decalajele față de salariile din Vest se mențin la un nivel ridicat, chiar și atunci când salariile sunt ajustate la costurile de trai. Cu un salariu estimat de 13.000 de euro pe an pentru un programator fără experiență, România se află pe locul 22 în Europa, în fața unor țări ca Polonia, Ungaria și Slovacia, dar la mare distanță de locurile fruntașe, ocupate de Elveția (66.000 euro/an), Danemarca (58.000 euro) și Germania (42.000 euro). În topul salariilor ajustate la nivelul de trai, România urcă două poziții, până pe locul 20, cu un salariu de 21.000 de euro pe an, relevă un studiu realizat de școala de programare Codecool. (Profit.ro)

5. Ministerul Economiei va scoate în dezbatere publică poriectul de procedură de implementare a schemei de ajutoare de stat pentru HoReCa, urmând ca viitorii beneficiari să se poată înscrie după data de 1 iunie 2021, a informat joi instituția. (StartupCafe)

Una din Cronica Externă: Cel puțin 43 de copii au fost uciși de forțele armate din Myanmar de la lovitura de stat petrecută pe 1 februarie, potrivit organizației umanitare Salvații Copiii. (BBC)

6. Acțiunile companiilor americane listate pe bursă au urcat la noi maxime record în tranzacțiile de joi, susținute de revenirea apetitului pentru companiile din tehnologie și de optimismul privind redresarea economiei globale. Indicele S&P 500 s-a apreciat cu 1,2%, depășind, în premieră, pragul de 4.000 de puncte. Și ceilalți doi indici, Nasdaq și Dow Jones, au înregistrat creșteri. Investitorii au reacționat pozitiv la noul plan de infrastructură anunțat de președintele Joe Biden. (WSJ)

7. Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei, în urma mişcărilor de trupe ruse de la frontiera ucraineană, pe care Kievul le consideră drept provocări. “Suntem absolut îngrijoraţi de escaladările recente ale actelor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price. „Ne opunem oricărui act agresiv care are ca scop intimidarea sau ameninţarea partenerului nostru, Ucraina”, a adăugat el. (Hotnews)

8. Premierii Ungariei și Poloniei, împreună cu Matteo Salvini, liderul formaţii italiene de extremă dreaptă Liga Nordului, au pus joi, la Budapesta, bazele unei alianţei conservatoare, fără a menţiona însă, în această etapă, o reorganizare a grupurilor în Parlamentul European. Premierul ungar Viktor Orban a salutat, la încheierea întâlnirii, „primul pas al unui drum lung împreună”. La scurt timp după reuniunea de la Budapesta, liderul PPE polonez Donald Tusk a scris pe Twitter: „Rusia îşi mobilizează forţele în jurul Ucrainei. La Budapesta, Morawiecki organizează un bloc politic pro-Putin cu Orban şi Salvini. Nu este o păcăleală de 1 aprilie”. (Link)

Una din Cronica Sportivă: Spadasina Ana Maria Popescu, 36 de ani, și gimnastul Marian Drăgulescu, 40 de ani, vor bifa la Jocurile Olimpice de la Tokyo ediția cu numărul cinci a carierei și ambii speră la medalii. Sunt patru sportivi români cu șase prezențe la această competiție: Elisabeta Lipă, Lia Manoliu, Nicoleta Grasu și Sorin Babii. (Gsp.ro)

9. Cancelarul Angela Merkel a făcut apel la germani să stea acasă de Paşte şi să se întâlnească cu mai puţini oameni, pentru a ajuta la limitarea celui de-al treilea val al pandemiei de coronavirus, în contextul în care capitala Berlin a anunţat că adunările pe timp de noapte sunt interzise începând de vineri. (Hotnews)

10. Mai mulţi arădeni au dus, joi seară, buchete şi coşuri de flori medicilor şi angajaţilor de la Spitalul Judeţean, unde sunt trataţi pacienţi cu COVID-19. Arădenii au reacţionat, astfel, la protestele care au loc în ultima perioadă în zeci de oraşe din ţară, inclusiv la Arad, în multe locuri cadrele medicale fiind jignite, huiduite sau chiar ameninţate. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un polițist călare patrulează în St James’s Park din centrul Londrei în condițiile în care restricțiile care interziceau adunările restrânse au fost anulate. Aaron Chown/PA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Simona Halep joaca astazi finala de la Cincinnati
Biden: Ucraina poate reuşi pe câmpul de luptă cu ajutorul SUA și al aliaţilor europeni – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău