Cronica de business: SoftBank pierde din cauza Uber, AB Inbev amendată și poșetele vechi sunt o strategie de business

1. Conglomeratul nipon SoftBank a pierdut circa $9 miliarde din capitalizare, pe fondul performanței sub așteptări a ofertei publice inițiale a Uber. Japonezii dețin o participație de 16.3% în compania americană de tehnologie, dar au investit și în concurenții acesteia din diverse piețe – Didi Chuxing în China, Grab în Asia de Sud-Est, Ola în India și 99 în Brazilia. (Bloomberg)

2. Producătorul de bere AB Inbev, cel mai mare jucător de profil la nivel mondial, a fost amendat de către Comisia Europeană cu €200 milioane pentru încălcarea prevederilor antitrust ale Uniunii Europene. Compania a restricționat importurile de bere între Olanda și Belgia, astfel forțând consumatorii belgieni să plătească mai mult pentru băuturile alcoolice. (Reuters)

3. Compania irlandeză de software Ion Group a agreat achiziția Mergermarket, publicație specializată în furnizarea de știri și analize în piața financiară. Tranzacția are o valoare de £1,35 miliarde. Mergermarket a fost achiziționat de actualul proprietar, BC Parteners, în 2013 de la Pearson, care deținea atunci și Financial Times, pentru £382 milioane. (Financial Times)

4. Deficitul de fortță de muncă din turismul românesc este de circa 150.000 de oameni în acest moment, conform proprietarului companiei Eurolines. (News.ro)

5. Retailerul de lux Farfetch va lansa un program pilot numit Second Life („A Două Viață”), care le va permite clienților să își schimbe poșetele uzate cu o sumă credit pe platformă, care va putea fi utilizată pentru achiziția de produse noi. Mișcarea vine în contextul creșterii aproape exponențiale a pieței second hand de produse de lux, odată cu apariția de jucători precum Vestiaire Collective sau The Real Real. (Business of Fashion)

Bonus:

6. Companiile hoteliere Accor și Orbis, care operează în parteneriat din anul 2000, au în plan deschiderea a zece hoteluri în România, cu un total de 1.450 de camere, până în anul 2022. (Profit.ro)

7. Investitorii străini au injectat cu 93% mai puține fonduri în capitalul social al companiilor românești în primul trimestru din 2019 față de T1 2018. (Ziarul Financiar)

Ți-ar mai putea plăcea
Disney a încasat $18,2 miliarde din filme Marvel – Cronica de Business
Guvernul britanic, cel mai mare nivel al împrumuturilor de după război – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău