Cronica serii – Guvernul a încheiat primul trimestru cu un deficit de 5,5 miliarde lei

Începând de astăzi vă puteți abona, pe site, și la newsletterele pentru cronicile de Business, Divertisment și de Carte.

1. Guvernul a înregistrat un deficit bugetar de 5,5 miliarde de lei, respectiv 0,54% din PIB, în primul trimestru al acestui an, în urcare de la 4,46 miliarde lei, 0,48% din PIB, în primele trei luni ale anului trecut. Cheltuielile au crescut cu peste 13%, mai accelerat decât veniturile, care au avansat cu 12,5%. Cheltuielile statului cu personalul sunt în urcare cu aproape 26%, în timp ce sumele alocate pentru investiții au stagnat la 4,9 miliarde de lei. (Profit.ro)

2. Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat într-o postare pe Facebook că începând de astăzi primarii au un nou instrument – Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, fiind puşi la dispoziţia primăriilor, asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară, universităților 10 miliarde de euro. El susţine că „ţine numai de primar să vină cu doar două documente la Bucureşti şi banii merg la comunitate”. (News.ro)

3. Banca Națională a României a publicat „indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor” (IRCC) începând cu 2 mai și până la finele lunii iunie. Astfel, media dobânzilor zilnice la tranzacții pe trimestrul 4 din 2018 a fost 2,36%, mai mică decât Robor la 3 luni (3,17%) și aceasta este noua referință pentru creditele noi în lei cu dobândă variabilă, care înlocuiește cotațiile ROBOR. Indicele ROBOR va rămâne însă referința pentru dobânzile creditelor Prima Casă, reglementate printr-o lege specială rămasă nemodificată de ordonanța. (Profit.ro)

4. La miezul nopții expiră derogarea de 180 de zile acordată de Statele Unite celor 8 țări care importau petrol din Iran: China, Grecia, India, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan și Turcia. Dacă guvernul american nu prelungește derogările, iar semnalele sunt că nu le va prelungi, atunci aceste țări trebuie să respecte embargo-ul și să înceteze importurile din Iran în caz contrar urmând a suportă sancțiunile Statelor Unite, care pot merge până la interzicerea accesului pe piața americană și excluderea din sistemul financiar internațional. (Link)

5. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ratificat legea care conferă guvernului un control mai mare asupra internetului. Legea prevede crearea unui sistem național de DNS-uri, care va permite rămânerea online în cazul în care accesul țării la internet va fi oprit. ISP-urilor din Rusia li se cere acum să folosească numai servere de pe teritoriul țării. (FT)

6. Falsificarea rezultatelor unor teste de către un producător de metale a provocat pierderi de peste 700 de milioane de dolari și eșuarea a două misiuni de lansare de sateliți, potrivit unei investigații efectuate de NASA. Frauda a fost făcută de o companie din Oregon numită Sapa Profiles, care a falsificat mii de certificate de calitate pentru componente din aluminiu, pe parcursul a 19 ani, pentru sute de clienți, între care și NASA. Componentele neconforme au fost utilizate la fabricarea Taurus XL, o rachetă care ar fi trebuit să plaseze sateliți pentru studierea climei Pămândului, în timpul unor misiuni din perioada 2009-2011. O capsulă a vehiculului de lansare, care transportă satelitul, nu s-a deschis complet, provocând eșuarea lansării, potrivit unui comunicat al NASA. (Profit.ro)

7. Cei aproximativ 109.000 de turiști români care și-au petrecut minivacanțe de Paște si 1 Mai în stațiuni din țară au cheltuit aproximativ 59,9 de milioane de lei (peste 12,5 milioane de euro), mai mult cu 12,7 % față de perioada similară a anului trecut, reiese dintr-un studiu al Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). În paralel, în străinătate au plecat pentru minivacanța de Paște peste 11.650 de turiști români. (Profit.ro)

8. Google va lansa în săptămânile viitoare o facilitate prin care istoricul localizărilor, al căutărilor și al aplicațiilor va putea fi șters automat după 3 luni sau după 18 luni. (Profit.ro)

9. Astronomii au descoperit un obiect interstelar care se pare că se ciocnește cu Pământul la anumite intervale de timp. Observația face parte dintr-un studiu privind meteoriții și asteroizii care provin din alte regiuni ale spațiului și poate ajuta la înțelegerea originii și răspândirii vieții în Cosmos. (Universe Today)

10. Serviciul de crowdfunding Indiegogo a decis să blocheze campaniile de finanțare a proiectelor anti-vaccinare. Decizia vine după ce o campanie pentru crearea unui documentar ce răspândește mituri legate de anti-vaccinare a strâns fonduri în valoare de $86,543. (BuzzFeed News)

Știrea din Cronica de Business: Tesla caută să împrumute până la $2.3 miliarde prin emiterea de acțiuni și obligațiuni. Elon Musk va participa cu $10 milioane. Acțiunile companiei au crescut cu peste 5% la bursă după anunțarea planurilor. (Reuters)

Fotografia serii este un grafic care arată costul la care se împrumută Tesla:

Ți-ar mai putea plăcea
România este statul membru al Uniunii Europene cel mai puțin dependent de importul de gaze – Cronica serii
Cronica serii – Mugur Isărescu: Am putea trece la euro din 2026

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău