Cronica serii – Ministerele au decis, singurii bugetari care vor face punte vineri vor fi cadrele didactice. Și elevii.

Euro a ajuns la un nou nivel record: 4,7569 lei. În ultima lună, moneda națională s-a depreciat cu 2,5%.

1. Opoziția a strâns 114 semnături de la deputații PNL, USR, PMP și Pro România pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului a cărei agendă să includă propunerea de respingere a Ordonanței de Urgență a Guvernului 114/2018, care impune noi taxe în mai multe domenii, și în care să fie adoptat bugetul de stat pentru anul în curs. Partidele din opoziție mai propun și abrogarea legii privind recursul compensatoriu. (Profit.ro)

2. Fiscul promite că, de la 1 Februarie, va acorda codul de TVA în aceeași zi cu depunerea cererii, fără a parcurge procedura de audiere, în baza unui ordin semnat de noul președinte al ANAF. (Profit.ro)

3. Românii produc cele mai puține deșeuri municipale din Uniunea Europeană, dar sunt pe ultimul loc când vine vorba de reciclare. La nivel de 2017, media UE a fost de 487 kilograme de deșeuri municipale, în timp ce media din România a fost de 272 kilograme. (Profit.ro)

4. China este cel mai mare creditor extern al Statelor Unite, având investiți $1100+ miliarde în titluri de stat.  (Bloomberg)

5. Strategia Huawei pentru a câștiga contracte în Europa a implicat, printre altele, sponsorizarea unei convenții a Uniunii Creștin Democrate, partidul Angelei Merkel, sau donații către școli și universități din Marea Britanie, petreceri organizate pentru liderii politici și sponsorizarea unor evenimente caritabile ale prințului Charles. (NYTimes)

6. Conform „Edelman’s 2019 Trust Barometer”, încrederea în instituțiile media tradiționale este mai mare decât în search și social media, iar numărul respondenților din întreaga lume care, în ultimul an, au citit știri din media tradițională, cel puțin o dată pe săptămână a crescut de la 26% la 40%. (Link)

7. NASA va încerca, în premieră, să devieze un asteroid de pe orbita sa în 2022, cu ajutorul misiunii Double Asteroid Redirection Test (DART). Asteroidul, numit Didymoon, are un diametru de 780 de metri şi aparţine sistemului Didymos. Misiunea DART va fi prima încercare a NASA de a demonstra că lovirea asteroidului poate să-i schimbe orbită în vederea apărării împotriva unui viitor potenţial impact. (News.ro)

8. Starbucks a anunțat că a încheiat un parteneriat care le va permite clienților să comande produse ce vor fi livrate de Uber Eats. Momentan doar în Statele Unite, momentan doar în 6 orașe. (Mashable)

9. Președintele Trump a făcut 8.158 afirmații false sau înșelătoare în primii doi ani de mandat. 6.000 dintre acestea au fost făcute în al doilea an al mandatului, adica o medie de 16,5 pe zi. (WashingtonPost)

10. Şcolile din toată ţara vor fi închise vineri, din cauza gripei, au decis ministerele Sănătăţii şi Educaţiei. (News.ro)

Numerele serii:  a) Muzeul Naţional de Artă al României a înregistrat în 2018 peste 125.000 de vizitatori (News.ro) b) 144.000 de prezervative contrafăcute, sosite din China, au fost confiscate în portul Constanța. (News.ro) c) Peste 8.400 de cereri de inscriere au fost depuse pentru cele 290 de posturi scoase la concurs de Poliţia Română (News.ro)

Fotografia serii – Oameni, cai si bivoli, Bitlis, Turcia, Sertac Kayar/Reuters:

Cronica serii este monetizata prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Deputații au votat dublarea alocației pentru copii – Cronica serii
Germania devine primul stat care este plătit să se împrumute pe 30 de ani – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău