Cronica serii – România trebuie să renunțe la split TVA

1. Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind creșterea economiei românești în 2018 și 2019, în contextul încetinirii consumului privat, și a avertizat asupra adâncirii în continuare a deficitului bugetar, în special din cauza majorărilor salariilor și pensiilor. Economia României va încetini la 3,6% în acest an, de la 7,3% în 2017, potrivit noilor proiecții ale Comisiei. În prognoza din primăvară, Comisia preconiza o creștere economică de 4,5% în 2018. Anul viitor, economia românească este așteptată să înregistreze un avans de 3,8%, sub creșterea de 4% estimată în primăvară. (News.ro)

2. Comisia Europeană a cerut României să renunțe la mecanismul de plată defalcată a TVA, întrucât, consideră executivul comunitar, acest sistem, introdus de la începutul anului pentru firmele în insolvență și pentru cele cu datorii la TVA, este contrar directivei UE privind TVA și libertății furnizării de servicii. Comisia a respins o solicitare a României de derogare de la directivă TVA pentru mecanismul de plată defalcată. Aproximativ 20.000 de firme vor fi afectate. (Profit.ro)

3. Banca Naţională a României a menţinut la 3,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,9%, în creştere de la 2,7%, pentru decembrie 2019, în contextul în care condiţiile de pe piaţa muncii rămân tensionate, iar salariile pot fi împinse dincolo de creşterea productivităţii, a anunţat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. (News.ro)

4. DNA a anunțat că președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat că a primit, în perioada în care era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă pentru a interveni pentru încheierea unor acte adiţionale la un contract derulat de companie. Suma primită de Tăriceanu reprezenta un comision de 10 la sută din valoarea acestor acte adiţionale şi ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. (News.ro)

5. Rezultate financiare la 9 luni: Grupul Unicredit România: profit în creștere, 42.3% comparativ cu perioada similară a anului trecut (Profit.ro) Medlife: venituri de 583,78 milioane lei, în urcare cu 25,9%, profit operațional în scădere cu 4,5%, de 27,80 milioane lei (Profit.ro) Grupul de firme Telekom România: venituri totale de 691 milioane de euro, în scădere cu 2,1% , iar EBITDA a coborât cu 5,9%, la 112 milioane de euro (Profit.ro) Grupul BRD Societe Generale: Veniturile mai mari, de aproape 2,29 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă din 2017, profit net în creștere cu 7,1%, la 1,14 miliarde de lei (Profit.ro) Grupul Enel România: Venituri de 918 milioane de euro, creștere de 8%, în timp ce profitul a urcat cu 5%, 180 de milioane de euro (Profit.ro)

6. Google caută să-și extindă spațiul de birouri din New York pentru a acomoda încă 12.000 de oameni, ceea ce ar dubla numărul angajaților Google din acest oraș. Amazon are 25.000 de angajați care lucrează la birourile din New York. (WSJ)

7. Dacia a lansat o platformă de vânzări online (link) pentru piața din Marea Britanie, prin care clienții pot achiziționa orice model din gamă indiferent dacă vor achita contravaloarea cash sau printr-un împrumut. (Automarket)

8. Consiliul Concurenței din Slovenia a anunțat că nu își va da acordul pentru vânzarea televiziunilor CME din această țară către United Group. CME, care este acționarul televiziunilor Protv, a demarat, în urmă cu un an, un proces de vânzare al televiziunilor din Slovenia și Croația. (Link)

9. Polonia și-a rezolvat problema dependenței de gazele rusești semnând un contract pe 24 de ani cu o companie americană. Valoarea contractului nu a fost dezvăluită însă directorul companiei poloneze de stat, PGNiG, a declarat că prețul este cu 20-25% mai ieftin decât cel plătit în prezent. (Profit.ro)

10 . Peste 1 milion de americani au renunțat la serviciile televiziunilor prin cablu sau satelit în ultimul trimestru. eMarketer estimează că numărul celor care vor renunța la acest tip de servicii va crește anul acesta cu 30%. În prezent, în Statele Unite sunt 90 de milioane de abonamente la cablu/satelit TV. (Axios)

Cronica serii este sustinuta de 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Peste 1 milion de salariați în București
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a mulțumit României pentru ajutor – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău