Curtea Constituţională: Carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de coronavirus este neconstituţională – Cronica serii

1. Curtea Constituţională a decis că prevederea legală prin care ministrul Sănătății instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de coronavirus este neconstituţională. De asemenea, a decis că este neconstituţională prevederea referitoare la necesitatea încuviinţării Parlamentului pentru Hotărârea de guvern privind instituirea stării de alertă şi la posibilitatea Parlamentului de amodifica această hotărâre. (News.ro)

2. Un studiu realizat asupra locuitorilor staţiunii de schi Ischgl – principalul focar al epidemiei covid-19 în Austria, unde numeroşi turişti europeniar fi fost infectaţi cu noul coronavirus la începutul anului – a relevat că 42% din populaţia locală a fost contaminată – cel mai mare nivel de contaminare măsurat până acum. (News.ro)

3. Guvernul va aproba, în ședința de azi, un proiect de lege privind stabilirea datei alegerilor locale din acest an, care vor avea loc la data de 27 septembrie. (Profit.ro)

4. Fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, și-a anunțat candidatura la poziția de președinte PSD. El i-a criticat pe cei care se dezic de Liviu Drângea și a precizat că dacă va fi președintele PSD își va asuma istoria partidului „cu bune și cu rele”. Teodorovici a spus despre actuala conducere interimară, alcătuită din cuplul Ciolăcu-Stănescu, că erau apropiați de Liviu Dragnea. (Link)

Una din Cronica de Tehnologie: Un bărbat de culoare din Michigan a fost arestat pentru o infracțiune pe care nu a comis-o, după ce a fost identificat eronat de algoritmul de recunoaștere facială folosit de poliție. Este primul caz cunoscut în care recunoașterea facială alege un suspect pentru că era de culoare, la fel ca cel care a fost văzut pe înregistrările camerelor video. (NYTimes)

5. Fostul lider al PSD Liviu Dragnea a anunţat, într-un interviu acordat din detenţie fostei sale consiliere Anca Alexandrescu, că vineri a fost citat la DNA pentru a i se aduce la cunoştinţă calitatea de inculpat în dosarul Tel Drum. (News.ro)

6. Aproape 400 de angajați din totalul de 1.600 ai companiei aeriene naționale Tarom dispar din schema de personal până la sfârșitul anului. (Profit.ro)

7. Joe Biden urmează să accepte personal desemnarea sa de către Partidul Democrat drept candidat în alegerile prezidenţiale, în cadrul Convenţiei Naţionale democrate, în august. Evenimentul urmeazaă să fie aproape în întregime virtual, din cauza pandemiei covid-19, au anunţat organizatorii. (News.ro)

8. Reclamele digitale vor depăși publicitatea tradițională pentru prima oară anul acesta. Estimarea făcută de GroupM, care nu ia în calcul și reclamele online vândute de instituțiile media tradiționale, arată că digitalul va aconta anul acesta peste jumătate din cele $530 de miliarde care vor fi cheltuite pe reclame. Veniturile din publicitate vor scădea cu 11.8%, însă, cea mai mare pierdere va fi resimțită de media tradițională, precum televiziunea, presa scrisă și outdoor-ul. (FT)

9. Statul California vrea să cheme în judecată Uber și Lyft pentru a grăbi încadrarea șoferilor drept angajați, conform noii legislații în materie, adoptate la 1 ianuarie. Cele două companii se plâng că ar putea fi forțate să crească foarte mult prețurile sau chiar să înceteze să funcționeze în California. (San Francisco Chronicle)

10. „Pe aripile vântului/ Gone With the Wind” a revenit la HBO Max cu avertismentul că filmul „neagă ororile sclaviei” şi două videoclipuri în care este discutat contextul istoric al lungmetrajului recompensat cu opt trofee Oscar. (News.ro)

Fotografia serii – “Grease”, cu John Travolta și Olivia Newton-John, rulează la un cinematograf drive-in din Milano. Francesco Prandoni/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
„Românii mai au nevoie de 60 de ani pentru a deprinde democrația” – Cronica serii
Google cumpără Fitbit, prezent cu un centru de dezvoltare în România – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău