Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin – Cronica serii

1. Populaţia activă a României era, în trimestrul IV 2022, de 8.256.900 persoane, din care 7.778.800 persoane erau ocupate şi 478.100 persoane erau şomeri, arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 19,6%. (News.ro)

2. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizaţia de funcţionare a societăţii Euroins România, constatând indiciile stării de insolvenţă a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment şi numirea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) ca administrator interimar al societăţii. (News.ro)

3. Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al Mariei Lvova-Belova. Doamna Lvova-Belova este oficialul rus aflat în centrul presupusului plan de deportare forțată a mii de copii ucraineni în Rusia. (TheGuardian)

4. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că nu vede niciun pericol de război în țara sa, cât timp Ucraina continuă să reziste în fața Rusiei. (G4Media)

5. Procuroarea Alina Albu, propusă de ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT, a primit aviz negativ din partea membrilor Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Avizul are rol consultativ. Alina Albu a primit un singur vor favorabil și 5 negative. (Libertatea)

Din Cronica de Divertisment: Documentarul “Bono & The Edge: A Sort of Homecoming with Dave Letterman” are premiera astăzi pe platforma de streaming Disney+. În cadrul producției, David Letterman se alătură celebrilor muzicieni Bono și The Edge din cadrul trupei U2 în timpul primei sale vizite efectuate în Dublin.

6. COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, a afirmat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care speră să diminueze nivelul de alertă maximală. (Digi24)

7. Vizita preşedintelui Xi Jinping în Rusia, care va avea loc săptămâna viitoare, este pentru „pace”, iar China îşi va menţine „poziţia obiectivă şi imparţială” în ceea ce priveşte problemele internaţionale şi regionale, inclusiv criza din Ucraina, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. (Hotnews)

8. Guvernul slovac a aprobat trimiterea de avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina, a declarat vineri premierul Eduard Heger. Sovacia devene a doua ţară NATO care trimite avioane de război Kievului, după Polonia. (News.ro)

9. Abonații la serviciul de streaming Disney+ au acceptat creșterea de 38% a prețului pe care compania a impus-o în decembrie. Aproximativ 94% dintre abonații la serviciul Disney+, fără reclame, au rămas cu produsul la un preț mai mare și au acceptat creșterea prețului de $3 pe lună, potrivit datelor de la firma de analiză Antenna. (WSJ)

10. Într-un material din FT, foști și actuali angajați au invocat munca de la distanță ca unul dintre motivele care au dus la căderea Silicon Valley Bank. Banca a inclus munca de la distanță ca un risc în raportul său anual pentru 2022, în parte din cauza problemelor IT create atunci când angajații sunt dispersați în țară, dar și din motive de productivitate. La mult timp după ce băncile de pe Wall Street le-au cerut angajaților să se întoarcă la birou, directorul executiv al SVB, Greg Becker, lucra din Hawaii, președintele Mike Descheneaux era în Florida, șeful de risc Laura Izurieta lucra dintr-o suburbie a Washingtonului, iar Mike Zuckert, șeful departamentului juridic, a lucrat din New York. (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Guvernul a mai împrumutat 423 milioane euro
Cronica serii – Criza în coaliția guvernamentală din Grecia

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău