Datoria suverană globală va crește cu 9,5%, anul acesta, până la un record de $71.600 miliarde – Cronica de Business

1. Datoria suverană globală va crește cu 9,5%, anul acesta, până la un record de $71.600 miliarde, potrivit celui de-al doilea indice anual al datoriei suverane. Datoria guvernamentală globală a crescut cu 7,8% în 2021, la $65.400 miliarde. (CNBC)

2. Bursele au scăzut miercuri, anticipând o recesiune economică în Statele Unite, din cauza înăspririi monetare, dar și în Europa dacă se va pronunța un embargo asupra gazelor rusești. (Profit.ro)

3. Rusia s-a apropiat miercuri de un posibil default, plătind deţinătorii de obligaţiuni în dolari în ruble şi declarând că va continua să facă acest lucru atâta timp cât rezervele sale valutare vor fi blocate de sancţiuni. (Bloomberg)

4. Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, totodată furnizorul cu cele mai mici costuri de producție, având cea mai avantajoasă ofertă de furnizare pentru gospodăriile populației de pe piață, vrea să preia nu doar un furnizor de energie ci până la 3 companii ce activează pe această piață. (Profit.ro)

Din Cronica diminetii: Banca centrală a Poloniei (BNP) a surprins piața, majorând dobânda cheie cu un pas de două ori mai mare decât cel așteptat. Prin mișcarea polonezilor, Banca Națională a României rămâne și mai mult în urmă în regiune cu ratele de dobândă. Economiștii se așteptau ca BNP să ducă rata cheie la 3,5% la 4%, însă saltul la 4,5% indică un angajament mai serios în limitarea inflației în perioada următoare. (Profit.ro)

5. Oficialii Fed intenționează să reducă bilanțul cu peste $1000 miliarde, adică aproximativ $95 de miliarde de dolari pe lună, indică procesul-verbal al ultimei ședinței. (CNBC)

6. Rubla a închis, miercuri, cotația față de dolarul american la 79,7, adică la același nivel la care se află înainte ca Rusia să invadeze Ucraina. După impunerea sancțiunilor, rubla a scăzut până la un nivel de 121,5 ruble pentru un dolar american. (Bloomberg)

7. Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu peste 5%, la cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, după ce mai multe ţări mari consumatoare au anunţat că vor elibera petrol din rezervele strategice. (News.ro)

8. Principalul consilier economic al președintelui Joe Biden a declarat că administrația americană a avertizat India să nu se alinieze cu Rusia și că oficialii americani au fost „dezamăgiți” de unele dintre reacțiile New Delhi la invazia Ucrainei. (Bloomberg)

Din Cronica serii: Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, în primele două luni ale anului, faţă de perioada similară din 2021, atât ca serie brută cu 5,6%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 9,1%. (News.ro)

9. LinkedIn a lansat topul anual care prezintă cele mai bune 50 de locuri din SUA pentru profesioniștii care vor să-și dezvolte o carieră. Amazon s-a clasat pe locul 1, urmată de Alphabet/Google și Wells Fargo. (CNBC)

10. JetBlue Airways a făcut o ofertă nesolicitate de $3,6 miliarde pentru a achiziția compania aeriană rivală Spirit Airlines. Spirit Airlines anunțase, în februarie, planul de a fuziona cu o altă companie americană low cost, Frontier Airlines. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
H&M, profit de cinci ori peste așteptări – Cronica de Business
China a depășit Statele Unite, devenind cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău