De astăzi se renunţă la masca de protecţie în aer liber şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii – Cronica dimineții

1. Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri seară, o hotărâre care prevede relaxarea măsurilor începând cu acest week-end. Se renunţă la obligativitatea purtării măştii în spaţiile deschise care nu sunt aglomerate şi la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii. Programul localurilor a fost prelungit până la ora 24.00, iar alte activităţi se vor relua cu respectarea unor reguli stricte. (News.ro)

2. Şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat, vineri seară, că persoanele care au fost infectate cu coronavirus vor putea participa la spectacole sau alte manifestări doar dacă s-au vaccinat sau dacă prezintă un test negativ. (News.ro)

O știre din Cronica de Business: Rezervările brute ale Airbnb au crescut cu 52% în primul trimestru, la $10,29 miliarde, depăşind estimările analiştilor, de $6,93 miliarde de dolari, datorită vaccinărilor şi relaxării restricţiilor, care i-au încurajat pe oameni să îşi programeze vacanţele. (News.ro)

3. 18 cercetători susțin, într-o scrisoare publicată în revista americană Science, ca nu trebuie eliminata ipoteza conform căreia originea accidentală a noului coronavirus SARS-CoV-2 poate fi Institutul de Virusologie din Wuhan, China. Aceasta ipoteză ar fi fost eliminată în mod eronat, consideră ei, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Între semnatarii scrisorii se află microbiologul David Relman de la Universitatea Stanford, virusologul Jesse Bloom de la Universitatea din Washington şi microbiologul Ralph Baric, considerat unul dintre cei mai buni specialişti mondiali în coronavirusuri, care a colaborat îndeaproape cu Institutul de Virusologie din Wuhan. (NYTimes)

4. Roverul Zhurong al misiunii spațiale chineze a amartizat. China devine astfel a treia țară din lume, după SUA și URSS, care trimite cu succes un vehicul pe Marte. Este cea mai importantă misiune spațială a Chinei până în prezent. (WSJ)

Promo: A început singura olimpiadă la Matematică pentru clasele I-XII cu premii de peste 40.000 de euro și înscriere gratuită. Brio Challenge este locul în care poți în același timp să verifici nivelul copilului tău la matematică în timp ce el poate câștiga premii așa cum îi plac lui. Etapa de înscrieri se încheie duminică, 16 Mai. Detalii aici.

5. Medicamentul oral experimental pentru tratarea Covid-19 al companiei Pfizer ar putea fi disponibil în curând, a declarat, vineri, directorul general al producătorului american de medicamente, Albert Bourla, la Delphi Economic Forum VI din Atena. Bourla a cofirmat totodată, pentru prima oară, că o a treia doză de vaccin va fi necesară după opt luni de la imunizare, pentru a proteja faţă de noile mutaţiile de coronavirus apărute. (News.ro)

O știre din Cronica de Divertisment: Piesa de teatru “Dineu cu proști” în regia lui Ion Caramitru va rula la Teatrul Național din București sâmbătă, 15 mai, cu începere de la ora 19:00. Spectacolul face parte dintr-un proiect pilot prin care accesul va fi permis doar persoanelor vaccinate cu ambele doze. Capacitatea sălii este limitată la 75% dintre locuri, iar persoanele sunt obligate să poarte mască de protecție. Prețul unui bilet este de 87 lei. (Teatrul Național)

6. Singapore va intra din nou în lockdown, de mâine, 16 Mai, până pe 13 Iunie, după ce vineri s-au înregistrat 24 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. Numărul cazurilor cu transmitere locală, a căror sursă nu este cunoscută, a crescut săptămâna trecută la 15, de la 7, câte au fost cu o săptămână înainte. (Bloomberg)

7. Italia renunță începând de duminică, 17 mai, la carantina obligatorie de cinci zile impusă persoanelor care vin din România și din toată statele Uniunii Europeane, precum și din Marea Britanie și Israel. Guvernul italian a anunțat vineri că pentru a intra în țară rămâne necesar un test Covid negativ. (Digi24)

O știre din Cronica Externă: Serviciul public irlandez de sănătate, HSE Ireland, a anunţat vineri că a fost nevoit să-şi oprească întregul sistem informatic, din cauza unui ”important” atac cibernetic de tip ransomware. HSE Ireland prezintă scuze pentru neplăcerile create pacienţilor şi precizează că vaccinarea împotriva Covid-19 nu este afectată şi se desfăşoară ”aşa cum s-a prevăzut”. (News.ro)

8. Vânzările din retailul american nu au înregistrat creșteri în aprilie, comparativ cu luna precedentă.. Stagnarea vine după ce în martie creșterea a fost de 10,7%, cu un punct procentual mai mare decât estimarea inițială. (Reuters)

9. Primăria Parisului, condusă de Anne Hidalgo (Partidul Socialist), vrea să facă centrul orașului exclusiv pietonal și să interzică traficul de tranzit în zonă începând cu 2022. Zona este tranzitată zilnic de circa 180.000 de autoturisme. (Profit.ro)

O știre din Cronica Sportivă: Alexandra Dulgheru continuă revenirea în topul circuitului feminin de tenis cu o victorie spectaculoasă în fața unei adversare care este clasată cu 500 de poziții mai sus în WTA. Ea s-a calificat în semifinalele turneului ITF de la Saint-Gaudens (Franţa), dotat cu premii totale de 60.000 de dolari, după ce a învins-o pe Kristina Kucova, cu 7-5, 6-4. (Eurosport)

10. Prințul Harry a declarat că viața sa la curtea regală britanică a fost un mix între ceea ce se întâmplă în filmul „The Truman Show” și a trăi într-o grădină zoologică. Este primul interviu acordat de Harry după discuția cu Oprah Winfrey, din martie. Prințul Harry a spus că nu vrea să le transmită copiilor săi suferințele emoționale de care a avut el parte. (WashingtonPost)

Fotografia dimineții – Sistemul de apărare Iron Dome al Israelului activat împotriva rachetelor trase din Fâșia Gaza:

Ți-ar mai putea plăcea
Rafila: “Este probabil ca circa jumătate de milion de oameni din România să fi trecut deja prin Covid-19″ – Cronica dimineții
România a devenit cel mai mare furnizor de combustibili pentru Ucraina – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău