Deficitul bugetar e în scădere pe primele trei luni ale anului – Cronica dimineții

1. Comitetul de coordonare a vaccinării anunţă că, marţi seară, a fost depăşit pragul de 5 milioane de doze de vaccin administrate. Din 27 decembrie până în prezent au fost imunizate 3.158.000 de persoane. (News.ro)

2. Execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 14,63 miliarde lei (1,28% din PIB) în scădere, faţă de deficitul de 18,06 miliarde lei (1,71% din PIB), înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2020, a anunţat Ministerul de Finanţe. Comparativ cu ianuarie-martie 2019, veniturile înregistrează un plus de 14,9%. (Profit.ro)

O știre din Cronica de Business: Alphabet, compania-mamă a Google, a înregistrat o cifră de afaceri de $55,31 miliarde în primul trimestru, în creștere cu 34% față de perioada similară din 2020. (CNBC)

3. Populația cu domiciliul în România a ajuns la 1 ianuarie 2021 la 22,089 milioane de persoane, în scădere cu 0,5% față 1 ianuarie 2020, potrivit unui comunicat transmis de Institutul Național de Statistică. Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, populația vârstnică de 65 ani și peste depășind cu peste 602.000 persoane populația tânără cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani. (Profit.ro)

4. Ford România a anunțat că va investi $300 de milioane în uzina din Craiova, pentru a produce un nou vehicul comercial ușor, care va avea și o versiune electrică. Mașina va fi produsă începând cu 2023. (Profit.ro)

5. Ministerul Apărării Naţionale a semnat, prin Direcţia generală pentru armamente, acordul de tip Guvern la Guvern cu Statele Unite ale Americii aferent programului de înzestrare „Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML). Costurile sunt estimate la $286 milioane fără TVA, urmând ca valoarea exactă să fie stabilită în urma derulării procedurii de achiziţie. (G4Media)

O știre din Cronica de Tehnologie: Apple a lansat aseară iOS 14.5, cel mai important update intermediar al versiunii 14 de până acum. Acesta aduce mai multe noutăți notabile, printre care noul sistem App Tracking Transparency, în care utilizatorii sunt întrebați de la început dacă permit aplicațiilor să-i urmărească, deblocarea iPhone-ului cu Apple Watch când FaceID nu funcționează din cauza măștii, suport pentru AirTags, voci noi pentru Siri, suport dual-SIM pentru 5G pe iPhone 12 și, bineînțeles, noi emoji-uri. (News.ro)

6. Consilierii generali ai USR PLUS i-au cerut primarului general să retragă de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri proiectul de buget, apreciind că acesta nu a fost corect fundamentat şi nici nu a fost discutat. Viceprimarul Horia Tomescu s-a declarat suprins să vadă că bugetul este estimat la 7 miliarde de lei, când toate discuţiile anterioare s-au referit la 4,5 – 5 miliarde de lei. ”Noi vrem să avem un buget realist. Nu este momentul să fim populişti”, a preciază viceprimarul. (News.ro)

7. Medicamentul experimentat dezvoltat de Pfizer pentru tratarea Covid-19 ar putea fi disponibil până la finele acestui an. Medicamentul, care se ia la primele semne de boală, inhibă o enzimă folosită de virus pentru a se replica. (CNBC)

8. Americanii vaccinaţi contra Covid-19 nu mai sunt obligaţi să poarte mască când sunt în exterior, cu excepţia cazului când sunt în mulţimi, au anunţat marţi autorităţile sanitare. (News.ro)

9. O organizație din Australia a anunțat că Facebook permite, pentru un cost minim de $3, targetarea copiilor cu vârsta între 13 și 17 ani, cu reclame pentru alcool, tutun și produse pentru slăbit. (TheGuardian)

O știre din Cronica Sportivă: Aseară, în prima semifinală a acestui sezon de UEFA Champions League, Real Madrid și Chelsea Londra au remizat, scor 1-1. Pulisic a marcat primul, pentru Chelsea, punctând pe contraatac în min. 14, iar Benzema a egalat 15 minute mai târziu. Partida retur se va juca săptămâna viitoare, miercuri, 5 mai, la Londra. (Look Sport)

10. Concertul-test susţinut de trupa rock Love of Lesbian în Barcelona, în luna martie, a demonstrat că marile evenimente pot fi sigure. Cinci mii de oameni au participat pe 27 martie la concertul din Palau Sant Jordi după ce au fost testaţi pentru Covid-19 în aceeaşi zi. Organizatorii au spus că show-ul din martie este, până acum, cel mai mare eveniment comercial ţinut în Europa în timpul pandemiei. Concertul, fără distanţare fizică, „nu a fost un eveniment de mare transmitere”. Acest lucru demonstrează că marile concerte pot fi sigure dacă sunt luate măsuri adecvate, potrivit rezultatelor studiului. (News.ro)

Pensionarii din Zunyi, China, s-au reunit pentru a cânta cântece revoluționare ale Armatei Roșii. Emily Wang/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul spaniol a decis interzicerea oricărei concedieri în timpul pandemiei de coronavirus – Cronica dimineţii
Agresorii femeii jandarm la mitingul din 10 august 2018 au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău