Deficitul bugetar prevăzut în proiectul de buget pregătit de Guvern este de 7,16% din PIB – Cronica serii

1. Deficitul bugetar prevăzut în proiectul de buget pregătit de Guvern este de 7,16% din PIB, în timp ce veniturile ar urma să crească anul acesta cu circa 13%, iar cheltuielile cu aproximativ 5%, a declarat premierul Florin Cîțu. Guvernul are un program pe patru ani de stabilizare a finanțelor publice care ar trebui să coboare deficitul de la 9,8% din PIB anul trecut la 2,9% din PIB în 2024. (Profit.ro)

2. Mortalitatea din luna decembrie 2020 a atins un nivel istoric record, de 36.111 persoane, cu aproximativ 1.350 de decese peste cea din noiembrie. Cu toate acestea, mortalitatea în exces, calculată față de media lunară pentru decembrie a celor 9 ani precedenți, a fost mai redusă, de 12.372 decese sau de 54,5%, sub cea de 13.569 sau 64% înregistrată în noiembrie. Aproximativ o treime din numărul deceselor în exces au fost puse de autorități pe seama Covid. (Profit.ro)

3. Premierul Florin Cîţu a precizat, cu privire la faptul că Parlamentul European a aprobat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă prin care România va putea atrage peste 30 miliarde de euro, că fondurile vor fi valorificate pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură, digitalizare, economia verde şi reforme structurale. (News.ro)

4. Comitetul de coordonare a vaccinării a anunţat ”un maraton” al înscrierilor la vaccinare, media fiind de 16.000 de persoane pe oră. Între 15.30 şi 16.30 s-au programat peste 63.000 de persoane. (News.ro)

5. Începând cu 1 ianuarie 2022 se va reveni la vechiul sistem de majorare a punctului de pensie, în raport cu inflația și creșterea salariului mediu brut pe economie, a declarat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîțu. Acesta a precizat că anul acesta efortul bugetar suplimentar este de 8 miliarde lei, ca urmare a majorării cu 14% a punctului de pensie în 2020, iar, cumulat cu anul viitor, acest efort ajunge la peste 19 miliarde lei. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Au apărut primele imagini (neconfirmate dar credibile) cu Android 12, care arată o nouă interfață, mai curată și mai aerisită. Există un nou meniu pentru notificări, care separă conversațiile de la aplicațiile de chat de restul notificărilor, noi indicatoare și funcții pentru protejarea intimității, precum și teme grafice noi. (XDA)

6. Premierul Florin Cîțu a confirmat că Guvernul nu va mai acorda vouchere de vacanță anul acesta angajaților din sistemul public, subliniind că voucherele nefolosite și emise în 2019 și 2020 însumează 2,4 miliarde lei. (Profit.ro)

7. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunţat că a fost finalizată licitaţia pentru proiectarea autostrăzii A3 Ploieşti-Comarnic-Braşov, iar după finalizarea formalităţilor va fi semnat contractul cu firma de proiectare. (News.ro)

8. SARS-CoV-2 se afla în circulaţie în Franţa în noiembrie 2019, potrivit unor lucrări ale unor cercetători francezi care pun în dificultate ipoteza apariţiei şi răspândirii covid-19 dintr-o piaţă din oraşul chinez Wuhan, la începutul lui decembrie 2019. Medici de la Spitalul Albert-Schweitzer din Colmar, în Haut-Rhin, au reanalizat – în mai – sute de scanere toracice ale unor pacienţi internaţi în instituţia lor, începând din octombrie 2019, cu pneumonii grave, intrigaţi de mai multe cazuri clinice care au precedat epidemia covid-19. (News.ro)

9. Schimburile comerciale mondiale au scăzut cu 9% în 2020, în pofida unei reveniri pe final de an stimulată de țările din estul Asiei, potrivit estimărilor publicate miercuri de Conferința ONU pentru Comerț și Dezvoltare. (Profit.ro)

10. Senatoarea Diana Șoșoacă a fost exclusă miercuri din Partidul AUR, pe listele căruia a intrat în Parlament. ”Decizia a fost luată de senatorii Claudiu Târziu și Sorin Lavric și este susținută de forurile de conducere ale partidului”, a mai precizat biroul de presă, fără a oferi alte informații. Surse din cadrul AUR au explicat că Șoșoacă a fost exclusă pentru indisciplină. (G4Media)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Senatul a votat modificarea Codului Penal
Cronica serii – Guvernul a adoptat ordonanţa pentru majorarea alocaţiilor pentru copii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău