Divergențe între echipele ministerelor Sănătății si Educației legate de distanțarea copiilor în clasă – Cronica dimineții

1. Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, la nivel global, l-a depășit pe cel al persoanelor infectate. Sunt peste 105 milioane de oameni vaccinați, în timp ce 103 milioane au fost afectați de noul coronavirus. (FT)

2. Școlile așteaptă semnarea de către miniștrii Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu a ordinului comun cu regulile clare care trebuie respectate din 8 februarie, când o mare parte a copiilor vor reveni la cursurile fizice. Semnarea documentului este întârziată de divergențele între echipele celor două ministere legate în principal de distanțarea copiilor în clasă. Potrivit surselor citate, Ministerul Sănătății insistă pe necesitatea ca între elevi să existe o distanță de cel puțin un metru, așa cum a fost stabilit și în toamna anului trecut, când au fost deschise școlile. Această condiție a făcut ca, mai ales în orașele mari, unde școlile sunt aglomerate, multe clase să învețe în așa-zisul „scenariu hibrid”, în care jumătate din copii erau în clasă, iar jumătate urmăreau cursurile online, de acasă. Acest mod de predare a fost criticat de profesori, părinți și elevi, iar actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că acesta nu va mai exista, pentru că s-a dovedit extrem de ineficient. (G4Media)

Una din Cronica de Business: FAW Group, al doilea cel mai mare producător auto din China, companie de stat, este în discuții pentru preluarea Brilliance China Automotive, principalul partener BMW în China, pentru $7,2 miliarde. (Reuters)

3. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, cel mai probabil, vaccinul de la AstraZeneca va fi recomandat persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani. În această lună, România ar trebui să primească 800.000 de doze din vaccinul Astra Zeneca. Gheorghiţă anunţă, de asemenea, că din 15 februarie vor fi deschise 180 de noi centre de vaccinare. (News.ro)

4. Premierul Florin Cîțu a anunțat că CNSU a aprobat o hotărâre privind cele trei scenarii în care se redeschid școlile. Aceeași hotărâre prevede o propunere de act normativ prin care operatorii economici care nu respectă regulile din starea de alertă vor avea activitatea suspendată pe perioadă determinată, prim-ministrul propunând două săptămâni. (Link)

5. Prima doză de vaccin Pfizer/BioNTech oferă, la 21 zile de la vaccinare, o protecție de 90%, conform datelor centrului de vaccinare din Israel. (TheGuardian)

Una din Cronica Sportivă: Simona Halep este în sferturile de finală ale turneului Gippsland Trophy de la Melbourne, după ce a trecut clar de Laura Siegemund în două seturi, scor 6-2, 6-4, într-o oră și 34 de minute. Ea o va întâlni în turul următor pe Ekaterina Alexandrova (Rusia). De asemenea, Simona Halep va juca în sferturi și la dublu, alături de australianca Daria Gavrilova, contra perechii Mihaela Buzărnescu/Alize Cornet. (Treizecizero)

6. În luna ianuarie 2021 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 48.736 de imobile. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare în luna ianuarie este cu 13.505 mai mare față de perioada similară a anului 2020. (Profit.ro)

7. Planurile de a reduce efectivele militare americane din Germania, promovate de administrația Trump, sunt suspendate de președintele Joe Biden, în timp ce echipa sa reevaluează această decizie, a spus miercuri generalul Tod Wolters, şeful Comandamentului SUA pentru Europa şi comandant suprem NATO pentru Europa. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Prima mașină Apple ar putea avea la bază platforma electrică E-GMP, lansată recent de Hyundai. E-GMP are o autonomie de 500 de kilometri și se încarcă până la 80% din capacitate în doar 18 minute. Viteza maximă este de 260 km/h, iar accelerarea până la 100 km/h se face în 3,5 secunde. Apple ar urma să-și promoveze autoturismul drept „very high-end” și să-l vândă la un preț mult mai mare decât modelele concurente. (Profit.ro)

8. Tesla și-a deschis sucursala din România prin intermediul căreia urmează să deschidă stații Supercharger. Sucursala a fost denumită Tesla Motors Romania, fiind înființată în urmă cu 12 zile, cu sediul social în clădirea Central Business Park din București. (Profit.ro)

9. Europa ar putea oferi capacitate de producţie pentru vaccinul rus Sputnik V împotriva Covid-19, a declarat ministrul german al Sănătăţii, Jens Spahn. Ruşii au cerut un astfel de sprijin şi ideea este luată în considerare în Germania şi Europa, a spus Spahn. Acesta a spus că orice vaccin care a fost eficient în combaterea pandemiei şi s-a dovedit a fi sigur este binevenit. (News.ro)

10. Autoritățile daneze au anunțat că în 3 sau 4 luni vor avea pregătit un pașaport digital pentru cei care au fost vaccinați anticoronavirus cu scopul de a accelera redeschiderea activităților. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Coperta revistei Bloomberg BusinessWeek, ediția de săptămâna viitoare:

Ți-ar mai putea plăcea
Aproape 140.000 de noi cazuri de viroză şi gripă s-au înregistrat în ultima săptămână – Cronica dimineții
Indicatorul de încredere în economie a scăzut în februarie – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău