Donald Trump le-a cerut americanilor să dea dovadă de patriotism și să poarte mască – Cronica dimineții

1. Premierul Ludovic Orban a declarat că legea oferă posibilitatea carantinării zonale, însă deocamdată nu a fost luată nicio decizie de a carantina un judeţ sau vreo localitate. Şeful Guvernului a adăugat că sunt, însă, sub supraveghere trei localităţi unde există cazuri de COVID-19 şi este monitorizată evoluţia cazurilor. (News.ro)

2. Președintele Trump a avertizat că situația generată de pandemie se înrăutățește. El le-a cerut americanilor să dea dovadă de patriotism și să poarte măști, deoarece “au efect”. (BBC)

3. Blocul Naţional Sindical (BNS) anunţă că a luat act de soluţiile propuse de organizaţiile de pensionari din România pentru a creşte veniturile bugetului asigurărilor sociale astfel încât să fie posibilă majorarea pensiilor cu 40%, începând din septembrie 2020. Sindicaliştii resping soluţiile pensionarilor şi consideră că ”în forma actuală de finanţare a sistemului public de pensii, salariaţii nu pot singuri să susţină o creştere a pensiilor atât de generoasă, într-un singur an”. (News.ro)

Una din Cronica de Business: Jeff Bezos a adăugat $13 miliarde la averea personală, care acum se ridică la $189 miliarde, după ce acțiunile Amazon au crescut cu 8% într-o singură zi. (The Guardian)

4. Senatul a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului 105/2020 pentru completarea Legii 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, Autostrada Unirii. Au fost modificate printr-un amendament PSD termenele pentru finalizarea celor două tronsoane. Termenul/termenele pentru finalizarea efectivă a construcţiei, recepţionarea şi deschiderea circulaţiei pentru cele două tronsoane sunt 31 decembrie 2024 pentru tronsonul Ungheni-Iaşi-Târgu Neamţ, respectiv, 31 decembrie 2026 pentru tronsonul Târgu Mureş-Târgu Neamţ. (News.ro)

5. Indicele S&P 500 al bursei americane a revenit pe plus, pe 2020. Este pentru prima oară din 21 februarie când S&P 500 înregistrează o evoluție pozitivă pentru întreaga perioadă de la 1 ianuarie până în prezent. (Reuters)

6. Investitorii au salutat marţi acordul Uniunii Europene referitor la pachetul de relansare economică după pandemia de coronavirus, ca fiind un moment de cotitură pentru activele financiare din regiune, afectate ani de zile de crizele datoriilor publice şi diviziunile dintre nord şi sud. Potrivit investitorilor, fondul de 750 de miliarde de euro poate schimba jocul, reprezentând şi un act de solidaritate fără precedent în ultimele şapte decenii de convergenţă europeană. Acordul a dus şi la aprecierea euro la cel mai ridicat nivel din ultimul an şi jumătate. (News.ro)

7. Pentru prima oară din Mai, SUA a înregistrat într-o singură zi, ieri, un număr mai mare de 1000 decese cauzate de acovid-19. (Politico)

Una din Cronica Externă: Parlamentul egiptean a autorizat trimiterea de trupe în afara țării, după ce președintele Abdel Fatah al-Sisi a amenințat cu o intervenție militară în Libia. Decizia poate aduce Egiptul, care sprijină forțele rebele conduse de Khalifa Haftar, în conflict cu Turcia, care ajută guvernul de acord national libian, recunoscut de ONU. (AlJazeera)

8. FBI-ul l-a arestat pe șeful republican al legislativului local din Ohio și alți patru asociați, aceștia fiind acuzați de luare de mită, $60 milioane, și spălare de bani. (AP)

9. Amazon a cheltuit, anul trecut, aproape $7 miliarde pe publicitate în SUA, devenind clientul cu cel mai mare buget în 2019. (Axios)

10. Pentru un singur pacient internat în luna aprilie în Spitalul Municipal Câmpina, unitate suport-COVID-19, cheltuielile de spitalizare s-au ridicat la 168.261,969 lei pentru şapte zile de internare. Managerul spitalului, dr. Călin Tiu, spune că totul este legal, iar bolnavul nu va plăti nimic. S-a ajuns în această situaţie pentru că în luna aprilie, la spitalul din Câmpina au fost foarte puţin pacienţi internaţi, iar toate cheltuielile aferente s-au împărţit la numărul de bolnavi trataţi. (Adevarul)

Fotografia dimineții – O protestatară din Portland, SUA, a aparut în fața forțelor de ordine doar cu o căciulă și cu masca de protecție:

Ți-ar mai putea plăcea
Guvernul Orban și-a angajat răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020 – Cronica dimineții
Cel mai important candidat Republican susținut de Trump a pierdut alegerile preliminare din partid – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău