Economia României a scăzut cu 12,3% în trimestrul 2 – Cronica serii

1. Produsul intern brut al României s-a contractat cu 12,3% în aprilie-iunie comparativ cu ianuarie-martie, arată datele semnal publicate de Institutul Național de Statistică. Față de același trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută, cât și pe seria ajustată sezonier. (Profit.ro)

2. România a ajuns pe primul loc în răspândirea epidemiei de COVID-19 în Uniunea Europeană, potrivit unui raport publicat de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, care analizează situația din UE și Marea Britanie. România are cea mai mare rată de pozitivare, un raport de 19 decese la un milion de locuitori în 14 zile, în condițiile în care media europeană este de 4, iar rata cazurilor noi depistate la 100.000 de locuitori este de aproape 4 ori cât media europeană. (G4Media)

3. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a criticat planurile SUA privind desfăşurarea în România a unei părţi din unităţile militare americane retrase din Germania.Zaharova a denunţat faptul că aceste planuri, la fel ca decizia Pentagonului de a-şi spori prezenţa militară în Polonia şi în ţările baltice, se înscriu în strategia NATO de creare a unui „arc de tensiune” la graniţele de vest ale Federaţiei Ruse. (Link)

Una din Cronica Externa: Franța a anunțat că își va crește temporar prezența militară în estul Mării Mediterane, pentru a ajuta Grecia, în contextul tensiunilor crescute cu Turcia privind apele teritoriale. (Politico)

4. Premierul Ludovic Orban a anunţat că programul teraselor se va prelungi până la ora 24, acesta fiind în prezent doar până la ora 23, şi că decizia va fi adoptată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. (News.ro)

5. Un Congres al USR şi o Convenţie extraordinară a PLUS vor avea loc sâmbătă, de la ora 10.00, iar după-amiază, de la 15.00 la 18.00, va fi un congres comun extraordinar USR şi PLUS, în vederea aprobării protocolului de fuziune între cele două partide, arată un comunicat de presă al Alianţei USR-PLUS. Toate cele trei evenimente se vor desfăşura online. (News.ro)

6. ANAF consideră că va recupera anul acesta de la firme 7 miliarde de lei din obligațiile fiscale amânate de firme la plată pe baza facilităților fiscale ce permit contribuabililor să amâne achitarea acestor datorii fără riscul de executări/popriri din partea ANAF și fără să acumuleze dobânzi și penalități. La finele lunii iunie, firmele declaraseră, fără să și achite, obligații de plată în cuantum de 10,3 miliarde de lei. (Profit.ro)

7. Afacerile din comerțul cu ridicata s-au majorat cu 4%, în prima jumătate a acestui an, comparativ cu perioada similară din 2019, cea mai importantă contribuție la această creștere provenind comerțului cu ridicata al produselor agricole brute și al animalelor vii. (Profit.ro)

8. Polonia a intrat oficial în recesiune, pentru prima dată după căderea comunismului, după ce produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 7,9% în al doilea trimestru din 2020, în cifre anualizate, și cu 8,9% în raport cu trimestrul precedent. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Dacă administrația americană nu renunță la blocarea WeChat, Apple ar putea suferi pierderi importante în China. Într-un sondaj la care 1,2 milioane de oameni au fost puși să aleagă între WeChat și iPhone, 95% au spus că mai bine își schimbă telefonul decât să renunțe la WeChat. (Bloomberg)

9. Toţi cetăţenii care intră în Serbia din România, Bulgaria, Croaţia şi Macedonia de Nord trebuie să aibă un teste PCR negativ făcut cu mai puţin de 48 de ore înainte, au anunţat autorităţile sârbe. (News.ro)

10. Simona Halep, locul 2 WTA, a învins-o, scor 6-2, 6-0, pe poloneza Magdalena Frech, locul 174 WTA, prezentă pe tabloul principal ca lucky loser, şi s-a calificat în semifinale la turneul de la Praga. În semifinale, Halep va evolua cu învingătoarea meciului dintre Irina Begu şi spaniola Sara Sorribes Tormo, locul 84 WTA. (News.ro)

Fotografia serii – Vânătăile de pe picioarele unui protestatar din Minsk după ce a fost eliberat dintr-un centru de detenție. Tatyana Zenkovich/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Papa Francis acuzat de musamalizarea abuzurilor sexuale
Cronica serii – Viktor Orban: de 100 ani Romania nu stie ce sa faca (,) cu cei peste 1 milion de maghiari

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău