Economistul șef BNR: Programul de lucru al bugetărilor ar trebui redus la 4 zile pe săptămână, pentru reducerea deficitului bugetar – Cronica serii

1. Guvernul a aprobat o Ordonanță de Urgență care reglementează acordarea de asistenţă medicală la distanţă, prin telemedicină. Telemedicina va putea fi utilizată atât de către unităţile medicale publice, cât şi de cele private. Ministerul Sănătăţii va elabora în 45 de zile norme metodologice. (News.ro)

2. Valentin Lazea, economistul șef al Băncii Naționale a României, spune că statul trebuie să reducă deficitul bugetar începând de anul viitor, care ar rămâne deosebit de ridicat în comparație cu regiunea, și că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât și pe cea de cheltuieli. Programul de lucru al bugetărilor ar trebui redus cu o cincime, la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariilor, iar angajările ar trebui să fie cvasi-înghețate. “Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât în sectorul privat”, spune Lazea. (Profit.ro)

3. Unul din cinci dintre copiii care locuiesc in mediul rural (21%) consideră că nu sunt niciodată sau sunt doar uneori fericiţi, arată concluziile raportului „Bunăstarea copiilor din mediul rural în 2020”, lansat de Fundaţia World Vision România. Unu din zece copii nu are în continuare suficientă mâncare şi se duce seara flămând la culcare. Unu din 14 copii (7%) afirmă că are o viaţă rea. Mai mult, copiii şi tinerii de toate vârstele, de la grădiniţă la liceu, din 80% dintre gospodării muncesc în gospodărie, fac curăţenie, îngrijesc animalele sau au grijă de alţi membri ai gospodăriei. (News.ro)

Una din Cronica Externa: Premierul britanic Boris Johnson a lansat un plan pentru ”recuperarea verde” din pandemia COVID-19, într-un editorial din Financial Times. Johnson a spus că Marea Britanie va încheia vânzarea mașinilor noi alimentate cu benzină sau motorina până în 2030 și va deveni ”Arabia Saudită a vântului”, printre alte promisiuni. (FT)

4. Municipiul Constanţa va intra în carantină de vineri seară, după ce rata de incidenţă a trecut de 9 la mia de locuitori, măsura urmând să fie instituită prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Mallurile vor fi închise în weekend, cu excepţia farmaciilor, magazinelor alimentare, a magazinelor care vând hrană pentru animale de companie şi a curăţătoriilor. (News.ro)

5. PNL promite, în Programul de guvernare pentru perioada 2021 – 2024, cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană şi majorarea PIB cu peste 450 de miliarde de lei. Salariul mediu net va creşte cu 50% până la finalul perioadei, iar pensia cu 46%. De asemenea, PNL îşi propune finalizarea a 970 de kilometri de autostradă şi drum expres, dar şi continuarea măsurilor economice luate în perioada pandemiei – facilităţi fiscale şi scheme de ajutor de stat. (News.ro)

Promo: AdvertisementVrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

6. Lucrările de construcții în România au înregistrat o creștere de 17,3%, în luna septembrie 2020 comparativ cu aceeași lună din anul anterior. Este cel mai mare avans înregistrat în rândul statelor membre UE, conform datelor publicate de Eurostat. (Profit.ro)

7. Resursele de lignit ale României sunt estimate la 690 milioane tone, din care exploatabile sunt 290 milioane tone, cantitate care ar asigura necesarul pentru 28 de ani. Resursele de huilă cunoscute sunt de 232 milioane tone, din care exploatabile sunt 83 milioane tone, ar ajunge 104 ani, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru aprobarea Strategiei energetice a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050, publicat în dezbatere de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri. (News.ro)

8. Procedura de eșalonare simplificată pentru datoriile din perioada de urgență și de alertă a fost publicată în Monitorul oficial. OUG 181 prevede că eșalonarea se acordă pe o perioadă de maxim 12 luni. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Google lansează cel mai important update de Chrome din ultimii ani, care reduce resursele alocate tab-urilor inactive, scăzând nivelul de utilizare a procesorului de până la 5 ori și crescând astfel autonomia cu o oră și un sfert. Pornirea browser-ului se va face cu 25% mai repede, iar site-urile se vor încărca cu 7% mai rapid, ambele cu un consum mai mic de energie și RAM. (Profit.ro)

9. Aproape un milion de persoane au luat un vaccin experimental împotriva coronavirusului dezvoltat de China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) în cadrul campaniei naționale de imunizare a lucrătorilor esențiali, au anunțat oficialii chinezi. (Link)

10. Peste 60% dintre românii respondenți se așteaptă să cheltuiască mai puțini bani pentru sărbătorile de Crăciun și Anul Nou din acest an, potrivit unui sondaj internațional ING realizat în cinci țări europene (Germania, România, Polonia, Spania și Olanda). Românii se află pe primul loc, alături de spanioli, în ceea ce privește planurile de a reduce cheltuielile de sărbători, fiind urmați de polonezi (45%), olandezi (32%) și nemți (31%). (Profit.ro)

Fotografia serii – Fostul primar al sectorului 5, Daniel Florea, dă declarații presei după ieșirea de la DNA. Inquam Photos / Octav Ganea:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord de principiu privind relațiile comerciale post-Brexit
Cronica serii – Romania, lider la Campionatele Europene de canotaj

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău