Elon Musk a anunțat că Twitter a reactivat contul fostului președinte american Donald Trump – Cronica dimineții

1. Azi începe Cupa Mondială de fotbal din Qatar, prima care va avea loc în Orientul Mijlociu și prima care se desfășoară iarna. Competiția va debuta cu meciul dintre reprezentativă ţării gazdă şi Ecuador, programat de la ora 18:00 (ora României), pe Al Bayt Stadium din Al Khor, în Grupa A. Tot azi se deschide Târgul de Crăciun București, la ora 10:00, organizat în Piața Constituției. Intrarea este liberă, iar târgul va fi deschis până pe 26 decembrie.

2. Negociatorii din aproape 200 de țări au convenit pentru prima dată să înființeze un fond care să ajute țările sărace și vulnerabile să facă față dezastrelor climatice agravate de poluarea emisă de națiunile bogate. Timp de mai bine de trei decenii, națiunile în curs de dezvoltare au făcut presiuni pentru pierderile și daunele suferite, cerând țărilor industrializate, să ofere compensații pentru costurile dezastrelor naturale alimentate de încălzirea globală. Statele Unite și restul țărilor bogate au blocat cererile, de teamă că ar putea fi trase la răspundere, legal, pentru emisiile de gaze cu efect de seră care conduc la schimbările climatice. (NYTimes)

3. Banca Centrală Europeană (BCE) va continua să majoreze ratele dobânzilor şi ar putea chiar să fie nevoită să restricţioneze activitatea economică pentru a controla inflaţia, a declarat preşedintele BCE, Christine Lagarde, evidenţiind dobânzile drept instrumentul cheie al băncii pentru reducerea bilanţului. (News.ro)

4. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în prima sa vizită la Kiev de la preluarea mandatului. Întâlnirea a avut loc pentru ”a confirma sprijinul continuu al Marii Britanii” pentru Ucraina în războiul în curs împotriva Rusiei, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street nr. 10. ”Am discutat cele mai importante probleme atât pentru ţările noastre, cât şi pentru securitatea globală”, a scris Zelenski pe platforma Telegram, după întâlnire. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Echipe de astronomi de la universități din Arizona și din China sugerează că au descoperit motivele pentru care satelitul Phobos al planetei Marte are o serie de urme paralele asemănătoare cu cele lăsate de cauciucurile unei mașini. Potrivit acestora, urmele au apărut ca urmare a faptului că satelitul se apropie treptat de Marte, de care se va ciocni peste aproximativ 100 de milioane de ani, ceea ce generează un efect asemănător cu cel al mareelor. (Science Alert)

5. Servciile secrete occidentale au anunțat că Rusia și Iran au ajuns la un acord, la începutul acestei luni, pentru ca Teheranul să producă drone militare pentru Rusia. (WashingtonPost)

6. Elon Musk a anunțat că Twitter a reactivat contul fostului președinte american Donald Trump. Decizia a fost luat în urma unui vot desfășurat pe platforma socială, 51,8% din participanți votând în favoarea reactivării. Trump a declarat că nu va reveni pe Twitter, preferând să rămână pe propria platformă. Twitter i-a suspendat contul lui Donald Trump pe 8 ianuarie 2021, la două zile după ce susținătorii acestuia au atacat clădirea Congresului. (WSJ)

7. Pentru prima oară de la descoperirea insulinei, acum 100 de ani, Agenția americană pentru Alimente și Medicamente a autorizat un nou medicament, teplizumab, care poate întârzia – posibil cu ani de zile – apariția diabetului de tip 1, o boală care apare adesea la adolescenți. Medicamentul, care costă aproape $14.000/fiola, nu vindecă și nu previne diabetul de tip 1. În schimb, amână debutul bolii cu o medie de doi ani, iar pentru unii pacienți cu mai mult (cea mai lungă amânare de până acum este de 11 ani). (NYTimes)

8. Clasamentul de fiabilitate al automobilelor, bazat pe numărul și tipul defecțiunilor semnalate de proprietarii acestor automobile, cunoaște modificări importante, cu mai multe mărci care scad dramatic din fruntea clasamentului, către ultimele locuri. Cele mai fiabile automobile din acest an sunt Toyota, Lexus și BMW. Celelate două mărci japoneze care se aflau în urmă cu un an pe locurile doi și trei, Mazda și Honda, au căzut pe locurile 4 și, respectiv, 5. Cele mai mari surprize au venit de la mărci cu prestigiu: Tesla (locul 19, scădere de patru poziții), Mercedes (ultimul loc, scădere de cinci poziții), dar rezultate slabe au avut și Volkswagen (locul 22) sau Jeep (locul 23). (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: Naționala de fotbal a României va înfrunta reprezentativa Republicii Moldova la Chișinău, într-un meci amical. Selecționata noastră vine după un eșec cu Slovenia, scor 1-2. Meciul va începe la 20:30 și va fi în direct la ProArena.

9. Directorul celei mai mari companii energetice private din Ucraina a declarat că oamenii ar trebui să ia în calcul să părăsească temporar țara, pentru a reduce cererea de electricitate. „Dacă pot găsi un loc unde să stea următoarele 3-4 luni, ar ajuta foarte mult sistemul (energetic)”, a declarat Maxim Timcenko, directorul executiv al companiei DTEK, pentru BBC. (Digi24)

10. Pentru a se feri de frig, economisind în același timp bani pe fondul creșterii prețurilor la energie, guvernatorul capitalei Tokyo, Yuriko Koike, le-a recomandat cetățenilor japonezi să poarte pulover pe gât. Yuriko Koike, purtând ea însăși o helancă pe sub haină, i-a încurajat pe locuitorii capitalei japoneze să recurgă la haine groase pe timpul iernii, reducând în același timp facturile la electricitate. (Profit.ro)

Fotografia dimineții – Doi dintre cei mai mari fotbaliști ai lumii, Lionel Messi și Cristiano Ronaldo, fotografiati de Annie Leibovitz pentru Vuitton:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – China foloseste LinkedIn pentru a recruta spioni americani
DIICOT susţine că l-a capturat pe cel mai bun falsificator de bancnote din istoria României – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău