Emmanuel Macron vine în România săptămâna viitoare – Cronica serii

1. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron va veni în România miercurea viitoare, pe 15 iunie, acesta urmând să fie primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele francez ar urma să se întâlnească şi cu soldaţii francezi din NATO aflaţi la baza militară de la Kogălniceanu. (News.ro)

2. Bugetarii care realizează venituri din salarii și sporuri mai mari decât veniturile președintelui țării vor fi impozitați progresiv, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi. (Profit.ro)

3. Un pod rutier peste râul Siret s-a rupt, joi după amiază, în judeţul Neamţ, în timp ce un autocamion şi o autoutilitară îl traversau. Unul dintre șoferi a fost rănit și a fost dus la spitalul din Roman. Podul a fost dat în folosință în noiembrie 2021, după lucrări care au costat 8,3 milioane de lei și au durat peste un an de zile. (Libertatea)

4. Liderii de grupuri politice din Parlamentul European au cerut, joi, într-o declaraţie comună, şefilor de stat şi de guvern din ţările UE să le acorde statut de ţară candidată Ucrainei şi Republicii Moldova şi să facă demersuri pentru a adopta o decizie similară în cazul Georgiei. (Digi24)

Din Cronica de Business: Administrația Biden se așteaptă ca următoarea rundă de date economice, de la finalul săptămânii, să arate cifre ridicate în ceea ce privește inflația, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe. (Reuters)

5. Exporturile au crescut cu 20,7% în primele patru luni, la 28,92 miliarde euro, iar importurile au crescut cu 25,5%, la 38,933 miliarde euro, față de aceeași perioadă a anului trecut, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

6. Toate autoritățile administrației publice locale și centrale vor fi obligate ca, în termen de 3 ani, să conecteze la internet toate clădirile pe care le dețin și care au ca destinație furnizarea de servicii publice. De asemenea, autoritățile administrației publice vor fi obligate să dezvolte infrastructură care să permită instalarea de rețele publice de internet, prevede un proiect de lege promulgat acum de președinte. (Profit.ro)

7. Banca Centrală Europeană (BCE) a confirmat joi că va înceta să mai cumpere obligațiuni de pe piețe la 1 iulie și a anunțat intenția de a crește dobânda de referință cu 0,25%, luna viitoare, pentru a încerca să limiteze inflația. (WSJ)

8. Parlamentul European a solicitat joi statelor UE să convoace o convenţie pentru reformarea tratatelor europene pentru a obţine, printre alte schimbări, eliminarea regulii votului unanim al statelor membre în adoptarea anumitor decizii în Consiliul UE şi acordarea dreptului de iniţiativă legislativă pentru PE. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Două companii de travel, Sabre și Travelport, au spionat un hacker rus, la ordinul Secret Service. Vreme de doi ani, cele două ofereau rapoarte săptămânale privind localizarea lui Aleksei Burkov, cunoscut pentru furtul a $20 de milioane de pe site-ul Cardplanet. (Forbes)

9. Thailanda a legalizat joi cultivarea marijuanei și consumul acesteia în alimente și băuturi, devenind prima țară asiatică care a făcut acest lucru, pentru a-și stimula sectoarele agriculturii și turismului. Fumatul de marijuana este în continuare interzis prin lege. (Hotnews)

10. Secretariatul de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist a declanşat procedura de anulare a certificatului de revoluţionar al lui Ion Iliescu. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Nelu Tătaru: Voi discuta cu Florin Cîțu despre introducerea vaccinării obligatorii sau testarea săptămânală pentru personale din sectoarele esențiale de activitate – Cronica serii
Preşedintele Joe Biden a ajuns luni dimineaţă într-o vizită-surpriză la Kiev – Cronica serii