Eurobarometru: 54% dintre români tind să aibă încredere în UE, peste media europeană de 49% – Cronica serii

1. Sondajul Eurobarometru standard din vara anului 2022 arată o încredere sporită a cetăţenilor în Uniunea Europeană şi un sprijin puternic continuu pentru răspunsul UE la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene. În România, imaginea pozitivă a UE este în prezent la un nivel de 47% (+ 6 puncte procentuale), în timp ce 36% dintre respondenţi au opinii neutre şi 14% au opinii negative cu privire la UE. În plus, 54% dintre români tind să aibă încredere în UE (+ 5 puncte procentuale), peste media europeană de 49%. (News.ro)

2. Românii susțin sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană și ajutorul pentru refugiații ucraineni, dar într-o măsură mai mică decât media UE, arată un sondaj Eurobarometru. Cetățenii europeni își confirmă sprijinul ferm pentru răspunsul UE la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În ceea ce privește acțiunile UE, la nivel european, sprijinul umanitar este cel mai aprobat (92% media UE vs 75 % în România), urmat de primirea ucrainenilor care fug din calea războiului (90 % media UE vs75 % în România). 69% dintre români sprijină sancțiunile economice impuse de UE guvernului rus, întreprinderilor și persoanelor fizice din Rusia, sub media europeană de 78%. (Digi24)

3. Facturile la energie pentru gospodăriile europene vor crește cu 2000 de miliarde de euro la începutul anului viitor, fiind evidentă necesitatea intervenției guvernamentale, potrivit analiștilor de la Goldman Sachs. În momentul maxim, facturile la energie vor reprezenta aproximativ 15% din produsul intern brut al Europei. (Bloomberg)

4. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că salariul minim trebuie majorat la 3.000 lei având în vedere numărul mare al românilor din sistemul privat care au aceste venituri. Ciolacu a explicat că va merge cu această propunere, dar și cu cea de majorare a pensiilor cu 10% în ședința coaliției de guvernare. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Rusia s-ar putea confrunta cu o recesiune mai lungă și mai profundă, pe măsură ce impactul sancțiunilor americane și europene se extinde, afectând sectoarele pe care țara s-a bazat de ani de zile pentru a-și alimenta economia, potrivit unui analize interne pregătite pentru guvern. (Bloomberg)

5. Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat marți că Gabriela Firea nu poate candida și la primăria București, și la alegerile prezidențiale din 2024. Ciolacu a spus că cele două alegeri – locale și prezidențiale – sunt în același an și atunci e foarte clar că va fi „candidatul și locul”. Șeful PSD a spus că în discuțiile pe care le-a avut cu Gabriela Firea, aceasta și-a exprimat dorința de a candida pentru un nou mandat la Primăria Capitalei. (G4Media)

6. Cheltuielile de personal ale statului ar urma să crească anul acesta cu circa 6 miliarde de lei, la 118 miliarde lei, potrivit datelor recentei rectificări bugetare. În pofida unei creșteri de 5,5% a sumei alocate, ca pondere în PIB, 2022 este al doilea an de scădere după creșterile accelerate din 2017-2019, când cheltuielile statului cu salariile din sectorul public urcau și cu peste 20% pe an. Ponderea în PIB va fi anul acesta de 8,6%. Anul trecut a fost 9,4%. (Profit.ro)

7. Compania aeriană low-cost Blue Air suspendă, până luni, toate cursele programate cu plecare din România, având conturile blocate. Compania susține că, din cauza unei situații neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor de către Ministerul Mediului, se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022 (Profit.ro). Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a făcut declarații despre Blue Air. El a refuzat deblocarea conturilor, așa cum îi ceruse premierul Nicolae Ciucă, și a spus că Blue Air trebuie să reia zborurile imediat, precum și să ceară reeșalonarea datoriilor către Administrația Națională de Mediu. (G4Media)

8. Comisia Europeană a propus marți suspendarea integrală a Acordului UE de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia, care în 24 februarie a invadat Ucraina. Asta înseamnă că cetățenii ruși nu vor mai avea acces privilegiat în statele Uniunii Europene și vor avea de urmat un proces mai lung, mai scump și mai dificil de solicitare a vizelor. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: 22.000 de oameni din Colorado nu au putut să-și regleze termostatele personale, după ce au fost blocați de compania de utilități. Clienții în cauză, spun reprezentanții companiei, era înscriși voluntar într-un program de reducere a consumului, unde au primit $100 de la început și câte $25 anual, dar au fost de acord să cedeze o parte din controlul asupra dispozitivelor. (DenverChannel)

9. Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat, marţi, că Statele Unite au provocat criza aprovizionării cu gaze a Europei, împingând liderii europeni spre pasul ”sinucigaş” de a reduce cooperarea economică şi energetică cu Moscova. (News.ro)

10. CEO-ul gigantului energetic german Uniper a avertizat marți că tot ce e mai rău urmează, deoarece problemele legate de aprovizionarea cu gaz rusesc în Europa continuă să crească prețurile. „Am spus acest lucru de mai multe ori în acest an și le-o spun și decidenților politici: ce e mai rău urmează să vină”, a declarat CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach. „Ceea ce vedem pe piața angro este de 20 de ori prețul pe care l-am avut acum doi ani — de 20 de ori. De aceea cred că trebuie să avem o discuție cu adevărat deschisă, în care toată lumea își asumă responsabilitatea cum rezolvăm asta”, a adăugat el. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Preşedintele Joe Biden a ajuns luni dimineaţă într-o vizită-surpriză la Kiev – Cronica serii
Părinții vor putea sta cu copiii acasă cât timp școlile sunt închise. Zilele libere vor fi plătite și decontate de la buget – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău