Eurostat: România a avut a doua cea mai mare creștere economică anuală pe primul trimestru – Cronica serii

1. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că după 15 iunie se pot redeschide mall-urile, fără restaurante şi fără locuri de joacă, vor fi posibile evenimente private cu număr limitat de persoane şi va fi posibilă redeschiderea after-school-urilor şi grădiniţelor private. Iohannis a declarat că, dată fiind dinamica îmbolnăvirlor, opinia este că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu măsuri mai puţine decât sunt acum în vigoare, o decizie urmând să fie luată de Guvern în urma unei analize. (News.ro)

2. Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat, Lucian Romaşcanu, a anunţat că decizia PSD este de a nu vota starea de alertă, precizând că nu există niciun fel de dovadă epidemiologică că s-ar impune acest lucru. (News.ro)

3. Irlanda și România au înregistrat cel mai semnificativ avans al economiei din cele 27 de state membre ale UE, în primul trimestru din 2020, comparativ cu perioada similară din 2019, arată datele publicate de Eurostat. Cea mai semnificativă expansiune anuală din UE în perioada ianuarie – martie 2020 s-a înregistrat în Irlanda (4,5%), urmată de România (2,7%), Lituania și Bulgaria (ambele cu 2,4%), iar cele mai mari scăderi a fost în Italia (minus 5,4%), Franța (minus 5%) și Spania (minus 4,1%). (Profit.ro)

4. Au fost raportate primele cazuri de elevi infectați cu noul coronavirus. Este vorba despre un elev din clasa a VIII-a din Iaşi și de o elevă de clasa a XII-a din Gura Humorului. Elevul de clasa a VIII-a din Iași, depistat cu coronavirus, a fost la pregătirea pentru Evaluarea Naţională săptămâna trecută, miercuri şi joi. (Link)

Promo: ELROND, o echipă formată la Sibiu, a reușit să construiască în mai puțin de 3 ani, cu o finanțare de $5,15 milioane, un blockchain de 1.000 de ori mai scalabil, care poate procesa peste 10.000 de tranzacții pe secundă – față de 5-7 Bitcoin sau 15 Ethereum. Compania va introduce o interfață care va simplifica folosirea tehnologiei blockchain, deschizând-o spre adopție la scară largă: „În curând tehnologia va fi la fel de simplu de folosit ca e-mailul sau browserul pentru internet”. Detalii despre ei aici

5. Deficitul balanței comerciale (FOB/CIF) a României a crescut, în primele patru luni ale anului,comparativ cu aceeași perioadă din 2019, cu aproape 974 milioane de lei, până la valoarea de 6,089 miliarde de lei. (Profit.ro)

6. Statele Unite au înregistrat cea mai mare scădere a numărului de antreprenori între februarie și aprilie anul acesta. Cel puțin 3,3 milioane au închis afacerile pe care le dețineau în această perioadă. Comparativ, după criza economică din 2008, scăderea a fost de 730.000. (Link)

7. Fosta șefă USR București, Roxana Wring, a colaborat cu Securitatea, a decis, marți, Curtea de Apel București. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Înalta Curte. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Twitter a bătut recordul de download-uri într-o singură zi, pe fondul protestelor din Statele Unite. Conform Apptopia, Twitter a înregistrat miercuri peste 677.000 de download-uri la nivel global, dintre care 140.000 în Statele Unite. (TechCrunch)

8. Aproape 7.200 de mașini noi au fost înmatriculate în luna mai pe piața locală. Numărul este mai mic cu 45% față de aceeași perioadă a anului trecut. Aproape 2.200 de unități au purtat sigla Dacia, în scădere cu 34%. Hyundai, Lexus și Land Rover au fost singurele mărci în creștere. (Automarket)

9. Noul coronavirus s-ar fi răspândit în China încă din august 2019, arată un studiu realizat de Harvard Medical School, care a analizat traficul în parcările spitatelor din Wuhan şi căutări pe reţele de căutare a unor simptome. (News.ro)

10. Un procent de 76% din zonele de scăldat din România monitorizate în 2019 au îndeplinit condiţiile pentru a li se atribui cel mai înalt şi mai exigent standard de calitate al Uniunii Europene, ”excelent”, potrivit unui raport al Agenţiei Europene de Mediu. (News.ro)

Una din Cronica Stirolor Pozitive: Kathy Sullivan, 68 ani, prima femeie din SUA care a călătorit în spațiu, a devenit și prima femeie care a atins Challenger Deep, cel mai adânc loc de pe suprafața Pământului, aflat în Groapa Marianelor. (NYTimes)

Fotografia serii – Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a venit azi la Parlament, la dezbaterea moțiunii simple de cenzură care-l viza, cu gâtul blocat într-un guler cervical. Inquam Photos / Octav Ganea:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – Ludovic Orban a votat la referendum, Klaus Iohannis inca nu
Klaus Iohannis: Va fi necesară prelungirea stării de urgenţă cu încă o lună – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău