Evaluare Naţională: Din 146.105 candidaţi prezenţi, 106.838 au obţinut medii mai mari sau egale cu 5 – Cronica serii

1. Ministerului Educaţiei a anunțat, după publicarea rezultatelor examenului de Evaluare Naţională, că, din cei 146.105 candidaţi prezenţi, 106.838 au obţinut medii mai mari sau egale cu 5, iar 429 au media generală 10. (News.ro)

2. Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a prezentat astăzi prevederile proiectului de amnistere fiscală pe care vrea să-l implementeze. Datornicii cu restanțe la taxe, la finele anului 2018, vor putea beneficia de facilități suplimentare pentru plata acestor datorii, printre cele acordate pentru datoriile mai mari de 1 milion de lei putând fi și o reducere a principalului cu până la 50%. (Profit.ro)

3. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Executivul a înţeles votul de la referendum şi opinia cetăţenilor potrivit căreia nu trebuie să mai dea ordonanţe de urgenţă legate de funcţionarea sistemului judiciar. „Guvernul României nu va emite nicio ordonanţă de urgenţă legată de funcţionarea justiţiei”, a spus Dăncilă. (News.ro)

4. Populația școlară din sistemul național de educație a fost, în anul școlar/universitar 2018-2019, de 3,547 milioane elevi și studenți, în scădere cu 31.300 comparativ cu anul școlar/universitar precedent, potrivit datelor transmise, marți, de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

Din Cronica de Business: Un Brexit fără acord ar putea costa industria auto din Marea Britanie până la £50.000 pe minut. (Bloomberg)

5. Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat, la Realitatea TV, că și-ar dori un candidat comun la prezidențiale cu PSD și ALDE. Ponta susține că nici unul dintre candidații anunțați până acum la PSD nu are șanse să intre în turul doi la prezidențiale. (G4Media)

6. În Statele Unite, din cauza războiului comercial declanșat de președintele Trump, fermierii americani nu mai reușesc să-și plătească ratele la credite în condițiile în care veniturile lor s-au înjumătățit comparativ cu 2013. (Politico)

7. Violeta Alexandru a fost aleasă preşedinte interimar al PNL Bucureşti, loc rămas vacant după demisia lui Cristian Buşoi. Liderul PNL, Ludovic Orban, spune că a considerat că Violeta Alexandru este „omul potrivit să producă o schimbare la faţă a Partidului Naţional Liberal în Bucureşti”. Orban afirmă că propunerea nu are nicio legătură cu Rareş Bogdan. (News.ro)

8. Apple și-a răscumpărat acțiuni în valoare de 23,8 miliarde pe primul trimestru din acest an, un record pentru companie. Comparativ cu trimestrul precedent, suma este mai mult decât dublă.

9. Fostul ministru de Interne, Cristian David, trimis în judecată de DNA, a fost achitat în dosarul în care era acuzat de trafic de influenţă, în condiţiile în care iniţial fusese condamnat la cinci ani de închisoare. Decizia este definitivă. (News.ro)

10. Numărul șoferilor de taxi din Statele Unite s-a triplat în ultimii 10 ani, grație serviciilor de ride-hailing. Aproape 0,3% din americanii de peste 18 ani sunt în prezent șoferi pentru o companie de taxi sau de ride-hailing. (QZ)

Cronica serii este susținută de platforma pentru comenzi mâncare online Eucemananc.ro.

Fotografia serii: O femeie sudaneză citește biblia la o biserica din Khartoum, Sudan. Hussein Malla/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
De mâine vaccinarea cu serul AstraZeneca se poate face fără programare – Cronica serii
Numărul de locuri disponibile pentru vaccinarea împotriva COVID-19 a depășit numărul de persoane înscrise pe listele de așteptare – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău