Fermierii români amenință cu blocarea vămilor și a portului Constanța – Cronica dimineții

1. Principalele organizaţii ale agricultorilor din România, grupate în Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, cer prelungirea interdicţiei de import pentru cerealele din Ucraina după 15 septembrie, în caz contrar, urmând să blocheze Portul Constanţa şi vămile „pe perioadă nelimitată”. (News.ro)

2. România a avut în luna iulie unul dintre cele mai ridicate prețuri medii zilnice spot la energie electrică din Europa, cu aproape 20 de euro/MWh peste cel din Germania, cea mai importantă piață europeană. (Profit.ro)

3. Ministrul german de Finanțe Christian Lindner i-a criticat pe politicienii de la Bruxelles pentru că încearcă să adopte reguli mai stricte privind energia curată pentru clădiri, avertizând că astfel de planuri ar putea declanșa o reacție periculoasă a alegătorilor și ar putea alimenta ascensiunea extremei drepte. Lindner susține că europenii suferă de suprareglementare sau „birocrație peste tot”. (Politico)

4. La Spitalul de Psihiatrie Obregia, numărul copiilor internați din cauza consumului de droguri a crescut de cinci ori în ultimii șase ani, de la 30, la 150. (EuropaLibera)

5. Importurile germane de produse petroliere provenite din India s-au multiplicat de 12 ori în primele șapte luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2022, în condițiile în care țara asiatică cumpără și procesează țiței rusesc vizat de sancțiunile europene. (Profit.ro)

Din Cronica Sportivă: România a câştigat, cu scorul de 2-0, meciul cu Kosovo, de pe Arena Naţională, din grupa I de calificare la Euro-2024, după ce Nicolae Stanciu a marcat în minutul 83, iar Valentin Mihăilă a majorat scorul în minutul 90+3.  Meciul, întrerupt în minutul 18, din cauza torţelor şi scandărilor, s-a reluat după aproximativ 50 de minute.

6. Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a recunoscut marţi că, în pofida sutelor de milioane de euro cheltuite în Sahel, Africa, europenii au eşuat în consolidarea democraţiei în această regiune, unde au avut loc o serie de lovituri de stat militare, ultima în Niger. (G4Media)

7. Preşedintele rus Vladimir Putin l-a apreciat pe Elon Musk drept ”o persoană remarcabilă” şi un om de afaceri a cărui companie, SpaceX, a devenit un jucător important în industria transporturilor spaţiale. (News.ro)

8. Apple a prezentat noua serie de smartphone-uri iPhone 15, compusă din patru modele. Accentul este pus pe cele două modele Pro, care sunt vândute mai scump și cu o marjă mai mare de profit – acestea beneficiind de cele mai multe upgrade-uri. (Profit.ro)

9. Apple trebuie să înceteze să vândă modelul iPhone 12 în Franța din cauza nivelurilor de radiații peste nivelul permis, a anunțat ministrul francez pentru economie digitală. (Reuters)

10. O comisie a congresului SUA, care anchetează originea coronavirusului, a cerut oficial de la CIA documente, acuzând faptul că 6 din cei 7 experți numiți de agenție și-au schimbat concluzia în privința originii virusului, de la o scurgere de laborator la zoonoză, după ce ar fi fost recompensați “cu stimulente financiare semnificative”, conform unei surse “extrem de credibile”. (Link)

Fotografia dimineții – Bannerul afișat de suporterii români, pe care scrie “Kosovo e Serbia”, a dus la oprirea meciului dintre România și Kosovo pentru aproape o oră. Inquam Photos / George Calin:

 

Ți-ar mai putea plăcea
Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, a fost declarat personalitatea anului de Sputnik – Cronica dimineții
Gaura din pătura de ozon de deasupra Antarcticii a ajuns la cel mai mic nivel din 1982 – Cronica dimineții